sigma rc 14.11

Awatar użytkownika
Antaro
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 44min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Równiez jestem posiadaczem tej sigmy i po okolo 2 miesiacach uzytkowania zaczely sie problemy. A mianowicie:
Przeklamuje, i to dość znacząco, na predkosci biegu a co za tym idzie na przebiegnietym dystansie.
1 kalibrowałem 2 tyg temu na biezni, 2x 800m raz wolno biegnac raz szybko i ustawiajac jak w instrukcji rzeczywiscie przebiegnie odcinek. Po tym zabiegu na nastepny dzien pulsometr zanizal predkosc biegu. Tzn biegnac około 10-11km/h pokazywal 7-8km/h. Na odcinku 2700m pokazał 2225m (tragedia)
2. Wczoraj znów przeprowadzilem kalibracje na prostej, 1000m. Znów wolny bieg, wprowadzenie poprawek, szybki bieg i znów poprawki > zatwierdzenie nowych ustawien. Dzis wychodze pobeigac a skurczybyk pokazuje 13-14km/h podczas realnego tempa 10-11. Efekt taki ze zrobiłem życiówke na 10km z czasem poniżej 40minut, a mój rzeczywisty rekord to 44:51. O 5 minut jest nierealnym z tygodnia na tydzien poprawic czas przeciez.

Co mam zrobic ? Reklamować ? Takie przeklamywanie jest podstawa do reklamacji ? Gdyby to był pulsometr za 50-100zł to olał bym pewnie sprawe, ale za 350zł juz moge wymagac pewnej jakosci od urzadzenia pzeciez.

ps: pasek na cycki umyty, zegarek czysty od potu itp. Nie wiem co sie moglo stac ze teraz moja sigma tak zaczęła przeklamywac.
PKO
gggbar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Witam, mam pytanie odnośnie omawianego pulsometru.
Czy istnieje możliwość wyeksportowania danych opisujących trening z oprogramowania dołączonego do zakupionego zegarka?

Jest to dla mnie bardzo ważne i będę wdzięczny za pomoc w tej kwestii. Jeśli ktoś mógłby wysłać mi tak wyeksportowany trening (treningi) byłoby SUPER!

Wielkie dzięki :)
Awatar użytkownika
zbiniek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51:59
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cześć!

Jestem świeżakiem na forum (co zresztą widać po liczbie postów), więc w razie jakiejś mojej wtopy, proszę o wyrozumiałość i poprawienie mnie.
Można powiedzieć, że jestem początkującym biegaczem. Aczkolwiek jakiś czas temu (tak mniej więcej 20 i następnie 15 lat temu) miałem ok. 2-letnie aktywności związane z bieganiem. Potem zmieniłem miejsce zamieszkania, pojawiły się inne zainteresowania i na bieganie nie było czasu (a może chęci). 3 lata temu przeszedłem zabieg kolana i piłkę nożną musiałem zostawić. Został jedynie rower i pojawiła się szansa na bieganie.

Tyle o mnie, teraz czas na pulsometr. O ile temat jest jeszcze aktualny.

Tak się składa, że jestem właścicielem i użytkownikiem tego modelu. Jesteśmy ze sobą ponad rok :)
Przebiegłem z nim ok. 250 km i po tym czasie mogę powiedzieć, że jestem zadowolony z niego. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, czego się spodziewamy po sprzęcie, do czego ma on służyć. Biegam mniej więcej takim samym tempem i ostatnio tak dobrałem współczynnik kalibracji, że pulsometr pokazuje dokładniejszą odległość niż telefon*. W modelu RC14.11 można dokonać kalibracji na 2 sposoby:
a) na podstawie chodu i biegu,
b) zmieniając współczynnik kalibracji.
Szczegóły można znaleźć w instrukcji.
Ja zmieniając jedynie współczynnik doszedłem do tego, że błąd pomiaru jest na poziomie 1-4%. Ostatnio nawet mniej niż 1%. Podkreślam, że staram się biegać cały czas tym samym tempem. Nie korzystam z interwałów ani z innych metod treningowych. Wg mnie współczynnik kalibracji jest bardzo związany z konkretną osobą, a w zasadzie z jej wytrenowaniem. Zauważyłem, że jak miałem gorszy dzień, to ostateczny wynik też był gorszy - oczywiście mam na myśli błąd pomiaru. Nawet jak ktoś biega podobnym, czy wręcz tym samym tempem, to najprawdopodobniej będzie musiał dobrać inny współczynnik. Wystarczy, że szybciej lub wolniej przebiera nogami :)
gggbar pisze:Czy istnieje możliwość wyeksportowania danych opisujących trening z oprogramowania dołączonego do zakupionego zegarka?
Daj znać czy nadal jesteś zainteresowany, to Ci prześlę jeden trening we wszystkich możliwych formatach.

Od kiedy mam pulsometr pojawiły się 3 wersje oprogramowania na komputer. Aktualnie (wersja Data Center 3.2.1) można wszystkie wyniki (treningi) eksportować do 3 typów plików:
a) Sigma log format (*.slf) - plik z danymi w formacie XML o całym treningu ze szczegółowymi danymi o każdym punkcie pomiarowym,
b) Sigma memory format (*.smf) - plik z danymi w formacie XML z ogólnymi (całkowitymi) danymi o treningu,
c) Comma-separated values (*.csv) - plik w formacie csv ze szczegółowymi danymi o każdym punkcie pomiarowym.

Nigdy nie używałem innych pulsometrów, więc nie wiem jak wygląda to u konkurencji, ale tu bardzo podoba mi się, że opcja porównania treningów. Na jednym wykresie możemy nałożyć 2 treningi.

Oczywiście, żeby nie było tak słodko, są też minusy:
a) brak języka polskiego - pewnie to norma w tego typu (i nie tylko ) aplikacjach. Na szczęście menu jest intuicyjne, i kto korzysta na co dzień z komputera, ten sobie poradzi;
b) brak możliwości "kalibracji treningu" po fakcie. Gdy znamy rzeczywistą długość trasy przydałaby się opcja przeskalowania treningu do tej właśnie długości. Uważam, że to dość duże niedociągnięcie programistów aplikacji. Nawet starałem się obrabiać dane w Excelu: http://www.excelforum.pl/topics2/niby-p ... t35014.htm ale próby spełzły na niczym. Może Wam się uda coś wnieść do tematu. Zmiana danych w pliku XML nie będzie problemem.

Podsumowując: Dla początkujących śmiało mogę polecić ten pulsometr.

P.S. A starałem się, żeby było krótko :)

* - ten temat nadaje się na nowy wątek, ale najpierw muszę przeszukać forum coby nie powtarzać tematów.
Obrazek
xx2
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

2 dni temu kupiłem ten zegarek. Mam pytanie do jego użytkowników. Też macie problem z pomiarem prędkości ? U mnie wyświetlany jest tylko puls, a prędkość stale wskazuje 0KMH. Po wyjęciu i włożeniu baterii prędkość jest mierzona, ale gdy zegarek znowu jakiś czas poleży to wskazuje znowu 0KMH. Wie ktoś może w czym tkwi problem ?
Awatar użytkownika
zbiniek
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Od kiedy mam ten pulsometr (ok. 1 rok), ani razu nie spotkałem się z opisywanym problemem. Jak jest na gwarancji, to od razu korzystaj z niej. A jak nie, to ścigaj sprzedającego.
Obrazek
xx2
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jutro zwracam zegarek sprzedającemu. Niby kupiony w grudniu, ale sprzedający twierdzi, że jego żona zapodziała paragon. Myślałem, że może to być też wina baterii, ale skoro puls mierzy prawidłowo to raczej nie w tym problem.
Megi284
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43:38

Nieprzeczytany post

Czy ten pulsometr będzie się nadawał na bardzo szczupłą rękę?
Awatar użytkownika
zbiniek
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

podaj obwód ręki, to sprawdzę
Obrazek
Megi284
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

14-15 cm
Awatar użytkownika
zbiniek
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zmierzyłem przy najmniejszym obwodzie i powinno być dobrze - wyszło ok. 15 cm. Zwróć uwagę jednak, że w czasie chłodniejszych czy wręcz mroźnych dni będziesz mieć długi rękaw - wówczas obwód się zwiększy. Mimo wszystko zawsze możesz założyć jakąś frotkę i powinno być git.
Obrazek
Megi284
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No to super. Dzięki za informację.
rak38
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 55 MIN

Nieprzeczytany post

Witam!!!
Mam pulsometr Sigma Rc 14.11 i byłem bardzo zadowolony z niego, ale po 2 latach przestał się synchronizować. Baterie wymieniłem i dalej nic. Diodka na nadajniku miga. Jak sprawdzić co nawaliło: nadajnik czy odbiornik w zegarku? Czy można dać inny nadajnik skoro są kodowane by się nie zagłuszać nawzajem?
Pozdrawiam!
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39,11
Życiówka w maratonie: 3,23,05

Nieprzeczytany post

a jak wygląda sprawa dokładności pomiaru cardio ?
nie wariuje ?
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39,11
Życiówka w maratonie: 3,23,05

Nieprzeczytany post

kupilem tą Sigmę i uważam, że jest to najlepszy wybór jeśli ktoś nie ma worka kasy do wywalenia na garminy.
Po kalibracji dokładność sięga kilkunastu metrów (na 1km) wiec nie ma co narzekać.
Poza tym duzo plywam i w basenie sprawdza sie bardzo dobrze. Nadajnik pracuje bez zastrzezen.
Oprogramowanie jest rewelacyjne. Wyniki treningu można wrzucic na kompa przez USB i sobie analizować. Urządzenie przechowuje do 50h treningów (przy zapisie co 20 s.)
Mam namiastke GPS i solidny niemiecki sprzet za 350 zl.

Testowalem pare garminów i żaden np. nie działa w wodzie a to dla mnie bylo bardzo wazne.
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
Awatar użytkownika
zbiniek
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

rak38 a skąd jesteś? Jeśli z Poznania, to może uda się spotkać i na chwilkę zamienić się nadajnikami. Ja ostatnio wymieniałem baterię. Po za tym miodzio.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ