ostroga piętowa +

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
lecho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja miałem 10 zabiegów.Najpierw wirówka a później ultradźwięki,z maścią fastum.wirówka okło15min,ultradźwięki 5min.Jedno jest pewne pomogło.Aha i jeszcze wkładki.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
novy1234
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witaj monko!
Nie martw się zbytnio tymi ostrogami. Jak każdą chorobę da sie ich wyleczyc, a raczej pozbyc się bolu. Leczenie jest skuteczne jesli zacznie się je odpowiednio wcześnie. Najważ niejsze to:piodczas trwania kuracji ultradzwiękowej nie przeciążaj pięt, więc z biegania narazi nici. Musisz miec odpowiednie wkładki podobno najlepsze są żelowe. Ja ich nie mogłem nigdzie dostać więc zrobiłem sobie wkładki na zamówienie, idealnie wyprofilowane, dobrane do moich stóp. Najważniejsze aby podtrzymywały podłużny łuk stopy(jak przy płaskostopiu podłużnym) i były w miarę miękkie. Przy odpowiednim odciążeniu pięt zabiegi które biezesz zwiększą swą wartość dwukrotnie. Najlepiej spytaj sie swojego lekarza jaki rodzaj wkładek będzie dla ciebie odpowiedni. Firma Scholl produkuje bardzo dobra wkładki żelowe, ale trudno znależć dobry sklep który  rozprowadzałby te wkladki. Jeśli nie dostaniesz wkladek to dobre jest też dobrze wyprofilowane, wygodne obuwie. Tyle ode mnie, reszta zależy od ciebie i twego ortopedy.  
marcin
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Od kilku dni do ultradźwięków stosuję lek "Lignocainum Hydrochloricum A" w żelu oczywiście. Kosztuje tylko 1$ czyli 7 razy mniej niż Voltaren i bardzo pomaga, jako znieczulacz, spróbujcie.

(Edited by ArthurP at 10:41 pm on Oct. 6, 2003)
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP[/b][/url] m/f
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A mi nie pomogły ultradźwięki - na RTG lekarz mówi że mam początki ostrogi a widzę że ostroga u większości boli raczej od przyśrodkowej części pięty jak na tym rysunku,
więc może wcale ból nie mam od ostrogi. Czy Was też boli przyśrodkowo (od wewnętrznej) czy na środku pięty?
[b]99% DOBRZE = 100% ŹLE![/b]  
czynnikiwzrostu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witamy
Zapraszamy wszystkich cierpiących na łokieć tenisisty, golfisty, ostrogi piętowe oraz inne choroby przyczepów mięśni i ścięgien na strone:
www.czynnikiwzrostu.pl
Dowiedzą się tam Państwo na temat nowoczesnego leczenia chorób ścięgien i mięśni.
Chcielibysmy aby strona ta stała się cennym portalem wiedzy na ten temat.
Prowadzą ją lekarze z dużym doświadczeniem w stosowaniu czynników wzrostu u pacjentów z urazami mięśni i ścięgien.
Będziemy bardzo wdzięczni za wszelkie pytania i opinie na temat strony i sposobów leczenia.
Awatar użytkownika
alcor21
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44:57

Nieprzeczytany post

No ja dzisiaj zacząłem pierwszy z dziesięciu zabieg z ultradźwiękami.
Od 3 miesięcy ból jest strasznie dokuczliwy. Kilka dni temu nawet zaczął promieniować do kości piszczelowej.
Rehabilitantka powiedziała, że po około piątym zabiegu będzie mocniej bolało, ale to dobrze.
Teraz mnie ominie bieg w sobotę, ale mam nadzieję załapać się na Berlin 30-go.
Jak już będą jakieś efekty leczenia to dam znać.

Pozdrawiam.
EmilaMileczka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Słyszeliście może o butach MBT? Dla osób z ostrogą piętową są wybawieniem. Chodząc w nich, odczuwają niesamowitą ulgę. A to dlatego, że mają półokrągłą podeszwę i nie ma tak dużego nacisku na piętę jak w zwykłych butach.
kogut007
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Częstą przyczyną powstawania ostrogi piętowej jest predyspozycja do przeciążenia pięty wynikająca z rozkładu masy ciała na powierzchnię podeszwową stopy.
Częściej skarżą się na bóle pięty osoby, mające stopę mocno wysklepioną z wyraźnie napiętym rozcięgnem podeszwowym stopy ( obraz stopy wydrążonej w badaniu podoskopowym ).
W określeniu kształtu oraz funkcji stóp pomoże Tobie rehabilitant lub lekarz, który przebada ciebie na podoskopie.
Żeby zmniejszyć dolegliwości bólowe związane z ostrogą piętową należy odciążyć piętę poprzez podparcie łuku przyśrodkowego, przez to odciążenie rozcięgna podeszwowego stopy.
Wykonasz to za pomocą termoplastycznej wkładki Formthotics ( Poznań mgr Dawid Łukaszewicz ) www.fizjofascial.pl
Oczywiście powinieneś rozluźniać rozcięgno podeszwowe stopy !!
powodzenia
bartek_tsw
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tutaj są wypunktowane sposoby leczenia ostróg piętowych: http://medyczny-blog.blogspot.com/2015/ ... nie-i.html
OnTheRunShoesSF
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 10-15km chodu/dzien
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ostroga Piętowa Dolna jest skutkiem ubocznym nietraktowanego Zapalenia Rozsciegna Podeszwowego.
Mówiąc po ludzku, jesli rano podczas wstawania z lozka czujecie bol na dole pięty to znaczy ze rozrywacie rane ktora goiła sie w nocy. Jesli czujecie ten sam "poranny" bol po kilku/nastominutowym siedzeniu w ciagu dnia znakiem tego jest ta sama ranka rozerwana zostala ponownie. Co to oznacza? Ze cialo wysle w to miejsce "bliznę" ktora bedzie sie budowac stopniowo na sobie po kazdym rozerwaniu i po pewnym czasie (kilka tygodni/miesiecy) zacznie sie ona zwapniac i tworzyc ostrogę.
Operacja w wielu wypakach jest nieskuteczna bowiem po niej pacjenci wracaja do zlych nawykow myslac ze zabieg zalatwil wszystko i po klopocie...

Jesli chcecie zapobiegac powstaniu ostrogi, zabierzcie sie za walke z ZRP od pierwszego dnia pojawienia się bólu na spodzie pięty.
Najskuteczniejsze metody sa w filmikach Krok 1, 2 oraz 3 na moim kanale. Mam nadzieje ze Wam pomogą.
uurszula
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Właśnie walczę z tym dziadostwem. Rok temu byłam na rentgenie i wyszło: ostroga. Wyleczyłam zabiegami fizjo i 2 x fala uderzeniowa. Już sie cieszyłam, a tu znowu sie odezwało. Teraz przerwałam bieganie. Wzięłam 4 x fala zabieg fizjo i nic. Trochę przestało boleć, poszłam biegac i znowu boli jak diabli. Zaczynam terapie elektrolizy przezskórnej - jutro mam 2 zabieg, mysle o osoczu. Czy ktoś tu miał elektrolizę?
OnTheRunShoesSF
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 10-15km chodu/dzien
Kontakt:

Nieprzeczytany post

OPD moze odrosnac po operacji i to jeszcze szybciej niz oryginal. Pacjenci wracaja do zlych nawykow ktore biomechanicznie doprowadza do ZRP i z czasem do OPD.
Zero boso po domu, buty i wkladki dobrane pod biomechanike stawu skokowego to najefektywniejsza i najtansza metoda.
ODPOWIEDZ