Chuda, ale bogata dieta z rok a nawet dwa plus bieganie a prawdopodobnie będzie mogła zaistnieć taka możliwość że ciśnienie się ustabilizuje do normy i tak już pozostanie. Jeżeli mamy coś z ciśnieniem to pierwszy objaw jakiejś nieprawidłowości w układzie zwanym układem krwionośnym, czyli pompa i przewody, taki układ jest bardzo czuły i jeżeli się coś dzieje a lekarze nie umieją tego wyjaśnić to w tym przypadku bardzo dobrze bo może zbilansowaną dietą w kwasy omega-3 i nie tylko da się to uspokoić, często przy dobrze zbilansowanej diecie dochodzi do samo uleczenia lub samo ustabilizowania, niezapominajmy że organizm posiada takie mechanizmy i narzędzia, tylko trzeba to odpowiednio poprowadzić.smee cube pisze:czesc.
mam 24 lata. zaczalem biegac miesiac temu. od zawsze mam lekko podwyzszone cisnienie tetnicze (kilkakrotnie diagnozowane jako samoistne, kilku lekarzy, obserwacie i badania kliniczne) - przyjmowalem swego czasu leki na ktore jednak moj organizm nie reagowal wcale albo b.dziwnie (np lekki spadek 'dolnego' a spory wzrost 'gornego').
zaobserwowalem, ze po biegu (a biegam prawie codziennie ~30-40 min tempem ~5min/km) moje cisnienie wyraznie spada, zblizajac sie do normy.
czy dzieki bieganiu moge osiagnac TRWALY spadek cisnienia tetniczego ? czy mozecie podzielic sie swoimi doswiadczeniami w tej sprawie ?
Pozdro