drętwienie rąk
- gener
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 58:17
- Życiówka w maratonie: brak
Ja biegnąc test Coopera czułem drętwienie rąk, ale tylko do 1 km, jak potem odpuściłem to tylko mdłości i ogólny dyskomfort psychiczny. Drętwienie jest normalną reakcją organizmu na zwiększony wysiłek. Krew wówczas pompowana jest do bardziej obciążonych członków czyli nóg w naszym przypadku. Jesteśmy fajnie stworzeni, że organizm potrafi to samoistnie wg potrzeb regulować.
Dodam, że biegnąc tempem BS nawet 20km nie czuję żadnych oznak drętwienia.
Dodam, że biegnąc tempem BS nawet 20km nie czuję żadnych oznak drętwienia.
- katekate
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 45.18
- Życiówka w maratonie: 3.42.11
u mnie drętwienie rąk wystepowało na początku przygody z bieganiem, kiedy oddech nie dawał rady w ostrym tempie, dysząłm jak lokomotywa
identyczne objawy miałam podczas porodu, kiedy to mąż kazał mi duzo i głeboko oddychać
zemdlałam, lekarz stwierdził, że to objawy hiperwentylacji
teraz wiem jakim tempem biegac i jak oddychac
i objawy zniknęły
identyczne objawy miałam podczas porodu, kiedy to mąż kazał mi duzo i głeboko oddychać

teraz wiem jakim tempem biegac i jak oddychac

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 45min
- Życiówka w maratonie: 4h
Nie straszcie od razu problemami z krążeniem czy z sercem.
Zdecydowana większość problemów z drętwieniem rąk podczas biegu i nie tylko spowodowana jest problemami z kręgosłupem w części szyjnej.
Drugą przyczyną często występującą jest słaba wytrzymałość mięśni rąk. Ręce też "biegają". Odpowiednie ćwiczenia wzmacniające powinny pomóc.
Zdecydowana większość problemów z drętwieniem rąk podczas biegu i nie tylko spowodowana jest problemami z kręgosłupem w części szyjnej.
Drugą przyczyną często występującą jest słaba wytrzymałość mięśni rąk. Ręce też "biegają". Odpowiednie ćwiczenia wzmacniające powinny pomóc.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 45
- Kontakt:
i ja się zgadzam ze to może być jakiś ucisk - miałem takmichal90 pisze:Też mi się to zdarza. Problemów sercowo-krążeniowych nie mam. Co do drętwienia, potwierdzam, że jest to od kręgosłupa - bynajmniej w moim przypadku.
-
- Stary Wyga
- Kontakt:
pisałem o tym w którymś wątku na forum - odpuściło na jakiś czas po nastawieniu kręgosłupa - prosty 3 minuty zabieg u dobrego rehabilitanta. kontuzja spowodowana u mnie siedzącą pracą i intensywnym treningiem - co jakiś czas wraca wystarczy się nastwić znowu i jest ok. Ale wybierz dobrego rehabilitanta, bo inny moze Ci w ten sposób krzywdę zrobić.
ale najlepiej to wybierz się do lekarza, bo to ze u mnie drętwienie było spowodowane uciskiem kregosłupa wcale nie musi oznaczac tego samego u Ciebie
ale najlepiej to wybierz się do lekarza, bo to ze u mnie drętwienie było spowodowane uciskiem kregosłupa wcale nie musi oznaczac tego samego u Ciebie
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
nie dojdziesz przyczyny biegaj i patrz co sie dzieje moze przejdzie samo gdyby było za długo i gorzej idz do lekarza to moze byc tez problem neurologiczny psychiczny lub elektrolitowy
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
- kuczi
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:20
- Życiówka w maratonie: 3:30:12
- Kontakt:
Mi drętwiały po dwa palce, mały i obok. Po przeprowadzce zmieniłem materac w łóżku i drętwienie minęło. Wychodzi na to że "krzywo" spałem, był ucisk prawdopodobnie na kręgosłup i palce drętwiały.
-
- Stary Wyga
- Kontakt:
dokładnie, to samo może się wydarzyć np przy pracy w pozycji siedzącej za kierownicą bądź przy komputerze kiedy ręce są lekko uniesione