Gimnastyka zapobiega kontuzjom kolan

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Quote: from saint on 9:54 am on July 7, 2003
a co z osobami ktore dodatkowo cwicza na silowni i wykonuja np cwiczenie polegajace na prostowaniu nog do poziomu siedzac na maszynie, z obciazeniami kilkudziesieciu kilogramow albo przysiadach z ciezarami powyzej 150 kg ?
Opisana przeze mnie gimnastyka ma wzmocnic miesnie czteroglowe, a jednoczesnie nie obciazac kolan. Dlatego nie nalezy wykonywac pelnych przysiadow, a jedynie zginac noge o ok. 30% . Jeff Galloway stanowczo odradza w swej ksiazce popularne cwiczenia z nogami obciazonymi odwaznikami, ze wzgledu na ryzyko uszkodzenia kolana wlasnie. O przysiadach ze sztanga absolutnie nie moze byc mowy.

kledzik
New Balance but biegowy
MarekC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

czyli Kledziku (z zachowaniem szacunku) negujesz ćwiczenia Wojtka (z ciężarkami)?
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from MarekC on 12:51 pm on July 8, 2003
czyli Kledziku (z zachowaniem szacunku) negujesz ćwiczenia Wojtka (z ciężarkami)?
Ja? W zyciu bym sie nie odwazyl! To Jeff Galloway! :oczko:

Oto ilustracja z jego ksiazki:

Obrazek

kledzik

(Edited by kledzik at 1:08 pm on July 8, 2003)
MarekC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak swoją drogą to dzięki za te ćwiczenia, coś mnie też dorwało, ale jakoś dziwnie: boli po przebiegnięciu 5-6 km, raczej tak z boku kolana i troszkę dalej od rzepki. Wystarczy przejść do marszu i przechodzi (nie boli) po pewnym czasie można znów biec ale już tylko 500 m, nie boli rano na schodach. brrr dziwne.
Jutro idę do lekarza. Inna sprawa że może się to wiązać z moim kalectwem - jednak noga pracuje trochę inaczej pomagając prostować kręgosłup. No zobaczymy, bo chętnie bym się spotkał na 25OSMW.

ps. co do tych ciężarków i głębokich przysiadów to bym się zgodził, pauzowałom 9 dni i chyba robiłem zbyt głębokie przysiady bo normalnie po  przerwie przebiegałem dłuższy dystans, po tych przysiadach ścięło mnie po 5 km i to bardzo.

(Edited by MarekC at 1:14 pm on July 8, 2003)
Awatar użytkownika
Michael
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

hmm, a czy to oznacza ze ze jak tylko bede biegal i nie bede wykonywal innych cwiczen wzmacniajacych to na bank cos mi sie zacznie dziac z kolanami ?
-Ludzie wzmacniajcie te 4ki zanim bedzie za pozno (tak jak w moim przypadku).. Ja o to nie zadbalem - zaczelo sie od strzelania podczas przysiadow, potem coraz mocniej a teraz mi okropnie chrupie.. (na szczescie nie boli) ale jeszcze raz powtarzam - tej sprawy nie warto olewac...
[b]GG #1291119[/b]
THE WALL IS IN YOUR MIND, NOT YOUR BODY
Awatar użytkownika
saint
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no wlasnie, to powinno byc tez chyba w dziale "zacznij biegac" jasno i wyraznie powiedziane ze nie mozna tak po prostu sobie biegac coraz wiecej i nie wykonywac innych badz co badz specjalistycznych cwiczen
czy gdzies mozna kupic ksiazke Jeffa Gallowaya ?
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from saint on 8:59 pm on July 8, 2003

czy gdzies mozna kupic ksiazke Jeffa Gallowaya ?
W Polsce z pewnoscia nie. Ja mam wydanie niemieckie.

kledzik
Awatar użytkownika
saint
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja mam ksero polskiego przedruku kilkudziesieciu stron z ksiazki Jeffa, z wstepem o bieganiu plus program przygotowan dla amatorow i zawodowcow na 10km i maraton plus tabele miedzyczasow
kub
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No właśnie co do tego biegania tak sobie. Co trzeba przeczytać - w sensie jaką literaturę polecacie - przejrzeie kilkudziesięciu postów spowodowało u mnie tylko poczucie kompletnego chaosu. Ewetualnie gdzie można takie książki kupić?
kuba
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from kub on 11:52 am on Aug. 1, 2003
No właśnie co do tego biegania tak sobie. Co trzeba przeczytać - w sensie jaką literaturę polecacie - przejrzeie kilkudziesięciu postów spowodowało u mnie tylko poczucie kompletnego chaosu. Ewetualnie gdzie można takie książki kupić?
Mysle, ze najlepsza ksiazka jaka o bieganiu ukazala sie w Polsce jest "Biegiem po zdrowie" Jerzego Skarzynskiego. Mozesz ja zamowic przez internet (cena bodajze 35 zl.) na stronie autora www.skarzynski.pl Jezeli poprosisz dostaniesz egzemplarz z dedykacja. Niedawno wyszla tez ksiazeczka Dariusza Sidora "Debiut" przeznaczona dla osob chcacych po raz pierwszy przebiec maraton. Rowniez ja mozesz zamowic bezposrednio u autora stobieg@wp.pl

kledzik
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

A co do opisywanych przez kliedzika przysiadów.
Ja od "mojego" rehabilitanta dostałem podobne ćwiczenie ale troche inne.

Powolne siadanie siedzimy na stołku? ławce tak, zeby nogi było pod katem prostym - potem wstajemy - ale tylko trochę - i siaaaaaaa.......aa.......aaa......aa.....daaaamy (to mialo obrazować powolny jednostajny proces siadania.
Ale to ćwiczenie działa głównie na zginacze - i tylną część nogi. Na czworoglowia a zwłaszcza wewnętzrną ich częśc działa ćwiczenie z deskorolką. smiesznie ostatnio zdarza ni się wyglądać - starty chłop a z deskorolką chodzi.
Awatar użytkownika
saint
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no jak chodzisz to pewnie ze smiesznie, co innego jakbys jechal :)
jakie cwiczenie z deskorolka masz na mysli ?
ArthurP
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from kledzik on 1:24 pm on Mar. 25, 2003
Nawet najlepsze buty dla pronatykow, korygowaly jedynie wade lewej nogi. Aby biegac "prosto" musialem zamowic specjalne wkladki ortopedyczne.
kledziku, już Cię raz ot o pytałem :) ale chyba coś usunęło temat i nie dostałem odpowiedzi. Chciałbym wiedzieć czy Ty stosujesz wkładki do butów motion control. Sugeruje Twoja wypowiedz że do jednej stopy tak robisz, tj. wkładasz wkładkę do buta dla pronatorów. Czy mógłbyś nam powiedzieć coś więcej na ten temat? Próbowałem ostatnio do buta NB 851 który jest wybitnie m/c (nawet dostał nagroda jako but roku 2002/3 dla pronatorów), włóżyć wkładkę odlaną na gorąco do mojej stopy w Kayano IX. Efekt był taki że miałem brak całkowity pronacji, stopa została zablokowana przez bardzo wysokie podparcie porzecznego łuku - konstrikcja buta plus wkładka. Wydaje mi się że lekka pronacja jest potrzebna bo daje amortyzację. Stopa nie powinna być mocno podpierana na poprz. łuku, troche powinna się zapadać, pytanie co to znaczy trochę sam sobie zadaję inie ma gotowej odp. Może pomożecie?
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP[/b][/url] m/f
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from saint on 10:50 pm on Aug. 1, 2003
jakie cwiczenie z deskorolka masz na mysli ?
już kwartał minął, więc pewnie FREDZIO wkrótce skończy opis ćwiczenia z deskorolką. ;)
Co do ćwiczenia z wstawaniem z krzesła, mnie też to każą robić ale troche inaczej, do kąta 70 st. Pozatym dobre jest ćwiczenie z wyciskaniem kolanami piłki umieszczonej między zgiętymi kolnami w siadzie.
A jeśli chodzi o ćwiczenie kretykowane przez J.G. mi rehabilitant to samo mówi - można to robić ale tylko w zakresie 90-70st z zatrzymaniem przy 70st. Na Skrze jest specjalna maszyna do robienia tego - blokuje przy prostowaniu na 25% zakresu.

(Edited by monka at 6:42 pm on Nov. 3, 2003)
[b]99% DOBRZE = 100% ŹLE![/b]  
Awatar użytkownika
MarcinN
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

od siebie dorzucę jeszcze stare, dobre skipy, wieloskoki, i - ale to już dla profesjonalistów - drobne ćwiczenia ze sztangą, typu pajace, czy wyskok z półprzysiadu. Ale rzeczywiście nie słyszałem, żeby jacykolwiek biegacze robili pełny przysiad (może sprinterzy)
ODPOWIEDZ