Brzydkie stopy?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
rutra
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czas najwyższy skomentować artykuł :ble:

Jak narazie biegałem max. 14,2km (2x), kilka razy 12,6km i sporo 10km. W sumie 500km. Odnośnie biegania mam więcej plusów niż minusów. Kiedyś miałem 164cm/62,5kg niby wszystko ok ale ograniczałem jedzenie do śniadania, obiadu i kolacji. Gdy zacząłem biegać podrosłem pare cm, schudłem pare kg. Jeśli chodzi o plusy biegania mógłbym wymieniać w nieskończoność, ale są też minusy. Dopadły mnie 2 kontuzje, po których musiałem odpuścić bieganie na 2 tygodnie, do tego odciski, bóle rozcięgna podeszwowego i mózgostopie(wprawdzie nie aż takie jak na fotografii). Większości tych problemów na szczęście się pozbyłem.

Mam tylko nadzieje, że jak za x lat zacznę biegać maratony (o ile zdrowie[czytaj: stawy] pozwol-i[-ą]) to takich problemów nie będzie. Brrr przewiercanie palca :smutek: 9 miesięcy czekania aż się paznokieć wyleczy. A jeśli chodzi o grecki problem to sprawdziłem sobie palce i wydaje mi się, że kciuk yyy tzn. pierwszy palec mam dłuższy od drugiego. Chociaż 100% pewności nie mam, bo na oko to można napluć, a podczas biegu nie zobaczę.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Też pozwolę sobie skomentować, bo akurat na FB przyszło pytanie od kolegi:
"Witam. Mam problem mianowicie buty mam dobrego rozmiaru wkładki testowałem różne i zawsze to samo. Macie może jakiś pomysł? biegam co drugi dzień po ok 11km
przy pół-maratonach jeszcze gorzej. nie jestem szybkim biegaczem ok 4:30 km."
Dołączył takie zdjęcie.
Mógłbym zupełnie spokojnie dodać swoje zdjęcie, wyglądałoby podobnie.
Ciekawe, że w czasach kiedy dużo biegałem (i nie prowadziłem portalu) w ogóle mi się takie sprawy nie zdarzały.
Wydaje mi się, że w moim przypadku różnica nastąpiła po tym, jak zacząłem eksperymentować z butami.
Wiadomo, że z ramienia bieganie.pl mam dużo różnych butów.
W dawnych czasach byłem przywiązany do Asicsa (90% treningów) zwłaszcza Asics Kayano, który jest butem mocniej trzymającym stope i pewnie przód mniej latał.
A teraz, różnie to bywa.
Fotka kolegi z FB:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Bo masz dziwną stopę :hahaha:
Możliwe, że przez ten czas zmieniła ci się geometria, albo buty zaczęli robić na innych kopytach. Ja mam podobnie: po ultramaratonie paznokcia nie mam na bank. Jednego albo więcej. Czasami wystarczy 30 po górach w określonym modelu buta i jest to samo. Wydaje mi się, że większość butów do biegania nie jest robiona pod grecką stopę.
Ale czym tu się przejmować? Gdybym chciał biegać ultra co tydzień, to może byłby to jakiś problem.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ja się tak bardzo nie przejmuję, ale dopiero jak on do mnie napisał uzmysłowiłem sobie, że kiedyś nie miałem problemów z paznokciami. Tzn nie tak często jak teraz.
Awatar użytkownika
b@rto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Chciałbym pociągnąć temat greckiej stopy - jak to wygląda np. w Altrach? Głównie o buty trailowe mi chodzi, bo np. Kiprace Trail od Kalenji, mimo rozmiaru dobrego i jednocześnie wiązania na "krawat biegacza" czyli z pętelkami i fiksacją pięty w bucie, powodują u mnie odcisk na czubku drugiego palca. Nie jest to tragiczne, ale zaczyna być irytujące.
ODPOWIEDZ