Przeglądarki internetowe
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Odkryłem ciekawostkę. Pamiętacie, że pisałem że na moje wyczucie, ta szybkość jest w Chrome inna?
Podam wam wyniki zapytań z bazy PUMA PRO.
Przykłąd:
Na wynik zapytania o raport ALL-TIME 800m mężczyzn - czekam w Firefox 7 sekund.
W Chrome - 1 sekundę !!!
Czyli jaki wniosek? Jeśli ktokolwiek z was będzie startował w jakimkolwiek konkursie na bieganie.pl w którym będzie się korzystało z informacji z bazy PUMA PRO - to jeśli będzie korzystał z Chrome będzie miał od razu przewagę na konkurencją.
Pytałem się projektanta bazy, dlaczego tak jest i coś mi tam wyjaśnił ale nie zrozumiałem.
Podam wam wyniki zapytań z bazy PUMA PRO.
Przykłąd:
Na wynik zapytania o raport ALL-TIME 800m mężczyzn - czekam w Firefox 7 sekund.
W Chrome - 1 sekundę !!!
Czyli jaki wniosek? Jeśli ktokolwiek z was będzie startował w jakimkolwiek konkursie na bieganie.pl w którym będzie się korzystało z informacji z bazy PUMA PRO - to jeśli będzie korzystał z Chrome będzie miał od razu przewagę na konkurencją.
Pytałem się projektanta bazy, dlaczego tak jest i coś mi tam wyjaśnił ale nie zrozumiałem.

- F@E
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pasjonaci, ciekawscy systemów, studenci itd.Foo pisze:AdminiArturS pisze: Sun Solaris 0.1 % (kto tego używa??)
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
- constantius
- Stary Wyga
Opera - kocham ją za interfejs i opcje szybkie wybieranie. Jest szybka jeśli chodzi o XP, gorzej na Vista... nie śmieci tyle co IE,
niestety nie otwiera wszystkich stron, lub nie w całosci prawidłowo np intela, czy gezeta wyborcza, wtedy przesiadam sie na IE8. Chrom jest taki jakiś prymitywny (interfejs ). Doc googla i poczta też jakieś takie niedopracowane, kuse to to... OPERO zrób coś z tymi nieotwieranymi stronami to inni nie będą mi potrzebni
niestety nie otwiera wszystkich stron, lub nie w całosci prawidłowo np intela, czy gezeta wyborcza, wtedy przesiadam sie na IE8. Chrom jest taki jakiś prymitywny (interfejs ). Doc googla i poczta też jakieś takie niedopracowane, kuse to to... OPERO zrób coś z tymi nieotwieranymi stronami to inni nie będą mi potrzebni

1065 km w roku 2009 ( zresztą zawsze więcej niż 1000 od 2006 ) biega od 2003, 1/2 maratonu 1:49:30 ( Kross )
885 km w 2010
885 km w 2010
- glootech
- Wyga
Co nie działa na stronie intela i gazety? Bo kurczę, korzystam z gazety codziennie i nie zauważyłem, żeby coś nie działało. Z intela też mi się zdarza korzystać kiedy szukam sterowników i też działa. Jak wytłumaczysz co nie działa, to zgłoszę jako błąd, to poprawią 

- constantius
- Stary Wyga
no mi strony gazeta.pl nie wyświetla
całość jest ściśnięta w jedną wąską kolumne - chodzi o strone główną
potem reszta jest poprawnie
jeśli chodzi o strony intela to zobacz np http://www.intel.com/products/processor ... ations.htm
generalnie tak wyświetla tam tabelki.....

potem reszta jest poprawnie
jeśli chodzi o strony intela to zobacz np http://www.intel.com/products/processor ... ations.htm
generalnie tak wyświetla tam tabelki.....
1065 km w roku 2009 ( zresztą zawsze więcej niż 1000 od 2006 ) biega od 2003, 1/2 maratonu 1:49:30 ( Kross )
885 km w 2010
885 km w 2010
- constantius
- Stary Wyga
wszystkie ustawienia mam zgodnie z zaleceniami opery Sprawdziłem.:
Enable plug-ins, JavaScript and Java (for those who have installed Java support) in Tools > Preferences > Advanced > Content
(note: Java and JavaScript are two different technologies. JavaScript is supported without the need for extra downloads.)
There are other things you should enable as well:
Go to Tools > Preferences > Advanced > Network
Enable "Automatic redirection" (this is widely used)
It is also recommended that you enable "Referrer logging"
For sites that require logging in, referrer logging is important, but you should also:
Enable cookies in Tools > Preferences > Advanced > Cookies)
Set Opera to "Accept all cookies" for both normal and third-pardy cookies
Make sure cookies aren't blocked under "Manage cookies..."
Opera also lets you control directly how Web pages are displayed. This is done in Tools > Preferences > Web Pages and Tools > Preferences > Advanced > Content. The settings you should check are:
Set default zoom to 100%
Enable "frames" and "inline frames"
Set "Author mode" as the default mode in Content > Style options
Remove any user style sheets in the "My style sheet" text field in "Style options"
Remember to set Opera to display the page according to the settings described in this article:
Displaying pages the way the developer meant them to be displayed
Enable plug-ins, JavaScript and Java (for those who have installed Java support) in Tools > Preferences > Advanced > Content
(note: Java and JavaScript are two different technologies. JavaScript is supported without the need for extra downloads.)
There are other things you should enable as well:
Go to Tools > Preferences > Advanced > Network
Enable "Automatic redirection" (this is widely used)
It is also recommended that you enable "Referrer logging"
For sites that require logging in, referrer logging is important, but you should also:
Enable cookies in Tools > Preferences > Advanced > Cookies)
Set Opera to "Accept all cookies" for both normal and third-pardy cookies
Make sure cookies aren't blocked under "Manage cookies..."
Opera also lets you control directly how Web pages are displayed. This is done in Tools > Preferences > Web Pages and Tools > Preferences > Advanced > Content. The settings you should check are:
Set default zoom to 100%
Enable "frames" and "inline frames"
Set "Author mode" as the default mode in Content > Style options
Remove any user style sheets in the "My style sheet" text field in "Style options"
Remember to set Opera to display the page according to the settings described in this article:
Displaying pages the way the developer meant them to be displayed
885 km w 2010
885 km w 2010
- glootech
- Wyga
U mnie wszystko wygląda normalnie, więc błąd jest najwyraźniej specyficzny dla Twojej konfiguracji. Dziś, ewentualnie jutro powinna wyjść wersja 10.50 Opery. Spróbuj zainstalować ją do osobnego katalogu i sprawdź czy na domyślnej konfiguracji nadal masz te problemy. Daj znać jak poszło
.

- constantius
- Stary Wyga
zgłosiłem jako bugs w Operze. może masz racje, zobaczymy. Ale stron microsoftu też nie wyświetla poprawnie. np usługi microsoft connect. No ale tu sie nie dziwie
moze nie zaznaczyłem ze te problemy dotyczą VISTY.
W XP jest OK

moze nie zaznaczyłem ze te problemy dotyczą VISTY.
W XP jest OK
885 km w 2010
885 km w 2010
-
- Wyga
Osobiście polecam Operę. Moim zdaniem najlepsza z wszystkich dostępnych przeglądarek.
Co ważna dla przeciętnego użytkownika, zaraz po zainstalowaniu mamy dostępne masę opcji które w lisku trzeba osobno doinstalowywać.
Jedna z najprzydatniejszych opcji to wycinanie reklam z często odwiedzanych stron Wchodzimy na daną stronę klikamy prawym przyciskiem na stronie i wybieramy "zablokuj zawartość". następnie zaznaczamy myszką irytujące reklamy i potwierdzamy "zastosuj".
Działa to znakomicie
Co ważna dla przeciętnego użytkownika, zaraz po zainstalowaniu mamy dostępne masę opcji które w lisku trzeba osobno doinstalowywać.
Jedna z najprzydatniejszych opcji to wycinanie reklam z często odwiedzanych stron Wchodzimy na daną stronę klikamy prawym przyciskiem na stronie i wybieramy "zablokuj zawartość". następnie zaznaczamy myszką irytujące reklamy i potwierdzamy "zastosuj".
Działa to znakomicie

- constantius
- Stary Wyga
znalazłem kolejną stronę nie obsługiwaną przez operę Speedtest.tp.pl
brakuje jej wtyczki.... a IE8 nie brakuje..........
brakuje jej wtyczki.... a IE8 nie brakuje..........
885 km w 2010
885 km w 2010
-
- Wyga
constantius --> trzeba zainstalować najnowszą wersję javy.
http://www.java.com/en/download/download_the_latest.jsp
Mam operę 10.10 i wszystko działa jak ta lala
http://www.java.com/en/download/download_the_latest.jsp
Mam operę 10.10 i wszystko działa jak ta lala

- F@E
- Zaprawiony W Bojach
- constantius
- Stary Wyga
na ale ja mam najnowszą Jave.. that's problem
885 km w 2010
885 km w 2010