Komentarz do artykułu Plan treningowy na 10 km wg Lydiarda

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Wszystko zależy jaka jest ta nasza baza.
Ona pewnie nigdy nie jest za dobra bo wszyscy lubimy od razu biegać jak najszybciej.
Klasyczny Danielsowski plan do dyszki - to jest 24 tygodnie. Pół roku.
Wszystko myślę ma związek z tym jak poważnie podchodzimy do skoncentrowania się na danym dystansie - jak ktoś co tydzień chce robić życiówki na dystansach od 5 do maratonu to takie długie planu mu nie pasują - ale coś za coś. :)
PKO
Awatar użytkownika
Erelen
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chciałbym spróbować ten plan. Mam tylko pytanie, w czasie "budowania bazy" chciałbym wystartować w paru biegach na 5 i 10 km (by sprawdzić się, nabrać doświadczenia), czy bardzo by to kolidowało z planem?
[url=http://runmania.com/rlog/?u=Galakar][img]http://runmania.com/f/0bc2281cee6042c96b80b75dba0be126.gif[/img][/url]
http://erelen.blog.onet.pl/
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Zastanów się - co chcesz osiągnąć? Po co się chcesz sprawdzić? Sprawdzić to się masz w docelowym wyścigu lub ewentualnie kontrolnych pośrednich sprawdzianach.
Lydiard przewiduje sprawdziany w Fazie III - BnC.
Pewnie krzywdy sobie nie zrobisz tylko ile to jest kilka ?

Poza tym - nie wiem czy tymi sprawdzianami nie spowodujesz że zaczniesz wyciągać jakieś opatrzne wnioski - bo naprzykład będziesz oczekiwał co tydzień poprawy już w fazie I w cotygodniowych startach.
Ale - twój wybór.
Awatar użytkownika
Erelen
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kilka - 2 lub 3 i nie oczekuję, że po tygodniu będą postępy. Liczę raczej na postępy po wykonaniu całego planu. I starty nie co tydzień. Chcę wziąć udział w biegnij warszawo, może w Onko-Biegu (bo to dobra akcja) i noworocznym
[url=http://runmania.com/rlog/?u=Galakar][img]http://runmania.com/f/0bc2281cee6042c96b80b75dba0be126.gif[/img][/url]
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No to tak pewnie wielkiej tragedii nie będzie. ;)
Awatar użytkownika
Erelen
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pierwszy tydzień był banalny. Niestety ten tydzień z powodów ode mnie niezależnych nie został w pełni zrealizowany. Będę musiał go powtórzyć. Poza tym, to trening wydaje się dość spokojny. W dni kiedy mam joging, odpoczywam, robiąc to bardzo wolnym tempem. :)
michasman
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

czy ktos moze mi to na polski prztlumaczyc bo mam zamiar wziasc udzial w 10 kilometrowych biegu w manchesterze w maju nastepnego roku moj e-mail to michas111@poczta.onet.pl
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Tam wszystko jest po polsku, pytaj po prostu gdzie masz wątpliwości.
Awatar użytkownika
Jędrzej
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Przede wszystkim trzeba przeczytać wstęp do planu - na pewno wiele rzeczy stanie się jaśniejszych :bleble:
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

A ja mam takie pytanie:

Normalnie większość treningów na 10km i ogólnie inne są przedstawione na pewien czas np M. Bartoszaka są np na 45min...
a w tym nie pisze na ile on jest?? zakładając że teraz 10km robię w średnio 49min... i zakładając że jestem bardzo ambitny jeśli chodzi o bieganie.
jaki czas mogę osiągnąć po tym treningu??
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Nie ma reguły, że plany są na konkretny czas.
To znaczy niektóre są - ale prawdę mówiąc, wolę te które nie są.

Dlaczego?
Bo one nie wprowadzają w błąd.
No bo załóżmy, że zacząłbyś robić z Twojego poziomu Plan na 2:10 w maratonie - czy to znaczy że tyle zrobisz ?
Nie.

Realizacja Planu to stopniowe dochodzenie do pewnego poziomu, poprawianie się.
Są oczywiście inne szkoły gdzie odgórnie masz konkretny wynik na horyzoncie - ale to ma ewentualnie jakiś sens w przypadku wyczynowców, gdzie chodzi o urwanie kilku sekund.

W trakcie realizacji Planu - musisz robić co jakiś czas sprawdzian - pobiec nawet 3, 5 km (możesz 10) i obliczyć - na jaki wynik na 10 Cię to "ustawia".

49 na dychę - to masz wielkie rezerwy do poprawy, zależy od tego w jakim jesteś wieku (im młodszy tym większe) ile ważysz (im więcej tym większe rezerwy) ile ostatnio biegałeś (im mniej tym rezerwy większe). No i tyle. :)
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Nie ma reguły, że plany są na konkretny czas.
To znaczy niektóre są - ale prawdę mówiąc, wolę te które nie są.

Dlaczego?
Bo one nie wprowadzają w błąd.
No bo załóżmy, że zacząłbyś robić z Twojego poziomu Plan na 2:10 w maratonie - czy to znaczy że tyle zrobisz ?
Nie.

Realizacja Planu to stopniowe dochodzenie do pewnego poziomu, poprawianie się.
Są oczywiście inne szkoły gdzie odgórnie masz konkretny wynik na horyzoncie - ale to ma ewentualnie jakiś sens w przypadku wyczynowców, gdzie chodzi o urwanie kilku sekund.

W trakcie realizacji Planu - musisz robić co jakiś czas sprawdzian - pobiec nawet 3, 5 km (możesz 10) i obliczyć - na jaki wynik na 10 Cię to "ustawia".

49 na dychę - to masz wielkie rezerwy do poprawy, zależy od tego w jakim jesteś wieku (im młodszy tym większe) ile ważysz (im więcej tym większe rezerwy) ile ostatnio biegałeś (im mniej tym rezerwy większe). No i tyle. :)
Lat 20. nie palący i nie pijący wogóle, ważę około 70kilo (rok temu było niecałe 60!!). ostatni bieg na 10km to 54min ale miałem nowe buty założone na nogę i odrazu bieg... (tak sobie tłumacze ten żenujący czas :P). od zawsze gram w piłkę nożną i prowadzę raczej aktywny tryb życia |||zauważyłem że mam krok strasznie piłkarski znaczy nei prostuje nóg tylko cały czas na zgiętych dziś biegłem 6km i sie pilnowałem z nogami i biegło sie lżej i szybciej :) |||
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Nikt Ci nie powie "jaki czas możesz osiągnąć" - większa znaczenie ma to ile czasu będziesz trenował - znam trochę osób które biegały 47-50 min a teraz około 35 minut. Ale to zajęło im rok-dwa - nie chodzi o konkretny Plan ale o systematyczność biegania.
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Nikt Ci nie powie "jaki czas możesz osiągnąć" - większa znaczenie ma to ile czasu będziesz trenował - znam trochę osób które biegały 47-50 min a teraz około 35 minut. Ale to zajęło im rok-dwa - nie chodzi o konkretny Plan ale o systematyczność biegania.

Zamierzam biegać systematycznie na razie to robie ten plan czyli 10tyg po 6 dni w tyg... a potem dalej ten plan nie śpieszy mi sie młody jestem, mam czas na poprawianie wyników :) dzięki Adam za pomoc :jatylko:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Pytanie kto może o sobie powiedzieć, że ma wystarczająco dużą?
Większość nawet wyczynowców zaczyna sezon od kilometrażu i siły.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ