Zakwaszenie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No oczywiście nie mam pewności co do jego (Szefa) zakwaszenia, wiec może precyzyjniej powiem, że nie jest on w stanie mocno zakwasić się przy 20-minutowym biegu z narastającą prędkością ; ) Równocześnie odnoszę, byc może mylne, wrażenie, że sam, w szczycie średniodystansowej formy, kończyłem tego typu biegi z wyższym poziomem mleczanu i wyraźnie wyższą prędkością, np. poniżej 3min/km.

Zastanawia mnie tylko, czy byłby on w stanie wejść na wyzsze zakwaszenie np. finiszując mocno ostatnie 400m. Szkoda, że tego typu testy nie mają takiej opcji "finisz"

Przykładem podobnego testu jest test, który Canova robił Baldiniemu, mamy to gdzieś w serwisie. Biegał odcinki 5-6 x 2km (czyli wysiłek ok. 6 minut) z prędkością stopniowo rosnącą na każdym odcinku i robił tylko krótkie przerwy na pobranie krwi. Wytrenowanie było idealne wtedy, kiedy jeszcze sporo szybciej niż docelowa prędkość maratońska miał niski poziom kwasu, a na ostatnim odcinku - 1200m - potrafił wejść na ponad 11mmol. Czyli, co ciekawe, nawet maratończyk był w stanie uzyskać wyższe stężenie niz obecnie Szefo - w tym kontekście to jego zakwaszenie było niskie (a przeciez jest średniodystansowcem, nie maratończykiem)

Co do tego ultramaratończyka, to nie mam pewności, ale odniosłem wrażenie, że chodzi jednak o uzyskanie wysokiego stężenia mleczanu przy pomiarze progów.
PKO
wozniak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 33:45
Życiówka w maratonie: 2:36 I Warszawski

Nieprzeczytany post

Witam !

Robiono badania zakwaszenia mojemu zawodnikowi. Uzyskał zakwaszenie 8,1 zmierzono mu to po biegu 74 minutowym na orientację (11 km po górach - morena) Tętno miał maksymalne w czasie biegu 192, średnie 183 Maksymalne Tętno u niego to 195-200. Mnie się wydaję ze chłopak potrafi biegać na dużym zakwaszeniu, ale chciałbym znać Twoje zdanie. Proszę o odpowiedź. W praktyce posługuję się tylko pomiarem tętna. Pulsometr.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ