Też mnie bardzo zdziwiło rozdzielenie tych wydarzeń, a nigdzie nie znalazłem nawet próby wytłumaczenia tego od strony organizatorów. Chyba NN Running Team + Nike + organizatorzy się dogadali, żeby zrobić osobny bieg pejsowany na rekord świata poza Diamentową Ligą, bo nie mam pojęcia z jakiego innego powodu Cheptegei nie miałby startować z najlepszymi zawodnikami. Gdyby pojawił się w biegu DL to byłby bieg prawie na poziomie mistrzostw świata:kkkrzysiek pisze: ↑26 maja 2022, 07:06 W piątek i sobotę (u nas w sobotę od 4 do 6 czy 7 rano, później od 21) odbędzie się meeting The Prefontaine Classic. Pierwszego dnia mistrzostwa USA na 10 000 m będące jednocześnie kwalifikacją do tegorocznych MŚ. Następnie 3 kolejne biegi - 2 mile kobiet i 5000 m kobiet i mężczyzn. W tych biegach mają być próby bicia rekordów świata przez Gidey i Cheptegeia. Następnego dnia już "normalna" diamentowa liga, w tym 5000 m mężczyzn, mila (z Ingebrigtsenem i Cheruiyotem). Trochę nie rozumiem dlaczego nie robią próby bicia rekordu świata w ramach biegu diamentowej ligi?
Jacob Kiplimo - 12:48, rekordzista świata w półmaratonie,
Selemon Barega - 12:43, mistrz olimpijski na 10.000m,
Berihu Aregawi - 12:49, rekordzista świata na 5km,
Mo Ahmed - 12:47, srebrny medalista olimpijski na 5000m,
Getnet Wale - 12:53,
Paul Chelimo - 12:57, srebrny medalista olimpijski na 5000m
Myślałem, że z taką konkurencją łatwiej o rekordy.