Koronawirus Covid 19
- szubert
- Wyga
- Życiówka na 10k: 40:06
- Życiówka w maratonie: 03:09:11
[W rozporządzeniu rządowym czytamy, że wyjątkiem są parki, lasy, zieleńce, ogrody botaniczne, ogrody zabytkowe oraz plaże. Tam nie będzie obowiązku noszenia maseczek ochronnych. /i]
Biegam od 08-2012
● 5 km: 20:12
● 10 km: 40:29
● Półmaraton: 01:29:31
● Maraton: 03:06:43
● 5 km: 20:12
● 10 km: 40:29
● Półmaraton: 01:29:31
● Maraton: 03:06:43
-
- Zaprawiony W Bojach
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:47
- Życiówka w maratonie: - - -
Czy jazda ulicą na rowerze to jest uprawianie sportu, forma aktywności?Aniad1312 pisze:Na stronie gov.pl widnieje też informacja, że obowiązek masek nie dotyczy osób uprawiających sport i dotyczy to wszystkich form aktywności.
- Tomaszrunning
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:48
- Życiówka w maratonie: 3:36:08
Ja przemieszczam się tylko rowerem (mam 10 km kwadratowych, gdzie mieszczą się sklepy, praca, klub sportowy, urzędy itp). Zadzwoniłem do straży miejskiej i powiedziano mi, że podczas pedałowania mogę odsłonić twarz
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:!2
- Życiówka w maratonie: 3:10:31
Sport i forma aktywności na pewno pasują do jakiejkolwiek jazdy rowerem, bardziej zastanawiałbym się gdzie będzie granica przyzwoitości korzystania z ulgi maskowej. Jak ktoś wbije na rowerku w jakiś gęsty rynek, to myślę, że może nie być kolorowo względem rozporządzenia. :D Także lepiej unikać tłumów, policji, robić swoje i cieszyć się, że w końcu w rozporządzeniu jest odrobina rozsądku.50latek pisze:Czy jazda ulicą na rowerze to jest uprawianie sportu, forma aktywności?Aniad1312 pisze:Na stronie gov.pl widnieje też informacja, że obowiązek masek nie dotyczy osób uprawiających sport i dotyczy to wszystkich form aktywności.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
W czasie uprawiania sportu maseczek nie trzeba zakładać:
https://www.onet.pl/sport/naszosie/bez- ... d,30bc1058
https://www.onet.pl/sport/naszosie/bez- ... d,30bc1058
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
- Arasso
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Radziłbym poczekać na jakiś oficjalny komunikat, bo wiadomość tekstowa jakiegoś tam rzecznika wysłana do jakiegoś portalu nie ma żadnej mocy prawnej.
Odmówimy mandatu, sprawa trafi do sądu i ten screen będzie naszą linią obrony?
Odmówimy mandatu, sprawa trafi do sądu i ten screen będzie naszą linią obrony?
"Life can pull you down but running will always lift you up."
-
- Zaprawiony W Bojach
Pewne informacje już są na stronie. Nie jest to rozporządzenie, a tym bardziej ustawa, ale zawsze.
http://www.gov.pl/web/koronawirus/aktua ... raniczenia
"TRENINGI NA OTWARTEJ PRZESTRZENI I WSPÓŁZAWODNICTWO SPORTOWE
Osoby uprawiające sport nie muszą nosić maseczek.
Organizowanie wydarzeń sportowych jest możliwe do 250 uczestników.
Nie ma obowiązku zachowania dystansu społecznego, choć jest to zalecane."
http://www.gov.pl/web/koronawirus/aktua ... raniczenia
"TRENINGI NA OTWARTEJ PRZESTRZENI I WSPÓŁZAWODNICTWO SPORTOWE
Osoby uprawiające sport nie muszą nosić maseczek.
Organizowanie wydarzeń sportowych jest możliwe do 250 uczestników.
Nie ma obowiązku zachowania dystansu społecznego, choć jest to zalecane."
-
- Wyga
"Trenuje" sportowiec profesjonalny więc może to robić bez maseczki (np. udowodni przynależność do klubu), natomiast amator "nie trenuje" tylko uprawia rekreację, trudną do nazwania treningiem, więc musi w maseczce - taka będzie/jest interpretacja innej nie należy się spodziewać.
- beata
- Ekspert/Trener
Obawiam się, że tego biegu nie będziesz miał ...50latek pisze:Pytanie co z zawodami. Nie wyobrażam sobie 10 km w szybkim (dla mnie) tempie w masce z utrudnionym dopływem tlenu.
A bieg, jedyny w tym roku na 10, w sumie najważniejszy dla mnie start tego roku, mam za 2 tygodnie.
Ale do jakiego klubu? Ja np. przynależę do klubu wspinaczkowego zrzeszonego w PZA. Ktoś może być np. w szachowym, bieganie jako element treningu i odświeżenia głowy w szachach też się przyda ...R-X pisze:"Trenuje" sportowiec profesjonalny więc może to robić bez maseczki (np. udowodni przynależność do klubu),
No dokładnie, i jak zwykle niejasności, nieścisłości, mataczenie itp. A wszystko po to, żeby skłócić ludzi. Już widzę te nienawistne spojrzenia i wyzywanie od najgorszego zła na kogoś, kto np. jedzie na rowerze bez maski. Czyli np. na mnie.jarjan pisze:Ja pierd*lę, znowu się zaczęło, dyskutowanie!
Już teraz widzę średnio jedną awanturę dziennie, bo ktoś ma maskę na brodzie albo za blisko usiadł (serio), a teraz to dopiero się zacznie.
zgubiłem target tego tematu.
Jaki cel jest tej dyskusji?
Czy można biegać czy nie można w pandemi ?
Czy tylko lamentujemy nad ilością zgonów?
Jaki cel jest tej dyskusji?
Czy można biegać czy nie można w pandemi ?
Czy tylko lamentujemy nad ilością zgonów?
- beata
- Ekspert/Trener
Lamentujemy nad decyzjami, jakie w tym kraju zapadają, ich niespójnością, niejasnością i brakiem logiki. Ale zamiast lamentować, lepiej po prostu robić swoje.Jan123 pisze:Czy tylko lamentujemy nad ilością zgonów?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:47
- Życiówka w maratonie: - - -
Dziś żona parkowała przy metrze Imielin. Jakiś facet około 45 lat w masce chciał, by przeparkowała, jak podchodziła do niego, by zapytać po co, to zaczął uciekać i wrzeszczeć by założyła maskę. A była dobre kilka metrów od niego.beata pisze: No dokładnie, i jak zwykle niejasności, nieścisłości, mataczenie itp. A wszystko po to, żeby skłócić ludzi. Już widzę te nienawistne spojrzenia i wyzywanie od najgorszego zła na kogoś, kto np. jedzie na rowerze bez maski. Czyli np. na mnie.
Już teraz widzę średnio jedną awanturę dziennie, bo ktoś ma maskę na brodzie albo za blisko usiadł (serio), a teraz to dopiero się zacznie.