Timex Ironman Global Trainer
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 41:30
- Życiówka w maratonie: brak
Witam serdecznie. Jestem nowym forumowiczem i mam pytanie. Jestem na etapie kupna zegarka z gps do biegania. Treningi 3 x w tygodniu ok 15 km + interwały. Chciałbym zakupić TIGT czy warto? a może ktoś poleci mi coś innego. Z góry dziękuję za pomoc.
- Johnny Żuberek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 49:18
- Życiówka w maratonie: DNF
- Kontakt:
Nowego na pewno nie opłaca się kupić, bo trzyma cenę (niewspółmierną do możliwości).
Z drugiej strony ma SirfStarIII - z perspektywy czasu i wielu zegarków mogę powiedzieć, że to moduł, który dość wolno łapał satelity, ale jak już chwycił, to nie puszczał Na pewno jest to przewaga Globala nad nowszymi modelami Timexa, tj. TRT 1 & 2.0
Z drugiej strony ma SirfStarIII - z perspektywy czasu i wielu zegarków mogę powiedzieć, że to moduł, który dość wolno łapał satelity, ale jak już chwycił, to nie puszczał Na pewno jest to przewaga Globala nad nowszymi modelami Timexa, tj. TRT 1 & 2.0
PB: 1000m - 3:54,7 * 5k - 24:01 * 10k - 49:18 * HM - 2:02:26
ZCZASODYSTANSEMZMAGACTWO *** POCHWAŁOZJEBKOPORADNIA *** STARE_DZIEJE *** STARA_KOMENTOWNIA
ZCZASODYSTANSEMZMAGACTWO *** POCHWAŁOZJEBKOPORADNIA *** STARE_DZIEJE *** STARA_KOMENTOWNIA
- javai
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:49:29
No faktycznie cenę trzyma.
Ja go mam już 3 lata ale wtedy udało mi się go wyrwać za 160USD z przesyłką wyszło niecałe 600PLN.
I tyle jest wart.
Sam zegarek jest megastabilny, sygnał GPS trzyma i gubi tylko w ciężkich warunkach, żadnych zwisów zegarka. Padł mi tylko pasek pulsometru jakieś pół roku temu.
Dokupiłem foopoda z decathlona i po skalibrowaniu można biegać na tempo chwilowe.
Ja go mam już 3 lata ale wtedy udało mi się go wyrwać za 160USD z przesyłką wyszło niecałe 600PLN.
I tyle jest wart.
Sam zegarek jest megastabilny, sygnał GPS trzyma i gubi tylko w ciężkich warunkach, żadnych zwisów zegarka. Padł mi tylko pasek pulsometru jakieś pół roku temu.
Dokupiłem foopoda z decathlona i po skalibrowaniu można biegać na tempo chwilowe.
Po co ja biegam?
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 37.40
- Życiówka w maratonie: 3:55.50
Zastanawiam sie nad kupnem Timexa, ale nigdzie nie moge znalezc jednej informacji, ktora najbardziej potrzebuje. Nie ma jej w instrukcji, wiec moze ktos z Was, kto ma taki zegarek moze mi pomoc.
Sprawa jest bardzo banalna. Biegam na stadionie 2. zakres dajmy na to 4min/km i potrzebuje, zeby zegarek dawal mi sygnal co 24 sek., bo tyle zajmuje mi pokonanie kazdych 100 metrow. Nie potrzebuje, zeby mi mierzyl dystans co 100m, bo dystans znam. Co do dystansu na takim treningu, to wystarczy mi, ze zarejestruje dystans calego treningu, lacznie z tetnem itd. Nie potrzebuje tez na takim treningu biegania na tetno.
Czytalem w instrukcji i ogladalem na filmie Adama Kleina czesc dotyczaca funkcji interwaly. Nie moge doszukac sie informacji o tym, czy moge ustawic dzwiek co dowolna liczbe sekund, w tym np. co 24 sek, czy tez nie.
Wydaje sie to proste, ale w rzeczywistosci tak nie jest. Wlasnie sprzedalem zegarek Garmin Forerunner 620 z tego wzgledu, ze dzwiek mozna bylo ustawic tylko z krokiem 5 sekund. Wiec jak chcialem biegac moj trening to moglem ustawic tylko na 20 lub 25 sek. Dla biegajacych treningi na stadionie jest to spory problem, bo wlasciwie na zadnym treningu zegarek nie spelnia swojej podstawowej jakby nie bylo funkcji.
Funkcja, o ktora pytam jest na pewno w timexie ironman bez gpsa i nazywa sie po prostu TIMER. Takiego Timexa mam, ale nie bylo zbyt wygodne bieganie z dwoma zegarkami, Timexem bez gps i Garminem na jednym treningu.
Czy ktos mi moze udzielic odpowiedzi na moj problem?
Sprawa jest bardzo banalna. Biegam na stadionie 2. zakres dajmy na to 4min/km i potrzebuje, zeby zegarek dawal mi sygnal co 24 sek., bo tyle zajmuje mi pokonanie kazdych 100 metrow. Nie potrzebuje, zeby mi mierzyl dystans co 100m, bo dystans znam. Co do dystansu na takim treningu, to wystarczy mi, ze zarejestruje dystans calego treningu, lacznie z tetnem itd. Nie potrzebuje tez na takim treningu biegania na tetno.
Czytalem w instrukcji i ogladalem na filmie Adama Kleina czesc dotyczaca funkcji interwaly. Nie moge doszukac sie informacji o tym, czy moge ustawic dzwiek co dowolna liczbe sekund, w tym np. co 24 sek, czy tez nie.
Wydaje sie to proste, ale w rzeczywistosci tak nie jest. Wlasnie sprzedalem zegarek Garmin Forerunner 620 z tego wzgledu, ze dzwiek mozna bylo ustawic tylko z krokiem 5 sekund. Wiec jak chcialem biegac moj trening to moglem ustawic tylko na 20 lub 25 sek. Dla biegajacych treningi na stadionie jest to spory problem, bo wlasciwie na zadnym treningu zegarek nie spelnia swojej podstawowej jakby nie bylo funkcji.
Funkcja, o ktora pytam jest na pewno w timexie ironman bez gpsa i nazywa sie po prostu TIMER. Takiego Timexa mam, ale nie bylo zbyt wygodne bieganie z dwoma zegarkami, Timexem bez gps i Garminem na jednym treningu.
Czy ktos mi moze udzielic odpowiedzi na moj problem?
- javai
- Zaprawiony W Bojach
Można.
Ja mam ustawiony przykładowo taki interwał do Tabaty
1 - 20 sek
2 - 10 sek
i to jest powtarzane 8 razy.
Sygnalizacja jest dzwiękiem.
Można ustawić do 20 różnych czasów i zapętalć to 100 razy.
Ja mam ustawiony przykładowo taki interwał do Tabaty
1 - 20 sek
2 - 10 sek
i to jest powtarzane 8 razy.
Sygnalizacja jest dzwiękiem.
Można ustawić do 20 różnych czasów i zapętalć to 100 razy.
Po co ja biegam?
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 37.40
- Życiówka w maratonie: 3:55.50
Dzieki. To duza zaleta timexa. Dla mnie Timex to najlepsza marka pod katem zegarkow bez gps. Pierwszego kupilem jakos w 2008 roku i mam go do dzis. Na tamte czasy byl rewelacyjny. Moze w kwestii gps timex nie jest najlepszy, ale mi nie jest to tak bardzo potrzebne. Garmin to rewelacyjna opcja dla osob biegajacych w zroznicowanym terenie. Przodownik w kwestii gps. Mnostwo pozytywnych opinii. Ale zeby miec normalna funkcje Timer, to musialbym kupic fenixa za prawie 2000pln
- javai
- Zaprawiony W Bojach
Global Trainer GPS trochę słabo pracuje w lasach, ścieżki mogą się nie pokrywać.
Dzisiejszy trening robiłem w Olsztynie dookoła jeziora długiego i sieżka jest słaba.
Dokupiłem footpod bo wolę treningi wg tempa i dystansu a z footpodem tempo jest stabilniejsze. Oczywiście dobrze skalibrowanym.
Dzisiejszy trening robiłem w Olsztynie dookoła jeziora długiego i sieżka jest słaba.
Dokupiłem footpod bo wolę treningi wg tempa i dystansu a z footpodem tempo jest stabilniejsze. Oczywiście dobrze skalibrowanym.
Po co ja biegam?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
Witam zastanawiam się nad zakupem pierwszego zegarka do biegania czy jeszcze opłaca się kupować TIGT zegarek obecnie jest w promocyjnej cenie 299,00 na http://www.euro.com.pl/zegarki-sportowe ... k267.bhtml
pod uwagę biorę jeszcze Tom Tom Runner http://www.euro.com.pl/zegarki-sportowe ... furb.bhtml
Z góry dziękuje za info.
pod uwagę biorę jeszcze Tom Tom Runner http://www.euro.com.pl/zegarki-sportowe ... furb.bhtml
Z góry dziękuje za info.