kapolo - komantarze

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

kapolo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Delikatnie sie wyłamałem z planu treningowego. To jednorazowy wyskok.
Te 17 km to jak do tej pory mój rekord. Bieg w spacerowym tempie z kilkoma przystankami, także nie był zbyt forsujacy. Pokrywał się z 12 kilometrowym wybieganiem. ITBS raz szarpnął, ale szybko odpuscił.
Fajnie, ze mozesz juz normalnie trenowac.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
goldie77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

widzę że czasy idą w dobrą stronę - spoko
masz problem z tempem ? kup sobie zegarek biegowy - u mnie zmienił bardzo dużo - wreszcie zacząłem dobrze rozkładać siły i kontrolowałem tempo- bo albo biegałem za wolno albo za szybko.

co do biegania boso - sam nad tym myślę - bo u mnie itbs przyszedł tak samo jak u Ciebie :) kupiłem buty z mocniejszym wsparciem i jazda.
zastanawiam się nad zakupem nowych butów - chodzą mi po głowie Nike Lunarglide +3 lub +4 - dużo o nich czytałem - pronatorzy w nich biegają - nie dość że lekkie to podobno ładnie oddają bieg...
kapolo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tez myślałem o lunargildach. Tu mają tanio 3 : http://www.runnersclub.pl/pol_m_BIEGANI ... e-940.html Ale gdy pobiegałem w sklepie po bieżni to duzo lepsze wrażenie zrobiły na mnie lunareclipse. Róznica w cenie spora, ale komfort tez zauważalny.
Awatar użytkownika
goldie77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kapolo pisze:Tez myślałem o lunargildach. Tu mają tanio 3 : http://www.runnersclub.pl/pol_m_BIEGANI ... e-940.html Ale gdy pobiegałem w sklepie po bieżni to duzo lepsze wrażenie zrobiły na mnie lunareclipse. Róznica w cenie spora, ale komfort tez zauważalny.
ja w nich nie biegałem - mierzyłem jedynie - nie wiem jak Eclipsy
Awatar użytkownika
goldie77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to są lunarglide czy lunareclipsy ??
daj znać jakie i jak się biega !!!
kapolo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Lunareclipsy. Biegałem raz i robią wrażenie. Bardzo dobrze przylegają do nogi. Mam jednak odczucie, że wkładka nie jest zbyt dostosowana do stopy pronatora. Postaram sie dziś nagrać filmik żeby sie upewnić. Szkoda, że w promocji był tyko żółty kolor, bo bije po oczach. Kupiłem je w tym sklepie, z linka, który Ci podałem. Dostawa w ciągu 24 godzin.
goldie77 pisze: masz problem z tempem ? kup sobie zegarek biegowy - u mnie zmienił bardzo dużo - wreszcie zacząłem dobrze rozkładać siły i kontrolowałem tempo- bo albo biegałem za wolno albo za szybko.
.

Mam garmina i mimo to ciężko mi jest biec w zakładanym tempie. Aby tak było musze niemal cały czas spoglądać na zegarek, a nie jest to komfortowe. Moje trzymanie tempa polega z reguły na tym, że po weryfikacji aktualnej prędkości, albo musze przyśpieszyć albo zwolnic i tempo robi się rwane. Ostatnio zacząłem biegać na puls i trochę lepiej to wychodzi.
Awatar użytkownika
goldie77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kapolo pisze:Lunareclipsy. Biegałem raz i robią wrażenie. Bardzo dobrze przylegają do nogi. Mam jednak odczucie, że wkładka nie jest zbyt dostosowana do stopy pronatora. Postaram sie dziś nagrać filmik żeby sie upewnić. Szkoda, że w promocji był tyko żółty kolor, bo bije po oczach. Kupiłem je w tym sklepie, z linka, który Ci podałem. Dostawa w ciągu 24 godzin.
goldie77 pisze: masz problem z tempem ? kup sobie zegarek biegowy - u mnie zmienił bardzo dużo - wreszcie zacząłem dobrze rozkładać siły i kontrolowałem tempo- bo albo biegałem za wolno albo za szybko.
.

Mam garmina i mimo to ciężko mi jest biec w zakładanym tempie. Aby tak było musze niemal cały czas spoglądać na zegarek, a nie jest to komfortowe. Moje trzymanie tempa polega z reguły na tym, że po weryfikacji aktualnej prędkości, albo musze przyśpieszyć albo zwolnic i tempo robi się rwane. Ostatnio zacząłem biegać na puls i trochę lepiej to wychodzi.
no ja też mam garmina - 305 - i nauczyłem się trzymać :) tempo - dasz radę

lunareclipsy - nie są dla pronatora fakt - tak samo jak lunarglide - ale piszą - że w tych butach pronatorzy mogą biegać
Awatar użytkownika
goldie77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jakie robiłeś przerwy pomiędzy tymi szybkimi odcinkami ?
nagrałeś film z nowymi butami ?
kapolo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przerwy wedle zaleceń planu, czyli 1km. W rezultacie wyszło 5 okrążeń po około 1,1 km. Tempa dwóch pierwszy ponad 7'00, tempa trzech ostatnich około 6'30. Możesz zobaczyć na run-logu, ostatni trening.
Filmiki robiłem, ale technicznie nie wyszło to najlepiej. Videoanaliza daje ten komfort, że biegnie się w miejscu. Filmik można zwolnić itp. Ja się oddalałem i przybliżałem do kamery. Ciężko wypatrzyć różnicę.
Porównywałem trzy pary butów.
1.Tanie z dekatronu, Kalenji – wyraźny ruch kostki do środka.
2.Nike Lunareclipse 2+ - W porównaniu do Kalenji ruch kostki do środka nieco mniej wyraźny
3.Asics Gel 1160 – Podobnie do Nike, Między tymi butami prawie nie widać różnicy, ale porównanie było trudne technicznie.

W zasadzie brak wniosków. Poszedłbym do sklepu bobiegac ale w ForPro z analize sie płaci. Do Ergo troche mi głupio przyjśc ze swoimi butami.
Awatar użytkownika
sebagw
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam
Podoba mi się Twój blog.
Zacząłem z takiego samego poziomu i jestem ciekaw jak to u mnie będzie z dalszym rozwojem.
Przejrzałem z zainteresowaniem i na pewno będę zaglądał dalej.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
goldie77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nudzi Ci się ?
spoko - ale nie szalej - skończ ten program, poleć 5km na maksa - wstaw sobie ten wynik do Tablic Danielsa - wyznacz sobie czasy treningowe i np. zacznij Plan Czerwony albo Niebieski - albo od razu spróbuj Bartoszaka 50 minut na 10km - albo inny trening
Awatar użytkownika
goldie77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gratulacje dla nowego czasu na 5km :)
ja będę leciał 5tkę na treningu w następnym tygodniu - założenie 5:30 na km - w takim tempie i tak złamię swój PB na tym dystansie, ale apetyt jest mocno na więcej.
a to tylko trening :):):)
Awatar użytkownika
goldie77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sprawdzian na 5 km zaliczony - przy biegu na 10 jak polecisz w trupa od początku - to po 5 km będą Cię zbierać z trasy...
gratuluję wyniku - naprawdę niezły czas.
kapolo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki. Jestem zaskoczony takim wynikiem. Spodziewałem sie czasu w okolicach 24'30".
Na 10 km nie pójde w trupa. Na 5 mozna sobie pozolic na eksperymenty i przezyć. Na dyszkę by to nie przeszło.
Nie myslałem jeszcze nad strategią. Myślę żeby zaczac ostrożnie. Może od 5'10-5'20. Nie napalam się mocno na wynik ponizej 50 miniut. 50 minut z okładem tez mnie zadowli.
Czas na 5 km pozwala byc optymistą co do skuteczności planu treningowego.
Awatar użytkownika
goldie77
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no ten plan to powiem szczerze niekoniecznie pozwala polecieć na spokojnie 10km w 50 minut... ale daje podstawę do tego żeby móc to zrobić :)
ja zawsze 1sze 5km lecę wolniej, drugie podkręcam i robię bnp tak aby ostatni km biec w trupa.
u mnie pierwszy test na 5km za tydzień - na treningu :)
ODPOWIEDZ