Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Mówicie, że nic nie zmieniali w hardware? Jak to wytłumaczyć?
Stałem 5 min w miejscu 5 min.

3N start od 30 w dół. Fluktuacje między 6 a 13m
2Q start od 25 w dół. Fluktuacje między 16 a 23

3N miał trening wczoraj 10km od tego miejsca
2Q miał trening dziś rano w tym miejscu.

Firmware ten sam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
PKO
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Statyczna dokładność i fluktuacja to jedno. Bardziej interesuje mnie jak wyglądały wskazania tempa w trakcie biegu, przeliczony dystans no i ślad.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No właśnie użytkownik 2Q się nie skarży. Ja raz biegłem z 2Q ale używałem prędkości z footpoda. Przeglądam jakość zapisanej ścieżki na 2Q czasami i raz tylko trafiłem na większego teleporto-babola (bieganie głownie w lesie).

Jak nie ma znaczenia dokładność przy staniu w miejscu to ok. W tym samym miejscu 910xt miał pare dni temu 3m (ale wiadomo, że sytuacja satelit się zmienia).

Teraz mam tydzień regeneracji więc mojego 3N nie moge przetestować dokładniej. Dopiero w kolejnym pewnie.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

fascik pisze:
blas pisze:Garmin Express i problemy z wysyłaniem śladów. Ogólnie są trzy sposoby wysłania śladu z F2 do GC:
1. kabelkiem USB do GC
2. kabelkiem przez Garmin Express
3. Bluetooth przez komórkę.

1. u mnie nie działa od którejś aktualizacji GE, wyskakuje błąd synchronizacji
Co do 1 - jak łączysz się z internetem - łącze stałe, modem komórkowy?

Jest jeszcze 4. sposób - jeśli zegarek pojawi się jako pamięć masowa w komputerze można z niego zaimportować do GC plik FIT. :)
1/2 (zamienione punkty..). stałe łącze. na forum garmina masa ludzi pisze o tym problemie od czasu tej felernej aktualizacji GE. Support podaje jakieś tajne sposoby które nie działają.

Fakt jest w modern sposób 4. i chyba najpewniejszy, oby :)
LukeDNB
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:32
Życiówka w maratonie: 3:27:37

Nieprzeczytany post

Jako że to mój pierwszy post na tym forum, chcę się z wami przywitać. Cześć!

Wątek śledzę odkąd kupiłem fenixa, ale dopiero teraz znalazłem czas na zarejestrowanie się (tak wiem, proces rejestracji niemalże tak problematyczny jak załatwienie czegoś w urzędzie). Opiszę na szybko swoje doświadczenia z tym urządzeniem. Od czerwca swoje treningi rejestruję z użyciem Fenixa2. Zamieniłem swojego jeszcze nowego (zaledwie 350km) Forerunnera 210 na to cudo techniki. Startowałem z nim z softem 2.70 (o ile dobrze pamiętam). Wskazania dokładności ok. 10-12m. Kod z koperty 2Q. Problemy jakie miałem to raz stracił sygnał satelity (drugie użycie, na bieżni lekkoatletycznej po kilku bezproblemowych okrążeniach) oraz sporadyczne odchylenia śladu od mapy (pojawiające się też przy starej 210).
Na razie zegarek spisuje się dobrze, nawet z wgranym śladem w navigate, jak i zapisanym treningiem. Nie tnie, nie odwala numerów. Pomiar odległości niezły, może mógłby być trochę bardziej powtarzalny. Tempo raczej rzeczywiste, nie trafia się kwiatek typu konwersacyjne i 2:50 na blacie:)
Załączam 2 treningi, porównujące 210 i Fenixa (nie ta sama trasa z powodu przeprowadzki, ale po okrążeniach, co pozwoli zobaczyć jaka jest powtarzalność śladów:
210:
http://connect.garmin.com/activity/493850910
Fenix2:
http://connect.garmin.com/activity/558043428
5km - 19:46 (atest)
10km - 41:40 (zawody bez atestu)
15km - 1:03:15 (atest)
HM - 1:32:04 (atest)
M - 3:27:37 (atest)
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

no to zrobiliśmy mały test w trakcie Bieg Szlak Trafi w Parchatce. Razem z Marcinem i Robertem.

Marcin i ja mieliśmy F2 z FW 3.7. Robert miał Forerunnera 610. Oczywiście biegliśmy osobno, jednak tą samą trasą ;)

Oto porównanie śladu:
- kolor czerwony - Fenix 2 Marcina
- kolor zielony - mój F2
- kolor niebieski - Forerunner 610 Roberta.

I link do mapy z naniesionymi śladami:
http://biegusiem.pl/garmin/slad.html

Teren jak widać mocno zalesiony (las liściasty), do tego wąwozy + sporo otwartego terenu, sporo zbiegów i podbiegów. Widać, że na otwartym terenie ślady niemal się pokrywają. Odchyłki są we wszystkich zegarkach w terenie zalesionym - raz przewaga pary Fenixów (trzymają się niemal tego samego śladu), a raz przewaga FR610 i jednego z Fenixów.

W trakcie biegu sprawdzałem dokładność GPS w terenie zalesionym + wąwóz - dokładność na poziomie 22-30 metrów.
MarcinM
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:37

Nieprzeczytany post

Do tego co wrzucił fascik, dodam że ja miałem włączone 3D Distance i 3D Speed a fascik wyłączone.
Z Robertem biegam na co dzień i najczęściej mój ślad z fenixa 2 znacznie odbiega (w negatywnym tego słowa znaczeniu) od śladu z 610 Roberta, który zdecydowanie lepiej trzyma się ścieżki.

Teren w Parchatce bardzo trudny, głębokie wąwozy i gęsty las.

Dzięki Piotrek za miłe spotkanie i dobrą robotę
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

MarcinM pisze:Dzięki Piotrek za miłe spotkanie i dobrą robotę
Pozdrawiam
Ja również dziękuję.

A robota to nie robota - wystarczyło wrzucić go GPX visualizera ;)
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

No wczoraj na Chudym Wawrzyncu było bez przygód typu zwis zegarka czy uciekaniu śladu... Dodatkowo przy aktywności 8h15min z czujnikiem hrm run, foot podem oraz czujnikiem tempe pozostało mi 49% baterii co uważam za obiecujący wynik. Zapis treningu trwał chwilę jedynie co mnie denerwuje jeszcze ze strasznie długo trwa wygrywanie aktywności zeby sobie spojrzeć i analizować...
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fajne porównanie. Widać, że każde z tych urządzeń nie radzi sobie na jakimś odcinku.
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

jedz_budyn pisze:No wczoraj na Chudym Wawrzyncu było bez przygód typu zwis zegarka czy uciekaniu śladu... Dodatkowo przy aktywności 8h15min z czujnikiem hrm run, foot podem oraz czujnikiem tempe pozostało mi 49% baterii co uważam za obiecujący wynik. Zapis treningu trwał chwilę jedynie co mnie denerwuje jeszcze ze strasznie długo trwa wygrywanie aktywności zeby sobie spojrzeć i analizować...
Robiłeś 50 + czy 80+? Jaką wielkość ma plik FIT w zegarku - ciekawe ile nazbierałeś przez tak długi czas ;)
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

fascik pisze:
jedz_budyn pisze:No wczoraj na Chudym Wawrzyncu było bez przygód typu zwis zegarka czy uciekaniu śladu... Dodatkowo przy aktywności 8h15min z czujnikiem hrm run, foot podem oraz czujnikiem tempe pozostało mi 49% baterii co uważam za obiecujący wynik. Zapis treningu trwał chwilę jedynie co mnie denerwuje jeszcze ze strasznie długo trwa wygrywanie aktywności zeby sobie spojrzeć i analizować...
Robiłeś 50 + czy 80+? Jaką wielkość ma plik FIT w zegarku - ciekawe ile nazbierałeś przez tak długi czas ;)
Robiłem 50+, plik w fenixie ma 1243kb
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

jedz_budyn pisze:
fascik pisze:
Robiłem 50+, plik w fenixie ma 1243kb
ooo to niedużo :) Dzięki za info.
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

Właśnie instaluje się update do chipsetu M4 poprawiający pracę GPS w Feniks2...

(Nie zmienia to wersji oprogramowania zegarka - nadal jest 3.70)
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Az strach wgrywać :-P
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ