Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Procek spokojnie daje sobie radę z odświeżaniem mapy nawet bardzo szczegółowej (mowa o rowerze). Problemy z jej odświeżaniem pojawiają się w sytuacji gdy jesteśmy na ekranie mapy i zaczynami bawić się (poprzez wejście w menu) zoomem i ręcznie przesuwamy obszar mapy. Gdy po tych zabawach wracamy do widoku mapy pojawia się problem z odświeżaniem. Trzeba wtedy zmienić na chwilę ekran mapy na jakiś inny ekran z danymi po czym powrócić do mapy.
Jesli chodzi o czytelność map przy dużym zagęszczeniu ulic to faktycznie jest to duży problem, szczególnie w dużych miastach gdzie mamy do czynienia np. z szerokimi arteriami, wtedy trudno odróżnić trasę, którą mamy się poruszać od ulic. Niestety będzie trudno to poprawić bo Fenix ma ograniczenia spowodowane wyświetlaczem. Jedyna szansa na poprawę jest taka, że twórcy map OSM pod Fenixa zmienią sposób rysowania map - mało prawdopodobne.
Jesli chodzi o nachalne nawigowanie do punktu, który pominęliśmy to rada jest jedna "spłaszczenie" śladu gpx i wyrzucenie z niego waypointów wcześniej zarejestrowanych.
Ostatnio zmieniony 07 sie 2014, 10:37 przez Piechu, łącznie zmieniany 1 raz.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
PKO
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Spróbuj wgrać mapy zmodyfikowane stąd: http://www.gmaptool.eu/pl/content/mapy-dla-garmin-fenix

Na nich kontury dróg, ścieżek są jako pojedyncze zestawy pikseli. Nie wiem jak wygląda mapa PL Topo (nie miałem jej niestety dla swojego Fenixa 2). Być może tam ścieżka/droga jest oznaczana jako zestaw pikseli, co po nałożeniu na GPX-a powoduje, że ślad nawigacyjny jest nieczytelny.

Ja akurat używam map z linku powyżej (można też samemu sobie próbować generować mapy) i w przypadku biegu nawet trailowego czytelność jest ok. Odświezanie map także na akceptowalnym poziomie (używam zoomu 120 metrów).
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mapy z gmapatool też są nieczytelne w przypadku o jakim pisałem wyżej. Np. próbowałem po nich nawigować w Poznaniu - nie da się rozróżnić śladu na siatce ulic.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

http://www.gmaptool.eu/pl/content/mapy-dla-garmin-fenix też używam tych mapek i wyglądają dobrze na tarczy zegara. Troche mało dokładne w Puszczy Noteckiej (musiał bym przerobić gpswielkopolska chyba) ale dają radę. W małym miasteczku też. W dużym, to się dowiem pewnie dopiero.

btw: nie wiem czy zauważyliście ale F2 ma możliwość wyświetlania koloru niebieskiego. Nie wnikam jak to robi, ale jako że biegam przy zbiorniku wodnym, doskonale to widać :)
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
jaroslavo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nowy Fenix2 z serwisu dotarł. Oryginalne pudełka ze wszystkimi akcesoriami a dodatkowo uwaga mam maszynę z nowego wypustu - Sn 3N :)
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Panowie, swoje zegarki wymieniliście w serwisie na podstawie zgłoszenia o numerze referencyjnym, który podał onegdaj jedz_budyn czy na podstawie zwykłego zgłoszenia?
Pytam bo swój tez będę chciał reklamować. Ostatnio zrobiłem sobie z nim spacer w otwartym terenie w trybie ultratrac i próbkowaniu 5 sek. - masakra. Kolejne było bieganie w lesie bez footpoda - ślad masakra, dystans przekłamany i szalejące tempo. Wczoraj właziłem na Tarnicę (zapis inteligentny, GPS w trybie normalnym) i tutaj znowu ścieżka zmasakrowana (żona wchodziła z FR610 i on też się pogubił, jednak znacznie mniej, Dakota, którą miałem w kieszeni plecaka także troszkę powariowała <<ale i tak okazała się bezkonkurencyjna>> ale jeśli ktoś kojarzy podejście od strony Ustrzyk Górnych i zejście od strony Wołosatego ten wie, że w tamtych lasach takie anomalie są do zaakceptowania, gorzej jeśli ślad się sypie na połoninach lub już po zejściu na odkrytym terenie), dystans w stosunku do FR610 i Dakoty zawyżony. Jedyne z czego jestem naprawdę zadowolony to praca wysokościomierza. Bez kalibrowania na przełęczy pod Tarnicą pokazał 1277 m.n.p.m. a wg. tabliczki przełęcz leży na wysokości 1275 m (choć niektóre źródła podają 1276 m)- naprawdę świetnie.
Ostatnio zmieniony 07 sie 2014, 17:33 przez Piechu, łącznie zmieniany 2 razy.
MaGrabo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

za pomocą zwykłego zgłoszenia na stronie Garmina. Po akceptacji otrzymałem numer reklamacji który trzeba podać na przesyłce
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

MaGrabo pisze:za pomocą zwykłego zgłoszenia na stronie Garmina. Po akceptacji otrzymałem numer reklamacji który trzeba podać na przesyłce
I tak się powinno reklamować, tamten numer co podawalem służy tylko do wysyłania anomalii.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

albo jestem ślepy albo niedowidzący ale nadal nie widzę w formularzu kontaktowym na stronie garmina opcji wyboru Fenixa 2.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pisz normalnie na Poland.support maila, albo przez formularz zaznacz byle co :)
MaGrabo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dokładnie, zaznaczaj w formularzu byle jaki model, Fenixa2 brak. Zapewne założyli że nie będzie żadnych reklamacji :)
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Reklamacji i zapytań mają multum :) zazwyczaj odpisywali na maile po 24-48 godzinach, ostatnio czekałem z ponad tydzień :)
Przy okazji odkryłem dlaczego mnie zaczął obcierać pasek hrm, odkąd go mocniej naciągnąłem przestał :)
jaroslavo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

MaGrabo pisze:za pomocą zwykłego zgłoszenia na stronie Garmina. Po akceptacji otrzymałem numer reklamacji który trzeba podać na przesyłce

Ja dokładnie tak samo. Mail, w załączniku plik fit a po dwóch dniach telefon do serwisu. Podczas kontaktu telefonicznego od razu dostałem decyzje o wymianie, numer SSR oraz instrukcję co i gdzie wysłać.
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Garmin Express i problemy z wysyłaniem śladów. Ogólnie są trzy sposoby wysłania śladu z F2 do GC:
1. kabelkiem USB do GC
2. kabelkiem przez Garmin Express
3. Bluetooth przez komórkę.

1. u mnie nie działa od którejś aktualizacji GE, wyskakuje błąd synchronizacji
2. to działało ok, do czasu jak wersja GC modern nie weszła na stałe i adres http://connect.garmin.com przekierowany jest na http://connect.garmin.com/modern
a w wersji modern nie ma przycisku Prześlij!! Albo coś przeoczyłem, pomóżcie...
Za to można dostać się do funkcji prześlij albo starej wersji GC za pomocą linków: stare GC http://connect.garmin.com/dashboard stare Prześlij: http://connect.garmin.com/transfer/upload (to na szczęście działa w trybie USB Mass Storage)
3. jak ktoś ma szczęście to może z tego korzystać, ale w 90% prób funkcja nie działa. Wymagany jest android 4.3 na telefonie z działającym BT4.0

I teraz pytanie jak zrobić żeby GC działał?
Gdzieś czytałem o Harmonia Express, co to jest?
Zaraz pewnie wyłączą całkiem stare GC i zostanę z...
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

blas pisze:Garmin Express i problemy z wysyłaniem śladów. Ogólnie są trzy sposoby wysłania śladu z F2 do GC:
1. kabelkiem USB do GC
2. kabelkiem przez Garmin Express
3. Bluetooth przez komórkę.

1. u mnie nie działa od którejś aktualizacji GE, wyskakuje błąd synchronizacji
Co do 1 - jak łączysz się z internetem - łącze stałe, modem komórkowy?

Jest jeszcze 4. sposób - jeśli zegarek pojawi się jako pamięć masowa w komputerze można z niego zaimportować do GC plik FIT. :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ