W 5X dodatkowym atutem jest niesamowicie rozbudowana nawigacja.droopy pisze:Witam, szykam i czytam, nie mogę się doszukać. Dużo już powiedziano o nowym modelu, mnie natomiast zastanawia porównanie względem Fenix 3, a konkretnie porównania w oprogramowaniu na tych zegarkach. Większość nowości mnie nie przekonuje, na plus mniejszy rozmiar na pewno. Kompatybilność z Bluetooth super (choć już czytam, że nie wszystkie zewnętrze strapy działają), długość działania na baterii już wcześniej była więcej niż zadowalająca. Lepszy wyświetlacz to detal. Brak możliwości wymiany baterii w zegarku za 3000 to trochę śmiech. Ale to są rzeczy dość często opisywane na sieci.
To co jest dla mnie szczególnie ważne to jaka jest różnica w oprogramowaniu, co jest w F5 czego nie ma i nie będzie w F3. Ktoś może miał oba modele i może to jakoś w punktach przedstawić, co jest lepsze, co jest dodatkowo, a czego nie ma? Będę na prawdę wdzięczny.
To są przykłady, możliwości jest więcej.
NAWIGUJ Do :
1) Punkty szczególnie (miasta, gastronomia, usługi paliwa, zakwaterowanie, atrakcje, rozrywka, rekreacja, zakupy, transport, auto usługi, służby publiczne, szpitale, inne, punkty geograficzne, pływy, wszystkie poi.
2) W okolicy
3) Kursy
4) Kurs trasy powrotnej
5) Aktywność
6) Zapisanych pozycji
7) Celuj i idź
8) Współrzędne
MAPA USTAWIENIA
1) Orientacja kier. u góry /północ u góry
2) Punkty użytkownika pokaż /ukryj
3) Auto przybliżenie włącz . wył.
4) Przypiety do trasy włącz /wyłącz
5) Wykres śladu włącz /wyłącz.
6) Kolor śladu
7) Szczegółowość wysoka/normal. /niska
8) Morski
a) tryb map morski włącz /wyłącz
b) sondowanie punktowe włącz/wyłącz
c) sektory światła włącz /wyłącz /auto
d) zestaw symboli NOAA/Międzynarodowe
USTAWIENIA NAWIGUJ
Trasowanie - pieszy /piesze wędrówki /alpinizm /jazda rowerem /wyzn. trasy bezp. /samochodem/motocykl /kolarstwo /kolarstwo rekreacyjne /jazda górska /jazda terenowa.
Metoda obliczeń - minimalizuj czas/minimalizuj dystans /minimalizuj wznios
Unikaj - drogi gruntowe Włącz/wyłącz
Promy - włącz /wyłącz
KOMFIGURUJ MAPY
Worldwide DEM Basemap, NR włącz /wyłącz
TopoActive Europe v3 West włącz / wyłącz
Garmin Cycle Map EU 2016.20 włącz / wyłącz
Obrazy BirdsEye (tu wybór 5 możliwości)
Itp. Itd.
Można przed biegiem ustawić ile się chce biec (Dystans), nastepnie kierunek w którym się chce biec (północ, południe, wschód, zachód, dowolny) i zegarek wyznacza trasę na podstawie tych danych, z tras w które znajdują się w okolicy.
Czyli jeśli podamy mu 10 km. to znajdzie trasę 10km. Od startu (miejsce gdzie się znajdujemy ) do mety (miejsce startu).
Jeśli nam ta trasa nie odpowiada to wytycza ten sam dystans ale już trasa inna.
Jeśli nie chcemy biegać dużo pod górkę to w ustawieniach trzeba zaznaczyć minimalizuj wznioslość. Zresztą po wyznaczeniu trasy możemy podejrzeć między innymi wznioslość trasy i na podstawie tego wybrać nam odpowiedniom.
Przykład wyznaczonej trasy (nazywa się to kurs) na dystansie 10 km.
Wyznaczyłem 2 trasy (po wyznaczeniu pierwszej trasy wystarczy kliknąć przycisk DOWN a zegarek wyznacza kolejną trasę, nie tracąc tej pierwszej i tak dalej).
Drugą trasę wyznaczył na dystansie 14km. Mimo wybranej 10km. Ponieważ nie ma w okolicy zbyt wiele dróg do wyboru.
Jeśli wybierzemy np. w TRASOWANIE /AKTYWNOŚĆ /SAMOCHÓD
To w UNIKAJ dochodzi /zawracanie (włącz - wyłącz) /drogi płatne ( włącz - wyłącz) /autostrada miedzystanowa (włącz - wyłącz) /główne autostrady (włącz - wyłącz) /drogi gruntowe (włącz - wyłącz) /pasy specjalnie (włącz - wyłącz) promy (włącz - wyłącz).
Inne ekrany nawigacji.
Wysłane z mojego SM-G935F .