Timex Ironman Global Trainer

Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:49:29
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

robertza pisze:Witam Wszystkich. Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem TRT. Właściwie wszystko działa tak, że aż chce się trenować.
javai - dzięki za program do konwersji, działa spoko.
Nie ma za co :-)
robertza pisze: Satelity łapie szybko więc nie ma się do czego przyczepić
mam do Was kilka pytań:
1. pomiar HR - w trakcie wycieczki zegarek zgubił sygnał i już nie złapał. Dopiero po zakończeniu treningu i uruchomieniu nowego. też tak macie, że nie łączy się w trakcie, nawet jak zgubi?
Nigdy nie miałem takiego problemu
robertza pisze: 2. auto stop - działa, czas się zatrzymuje, jednak jak już oglądam trening na kompie, to podaje czas odcinka (auto lap = 1km) łącznie z przerwą. Czyli zupełnie nie o to chodzi, chciałbym widzieć czas netto. można to jakoś zmienić?
3. Recovery - jak mam włączone, to uruchamia się po każdym zatrzymaniu (auto-stop), a nie dopiero na koniec treningu. Tak ma być? Trochę dziwne, no ale może o to chodzi. W treningu interwałowym dużo będzie tych pomiarów :bleble:
Nie używam tych funkcji.
robertza pisze: 4. czasami piszczy w trakcie biegu, bez komunikatów, nie bardzo wiem o co mu chodzi, ale może jak lepiej się poznamy. Alarmy stref mam wyłączone, pełną godzinę również, progi itp. Co może komunikować?
A nie jest to Auto Lap?
Po co ja biegam?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
robertza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44'22"
Życiówka w maratonie: 3:34'25"

Nieprzeczytany post

Z HR już ok, może jakiś pojedynczy wypadek.
Piszczy już dużo mniej, to nie LAP, coś innego, bez komunikatu na wyświetlaczu, ale luz, dojdziemy.

A czasy wyników dalej z przerwami, nawet używając stop-start, a nie auto stop. Więc wniosek z tego prosty, że trzeba biegać bez przerwy.

Macie jakieś sprawdzone metody ładowania baterii żeby trzymała długo? Zastanawiam się czy ładować co kilka treningów, czy dopiero jak dojedzie do zera? Oczywiście na początku sformatowałem baterię.
- we love run -
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ostatnio wyczytałem że baterii litowo jonowych nie można rozładować do końca gdyż jest to dla nich szkodliwe. Doładowywanie nie zmiena jego pijemności.
Oczywiście z czasem i tak zacznie się to zmniejszać.
Ja jak już podłączę zegarek do kompa to zostawiam go żeby się naładował.
Po co ja biegam?
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Wiekszosc porzadnego sprzetu elektronicznego ma zabezpieczenia przed rozladowaniem i przeladowaniem bo zarowno jedno jak i drugie jest szkodliwe.
Awatar użytkownika
robertza
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Pytanie tylko czy bateria jest faktycznie litowo jonowa, a nie NiMH, co sugeruje opis w instrukcji o konieczności formatowania?
Znalazł ktoś gdzieś informację o tym jaki jest akumulator w zegarku?

No i już wiadomo, info z serwisu Timex: Litowo - jonowa.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2013, 17:06 przez robertza, łącznie zmieniany 1 raz.
- we love run -
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

robertza jesli nie mogles znalezc informacji o tym ze jest li-ion to chyba nie szukales. Na polskiej stronie timexa jest przeciez nawet podane wysatrczy odpalic instrukcje.
Awatar użytkownika
robertza
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

yaro1986 pisze:robertza jesli nie mogles znalezc informacji o tym ze jest li-ion to chyba nie szukales. Na polskiej stronie timexa jest przeciez nawet podane wysatrczy odpalic instrukcje.
szukałem, z tym, że w instrukcji Timex Run Trainer, a tam nie ma sekcji FAQ, nie ma też (chyba, że nie widzę) info o baterii
dzięki za odpowiedź
- we love run -
spaj
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć,
Od kilku miesięcy jestem posiadaczem TGT, i w zasadzie im dłużej go mam, tym bardziej mnie rozczarowuje.
Od razu się przyznam, że moim głównym sportem nie jest bieganie, a jazda na rowerze. Biegam sporadycznie.
Ale w zasadzie to chyba największy wątek na polskich forach nt. TGT, dlatego pozwoliłem sobie tutaj napisać.

Pierwszy problem jaki mi wyskoczył to długie namierzanie satelitów, i niestety działa to jak mu się podoba.
Najczęściej łapie je w kilka sekund, ale niestety zdarza mu się że szuka ich po 2-3min w bezchmurny dzień.
Ale to nic... byłbym w stanie to zrozumieć, gdyby nie to, że zdarzają się sytuacje, że nie złapie sygnału przez całą trasę.
Jak się nie ruszam, i czekam na sygnał tak samo jak danego dnia się uprze to szuka tego bardzooooo długo.
Oczywiście nie zmieniam lokalizacji od poprzedniego wyłączenia, także nie ma tutaj cold fix-a.

Powyższy problem w zasadzie jeszcze jakoś bym przełknął, gdyby nie kolejny, który wyskoczył przy pierwszym wjechaniu w las.
Otóż TGT pokazuje zaniżoną prędkość, jakieś 2/3 faktycznej prędkości. Mam obok licznik normalny i widzę że coś jest nie tak.
Wyjeżdżam z lasu i wszystko wraca do normy. Co ciekawe całość trasy jest bardzo dobrze zarejestrowana.

Jeśli chodzi o czujnik kadencji i tętna nie miałem problemów, wszystko działa bez zarzutu.

Miał ktoś z was podobne problemy? Czy może jestem właścicielem wadliwego modelu?
Tylko jak w takim razie reklamować coś, co raz działa dobrze, a nawala tylko od czasu do czasu...?
A serwis zapewne sprawdzi i powie, że sprzęt jest ok... :(

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Pozdrawiam,
Tomek
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zanizanie predkosci w lesie dotyczy wielu gps-ow nie tylko timexa.
spaj
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Yaro, no to to jest fatalna informacja, wcześniej używałem tylko loggera i trasy oglądałem sobie w offline, na kompie.
Z dokładnie takim samym modułem GPS jak w Timexie, i to był jeden z argumentów za TGT.
A tu się okazało, że prędkości wyświetlać poprawnie nie potrafi ;)

Żeby to zweryfikować, to jeszcze zainstalowałem sobie na telefonie Endomondo i pojechałem w las.
I faktycznie w lesie oba się gubią. Z tą różnicą, że TGT robi to od razu przy pierwszych drzewach.
A telefon dopiero w głębi lasu, jak już na prawdę praktycznie nie widać nieba.
Kolejna sprawa to nawet już jadąc drogą przy której rosły drzewa TGT zaniżał. Telefon wskazywał cały czas poprawnie.

Tym bardziej nie wiem jak to się dzieje, bo skoro trasę rejestruje precyzyjnie to mógłby i obliczyć prędkość dobrze :)
Oczywiście rozwiązaniem tego problemu jest czujnik speed/cadence. Wtedy jest wszystko idealnie, ale to są kolejne 2 stówki.

Od sprzętu 3x droższego od telefonu wymagałoby się nieco więcej...
Ale, wszystko wskazuje na to, że zbyt wiele wymagam od niego.
Awatar użytkownika
Miodzio
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ponieważ zabiegałem swojego F305 na amen (służył mi przez ostatnie 6 lat) postawiłem dla odmiany na Timex-a.
Doleciał!
Wersja za oceanu bez HR kosztowała mnie 50% krajowej ceny.
Na razie wszystko hula jak złoto. :hej: (biegam z nim, roweruję i "mieszam wodę").
P.S. Przydałoby się tylko polskie menu :lalala: .
Da się jakoś załadować? :lalala:
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale po co polskie menu?
Ja tam wole angielskie.
Po co ja biegam?
Przemek_Bydg
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam Wszystkich,
Od kilku dni jestem posiadaczem TGT. Kupiłem używkę ze względu na cenę. Wszystkie funkcje działają spoko ale zegarek nie widzi pulsometru. Wymieniłem baterię , zastosowałem reset w postaci włożenia odwróconej baterii na kilka sekund (zalecenia serwisu) ale nadal zegarek nie widzi pulsometru. Czy macie może lekarstwo na ten problem ? Ostatecznością będzie wizyta w serwisie, ale teraz sezon urlopowy więc będę czekał ze 3 tyg:(.
Ps. Dziękuję koledze za konwerter zaraz się za niego biorę:).
Przemek_Bydg
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Konwerter super!!!
Ps. Idę na rower:)
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach