porada OWM 2016, jak długie wybiegania do Maratonu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:46
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Lydiard twierdzi, że długie wybieganie powinno trwać tak długo jak długo planujemy biec maraton, więc podejście jest inne niż np. Danielsa. Do mojego drugiego maratonu (Orlen) pobiegam długie wybiegania według tej zasady i zobaczę jak na tym wyjdę
5km-16:48
10km - 35:46
PKO
Duceqq
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 42:05
Życiówka w maratonie: -

Nieprzeczytany post

Nie zostaniemy Mistrzami Świata, ale dla mnie bieganie 50 km/tydzień to dobry pomysł, ale jak ktoś chce sprawnie przebiec 1/2 maratonu. Jesteśmy w podobnej sytuacji mam wrażenie, ale ja na razie sobie odpuszcze ten dystans, nie chce zdychać po 35 kilemtrach i zapamiętać bieg jako coś najgorszego w życiu. Również pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:30
Życiówka w maratonie: 3:00:56
Kontakt:

Nieprzeczytany post

manfred pisze:
Jak mam dobrać pod siebie tempo maratońskie? I co oznacza ten termin. Druga sprawa rozumiem że jednej niedzieli biegnę dwie i pół godziny dwie i pół godziny.. dwie godziny dziesięć itd zmieniając czas?
Tempo maratońskie masz wyjaśnione.
Co do drugiej sprawy:
Nie trenujesz stale tego samego. Jak w tygodniu przyciśniesz na podbiegach albo treningu szybkości, to można dłuższe zrobić krótsze.
Zamiast 2.30 to właśnie 2.10. Czasem też pogoda, stan zdrowia/formy wymusi krótszy trening.
Oczywiście wpierw stopniowo trzeba dojść do tego 2.30 i wtedy dochodząc do tego także stopniujesz.

Podaję czasy, nie dystanse, bo tak ja biegam plus naczytałem się, że tak lepiej (w skrócie).
ku chwale biegania :)
Blog: https://piotrstanek.pl/
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bjj pisze:Lydiard twierdzi, że długie wybieganie powinno trwać tak długo jak długo planujemy biec maraton, więc podejście jest inne niż np. Danielsa. Do mojego drugiego maratonu (Orlen) pobiegam długie wybiegania według tej zasady i zobaczę jak na tym wyjdę
a jak robiłeś za 1 razem?
Świetny wynik masz w debiucie, gratulacje! :)
sumik
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem aby określić dystans i jak często stosować długie wybiegania należy wziąć pod uwagę w jakim celu realizujemy taki trening. Podstawowym jego celem będzie nauczenie czerpania energii z tych źródeł w organizmie, które są trudniej dostępne, poprawienie sprawności przemian kwasów tłuszczowych w energię, zwiększenie wydajności tlenowej oraz zjawisko tzw superkompensacji, odbudowanie tych źródeł energii z większym zapasem. Aby tak się stało musimy w czasie długich wybiegać "wyczerpać" składniki pokarmowe. Wyczerpanie, nie oznacza to samo co wycieńczenie organizmu. Poprawne dobranie intensywności wysiłku i jego objętości w czasie d.w. pozwoli nam na szybką 1-2 dniową regenerację organizmu z wyczerpania. Bieganie d.w. zbyt intensywnie, z za dużą objętością i zbyt często doprowadzą do wycieńczenia organizmu ze wszystkimi negatywnymi skutkami z tego wynikającymi (przetrenowanie, kontuzje). Na pytanie ile kilometrów biegać, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Organizm wybieganego 25 latka zregeneruje się po 30 km biegu w kilkanaście godzin, a 50 latka biegającego maraton w 5 godz. zregeneruje 22 km rozbieganie dopiero po 3 dniach. Ten pierwszy bez zbytniej szkody dla organizmu i efektywnie może stosować w swoim tygodniowym planie treningowym 2 jednostki zwane d.w.. a temu drugiemu wystarczy 1 taka jednostka raz na 2 tyg.
Wytrenowany organizm 25 latka będzie potrzebował 32 km biegu aby spełnić cel treningu, a starszemu czy niewytrenowanemu wystarczy 18- 22 km. Jak długie wybieganie ? Moja odpowiedź jest taka, że jest to związane z wiekiem fizjologicznym, stażem treningowym, wynikami i indywidualnymi cechami organizmu biegacza.
Awatar użytkownika
Daniell
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43
Życiówka w maratonie: 3:41

Nieprzeczytany post

Duceqq pisze: nie chce zdychać po 35 kilemtrach i zapamiętać bieg jako coś najgorszego w życiu
Daniels napisał : Pierwsze 2/3 wyścigu biegnij głową, resztę - sercem

Bieg ponad 42 km nie może być przyjemnością w końcowej fazie. Co prawda nie jest to uczucie czegoś najgorszego w życiu ale ... będziesz zdychać ;)
Dopiero meta powoduje, że żyjesz z powrotem ...
Awatar użytkownika
Daniell
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Piotr-Fit pisze:Świetny wynik masz w debiucie, gratulacje! :)
I ile masz lat ;) ?
Wynik rewelacyjny, gratulacje !
radix1985
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 52,02

Nieprzeczytany post

w debiucie złamać 3 h to godne podziwu :)
ja nastawiam się na 4 h z hakiem , spróbuje jak nie zaryzykuje to się nie przekonam i tyle :)
eni4c
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Daniels to sie trochę w akurat tej teorii pogubił, albo tłumaczenie zatarło sens.

Jeśli przeciętnie biegamy 4 razy w tygodniu to długie wybieganie 25% będzie miało długość naszego średniego treningu z tygodnia.

Czyli nasze "długie niedzielne" wybieganie nie będzie najdłuższy treningiem w tygodniu.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Mi się wydaje, ze plany Danielsa w zamierzeniu nie są dla osób biegających 4 razy w tygodniu.
Krzysiek
eni4c
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ogólnie książka jest w założeniu dla wszystkich amatorów. 4 razy w tygodniu to na amatora sporo. Tabele vdot zaczynaja sie od 20
bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piotr-Fit pisze:
bjj pisze:Lydiard twierdzi, że długie wybieganie powinno trwać tak długo jak długo planujemy biec maraton, więc podejście jest inne niż np. Danielsa. Do mojego drugiego maratonu (Orlen) pobiegam długie wybiegania według tej zasady i zobaczę jak na tym wyjdę
Nie biegam według żadnego planu. Przed maratonem biegałem 70-80km/tydzień. Jeżeli chodzi od długie wybiegania to raz zrobiłem 30km, 2x 28km a reszta to 24-25km
Ostatnio zmieniony 03 lut 2016, 20:15 przez bjj, łącznie zmieniany 1 raz.
bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Daniell pisze:
Piotr-Fit pisze:Świetny wynik masz w debiucie, gratulacje! :)
I ile masz lat ;) ?
Wynik rewelacyjny, gratulacje !
36lat
Awatar użytkownika
Daniell
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

eni4c pisze:Ogólnie książka jest w założeniu dla wszystkich amatorów. 4 razy w tygodniu to na amatora sporo. Tabele vdot zaczynaja sie od 20
Uważam, że amator jest w stanie biegać nawet 5 razy w tygodniu ... wszystko zależy od intensywności.
Ja mam 7 treningów w tygodniu w tym 2 na siłowni.

Co do VDOT, nowsze wydania Daniellsa uzupełniły chyba tabele o niższe wartości ...

Jeszcze żarcik do kolegi @bij: rozumiem, że nie jesteś z Kenii ;)
Awatar użytkownika
Piotr-Fit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bjj pisze:
Piotr-Fit pisze:
Nie biegam według żadnego planu. Przed maratonem biegałem 70-80km/tydzień. Jeżeli chodzi od długie wybiegania to raz zrobiłem 30km, 2x 28km a reszta to 24-25km
dzięki za odp.
A jesteś w stanie napisać mi czas tych biegów? Dystans mniej mnie interesuje, albo wcale.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ