Chciałbym sie zaptać jak sie liczy przewyższenie na odcinku np. 1km.
Np. na bieżni jest ustawione nachylenie na 17% i jak obliczyć ile przebiegłem w góre na danym odcinku?
Jest do tego może jakiś kalkulator?
Niestety w szkole mnie tego nie uczyli

funkcje trygonometryczne - gimby nie znajoMlodyBiegacz pisze: w szkole mnie tego nie uczyli

chyba coś ci się pomyliło, ta przeciwprostokątna ma właśnie długość 100cm na każde 17cm wzniesieniaf.lamer pisze:zauważ jednakże że młody biega (i mierzy) przeciwprostokątną, zaś nachylenie (przykładowe 17%) to stosunek dwóch przyprostokątnych

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pochylenie_poziome_trasyf.lamer pisze:to chyba tobie się pomyliło. doczytaj

a młody jest cieżarówką czy biegaczem?wiki pisze: w transporcie drogowym lub kolejowym

oj, pasowało mi do bon moturobin pisze:Nie szalałbym natomiast z potrzebą funkcji trygonometrycznych, do tego to wystarczy zwykłe twierdzenie Pitagorasa,

Ok. 10,2 km, zakładając rzeczywiście, że mówimy o biegu jednostajnie pod górę z nachyleniem 20%.Kangoor5 pisze: Urządzenie GPS wskazuje, że biegacz przebył odcinek 10 km, z przewyższeniem +2000 m. Jaką rzeczywistą drogę przebył biegacz? Załóżmy, że biegł po linii prostej a stok miał stałe nachylenie.