pierwsze buty

pajomcek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Chciałbym rozpocząć przygodę z bieganiem, choć przyznam, że trochę się boję, bo nie mam przyjemnych wspomnień :)

Ważę 90kg z tendencją spadkową, będę biegał po lesie - mam go tuż obok domu. Mam 50 lat, moje stawy biodrowe już zaatakowały sklerotyczne zmiany. Nie jestem zupełnie bez kondycji, jeżdżę dużo na rowerze, tzn +- 200 km tygodniowo, obecnie 3-4 razy w tygodniu fitness. Ale też nie powiem, że mam kondycję, a na pewno nie mam w ogóle techniki.

Chciałbym kupić buty, wiem już, że decathlon może być dobrym krokiem na początek. Czy możecie mi jednak doradzić co w nim kupić?
Planuję biegać po 40 minut wg planu na stronie http://www.biegaj40minut.pl, myślę, że na początek będzie jak znalazł.
PKO
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Jak zaczynałem biegać ważyłem sporo więcej od Ciebie. Kupiłem jakieś asicsy, nie zwracając wcale uwagi na parametry obuwia. W tej chwili jestem już w tej kwesti trochę bardziej doświadczony i po pierwsze buty poszedłbym do decathlonu, kupiłbym jeden z tańszych modeli żeby poznać siebie, swoje stopy oraz technikę biegania. Jeśli zamierzasz biegać po lesie to masz naturalny amortyzator tak więc na początek tańszy model z decathlonu powinien się sprawdzić. Odpowiednio dobierz rozmiar no i wygodne majà być.
pajomcek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

problem w tym, że okazało się, że w moim mieście nie ma decathlonu. A w sklepie jaki jest najtańsze buty to jakieś adidasy za 150
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pajomcek pisze:Witam
Chciałbym rozpocząć przygodę z bieganiem, choć przyznam, że trochę się boję, bo nie mam przyjemnych wspomnień :)

Ważę 90kg z tendencją spadkową, będę biegał po lesie - mam go tuż obok domu. Mam 50 lat, moje stawy biodrowe już zaatakowały sklerotyczne zmiany. Nie jestem zupełnie bez kondycji, jeżdżę dużo na rowerze, tzn +- 200 km tygodniowo, obecnie 3-4 razy w tygodniu fitness. Ale też nie powiem, że mam kondycję, a na pewno nie mam w ogóle techniki.

Chciałbym kupić buty, wiem już, że decathlon może być dobrym krokiem na początek. Czy możecie mi jednak doradzić co w nim kupić?
Planuję biegać po 40 minut wg planu na stronie http://www.biegaj40minut.pl, myślę, że na początek będzie jak znalazł.
szukaj takich z dobra amortyzacja bo waga jest w miare spora
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

szukaj butów lekkich, elastycznych, z małą amortyzacją. ćwicz ogólną sprawność, śłuchaj własnego organizmu, staraj się biegac poprawnie technicznie. stopniowo wzmacniaj aparat ruchu i nie będziesz potrzebował żadnych cudów na kiju.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:szukaj butów lekkich, elastycznych, z małą amortyzacją. ćwicz ogólną sprawność, śłuchaj własnego organizmu, staraj się biegac poprawnie technicznie. stopniowo wzmacniaj aparat ruchu i nie będziesz potrzebował żadnych cudów na kiju.
najlpier to trzeba zrzucić - potem posłuchaj kolege bo ma racje :)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dezo, to nie jest najpierw, wzmacniać można już, ćwiczyć trzeba już. najpierw schudnąć - to jest pewna wymowka. oczywiśćie, trzeba brac poprawkę na nadwagę, dobierac odpowiednio ilość i intensywność ćwiczeń i słuchać swojego organizmu.

ale podstawa to dobre nawyki, od samego początku.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

to ile par butów ma kupić osoba zaczynająca 2 ? Koszt 800zł ?
Jak kupi tylko minimalistyczne to kolana siądą i bedzie po bieganiu, dobrze jest miec nawyki ale nawykiem najpierw musi stac sie chyba samo bieganie
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

dezo66 pisze:to ile par butów ma kupić osoba zaczynająca 2 ? Koszt 800zł ?
Jak kupi tylko minimalistyczne to kolana siądą i bedzie po bieganiu, dobrze jest miec nawyki ale nawykiem najpierw musi stac sie chyba samo bieganie
Kolana nie siadaja od minimali a slonina pod nogami tez tutaj nie pomoze - co najwyzej moze lekko opoznic w czasie.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jedne. od minimali kolana nie siadają. prędzej od żelazek.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A ktoś kto kupuje budy do biegania chce biegać technicznie i szybko ? Może chce tylko pobiegać sobie te 3km i być w 5% społeczeństwa którzy wybierają aktywną formę ćwiczeń ?
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:jedne. od minimali kolana nie siadają. prędzej od żelazek.
kiedy się żelazkiem w kolano wali, czy jak? to rzeczywiście może boleć. gorące dodatkowo poparzy przecież.
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:
Qba Krause pisze:jedne. od minimali kolana nie siadają. prędzej od żelazek.
kiedy się żelazkiem w kolano wali, czy jak? to rzeczywiście może boleć. gorące dodatkowo poparzy przecież.
HAHA :D
No tak wtedy boli ale chodziło o sztangę i siłownie i przysiady itp.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

dezo66 pisze:A ktoś kto kupuje budy do biegania chce biegać technicznie i szybko ? Może chce tylko pobiegać sobie te 3km i być w 5% społeczeństwa którzy wybierają aktywną formę ćwiczeń ?
A kto tu mowi o bieganiu szybko ? To juz sie w minimalach truchtac nie da ?
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

2 lata robiłem podchody z bieganiem w minimalach i przygoda kończyła się po kilku tygodniach z uczuciem piasku w kolanie.. W końcu jak to mówicie z żelazkiem zacząłem przygodę i biegam do dziś. Rozkulałem tym sposobem mechanizm ruchu, zrzuciłem kanapowy balast i teraz mogę biegać we wszystkim :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ