Kalenji - porada

Pawel96_96
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Chciałem się poradzić w kwestii kupna butów. Przez ostatni rok biegałem w tych :

http://www.kalenji-running.com/pl-PL/bu ... 50-8198544

Aczkolwiek podeszwa już kończy swój żywot powoli :bum: i chciałem przerzucić się na coś innego.

Nie narzekałem na tamte, więc znalazłem coś takiego. Co o tym myślicie? Jestem raczej początkujący, biegam 1,5 roku więc wszelkie sugestie/porady mile widziane.

http://www.decathlon.pl/kiprun-md-bia-z ... 37340.html

Pozdrawiam,
Paweł ;-)
PKO
Seba76
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Te w których biegałeś są raczej terenowe, te które zamierzasz kupić są na asfalt.
Obrazek
Pawel96_96
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47

Nieprzeczytany post

Czy to zmienia cokolwiek? W tamtych biegałem głównie po terenie, ale teraz zamierzam po asfalcie. Dlatego proszę o porady co do tych butów, a nie na jaką nawierzchnię one są ;-)
wilk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegam w Kapteren 50, też po asfalcie (w zasadzie zdecydowana więksozść użytkowania własnie po asfalcie) i służa dobrze. Najlepiej sprawdz po prostu w sklepie, ktory lepiej Ci lezy i tyle.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kalenji Kiprun MD będą miały lepszą amortyzację. Kapteren 50 są bardzo sztywnym butem, także już na pierwszej przymiarce będziesz czuł większy komfort.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Lepszą jak lepszą. Nie lepiej kupić Ekideny 50 albo 100, nie są tak sztywne jak Kaptereny i całkiem nieźle amortyzowane. A nie szkoda ich na zimę. No i są lżejsze.
The faster you are, the slower life goes by.
wilk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy ja wiem czy takie sztywne? A większa amortyzacja Kiprunów raczej nie jest plusem, skoro utrudnia prawidłowe ułożenie stopy (chyba, że ktoś ma wage powyżej śrendiej, wtedy faktycznie).
keck
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 00:50

Nieprzeczytany post

używam od jakiś 700 km butów o które pytasz, amortyzacja jest ok. Buty leżą bardzo dobrze, pęcherze zadrzają się bardzo rzadko. Jedyne do czego mogę się przyczepić to jakość wyściółki wewnętrznej buta w oklicy pięty - po przebiegnięciu ok. 500 km zaczęła się mocno przecierać.
Obrazek
Awatar użytkownika
Niecierpek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44:30

Nieprzeczytany post

keck pisze:używam od jakiś 700 km butów o które pytasz, amortyzacja jest ok. Buty leżą bardzo dobrze, pęcherze zadrzają się bardzo rzadko. Jedyne do czego mogę się przyczepić to jakość wyściółki wewnętrznej buta w oklicy pięty - po przebiegnięciu ok. 500 km zaczęła się mocno przecierać.
Przecierająca się wyściólka okolicy pięty do przypadłość wszystkich moich dotychczasowych butów, bez względu na producenta. Miałem ten problem z Reebok'ami i NewBalance, teraz mam Kalenji Ekiden75 i pewnie przetrze się tak samo. Ale zazwyczaj para butów po drobnych zabiegach "reanimacyjnych" zapiętka, wystarcza mi na około 1600-1700km.
Obrazek
rufuz

Nieprzeczytany post

W decathlonie chyba na glowe upadli kalenji za 299 zl a po przecenie za 219 zl :bum: Za 219 zl mozna spokojnie miec buty z wyzszej polki. Ja niedawno za rewelacyjne saucony dalem niewiele wiecej.
J_Cop
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Niecierpek pisze:Ale zazwyczaj para butów po drobnych zabiegach "reanimacyjnych" zapiętka, wystarcza mi na około 1600-1700km.
Tak z ciekawości, jaki masz sposób na reanimację zapiętka? Też mam dziurę w zapiętku w Kalenji 100.
Awatar użytkownika
Niecierpek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44:30

Nieprzeczytany post

J_Cop pisze:
Niecierpek pisze:Ale zazwyczaj para butów po drobnych zabiegach "reanimacyjnych" zapiętka, wystarcza mi na około 1600-1700km.
Tak z ciekawości, jaki masz sposób na reanimację zapiętka? Też mam dziurę w zapiętku w Kalenji 100.
Usuwam stwardniałe otoczenie oryginalnej dziury (jeśli występują strzępy oryginalnej materii), biorę odpowiednio szeroki kawałek miękkiej skórki (z odzysku), podkładam warstwę gąbki i obszywam ręcznie po bokach pięty i na samej górze. Wcześniej próbowałem klejenia, ale nie wychodziło. Wiem, że to dziadostwo, ale jeśli całe buty poza tym jednym miejscem są dobre, to żal wyrzucać...
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ