Pierwsze buty, pierwsze bieganie, początkujący

wichura
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie
no to tak, nigdy w zyciu nie biegalem.
stopa naturalna
chce biegac po lesie , drozkach polnych
cena jaka jestem w stanie przeznaczyc: max 300zl
wrost 180
waga 71
lat jeszcze 22
mezczyzna

najwazniejsza kwestia: mialem przez 2 lata jakies problemy z kolanami (najprawdopodobniej od silowni, moja wina nieprawidlowa technika) i na dobra sprawe kazdy lekarz mowil teksty typu : przeciazenie. W koncu trafilem na jakiegos lekarza ktory wyslal mnie na rentgen obu kolan. Nic nie wyszlo oprocz troche plynu w lewym kolanie. Powiedzial ze to nic groznego i bralem tylko suplement colaflex.
Obecnie bolow nie mam

No i wlasnie z powodu tych kolan na pewno nie mam zamiaru szarzowac, tylko spokojnie na poczatku, nawet bardzo spokojnie.

Z tego wzgledu ze jestem zielony mam pytanie jakie buty wybrac do biegania po lesie i drozkach polnych ? Prosze o konkretne modele.

No i nie chcialbym robic nowego watku, mam nadzieje ze tutaj odpowiecie mi na kilka pytan jeszcze
Ile razy w tygodniu biegac?
Moze byc taki system: 2 minuty biegu, minuta chodu ? i na poczatku tak tylko spokojnie z 15 min i co trening bym zwiekszal czas
Poprawna technika to bieganie ze srodstopia tak ?
W zwyklych butach mam wkladke 29 cm (rozmiar 45) to musza byc buty z wkladka 30-30.5 ?
PKO
niedzielny_biegacz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 58:50

Nieprzeczytany post

W temacie treningów poszukaj sobie: plan 6 tygodniowy. Od tego zaczynałem i polecam. W temacie butów polecam udać się do sklepu biegowego i poprzymierzać różne modele różnych firm. Czysto teoretycznie butów nie dobierzesz, przynajmniej pierwszych.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ciesz się, że masz doświadczenie, co może spowodować zła technika. Dzięki niemu zapewne zadbasz o to, żeby BIEGAĆ poprawnie technicznie. To same plusy!
Jeśli zdecydujesz się na zadbanie o technikę biegu, nie musisz płacić za buty fortuny. Wystarczą
Kalenji Ekiden 50 - ok. 60 złotych.

Jeśli "Twój" las ma bardziej wymagające ścieżki i bardziej zróżnicowane podłoże, możesz połakomić się na Kalenji Kapteren 50 - dostępne w cenie, bodajże, 70 złotych (albo coś w bliskiej okolicy). Ich bieżnik jest bardziej dostosowany do trudnego terenu.

Na początek nie ma sensu inwestować w droższe modele... no chyba, że chcesz olać poprawną technikę biegu, ale to nie jest dobry pomysł, z czego na pewno zdajesz sobie sprawę.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ