Roczne buty plus wkładki?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 42:48
- Życiówka w maratonie: brak
Witajcie
Mam od prawie roku buty biegowe Asics gel GT 2170, przebiegłem w nich około 1300 km i są już ubite (kolana zaczynają boleć)..czy wkładka amortyzująca (czy jakoś tak) pozwoliłaby mi w tych butach coś jeszcze pobiegać? Daje się takie wkładki do starych butów czy tylko do nowych? Bardzo proszę o opinie.
Aha, i jeśli jest możliwe takie połączenie to wie ktoś ile można jeszcze pokonać dodatkowych km dzięki niej?
Mam od prawie roku buty biegowe Asics gel GT 2170, przebiegłem w nich około 1300 km i są już ubite (kolana zaczynają boleć)..czy wkładka amortyzująca (czy jakoś tak) pozwoliłaby mi w tych butach coś jeszcze pobiegać? Daje się takie wkładki do starych butów czy tylko do nowych? Bardzo proszę o opinie.
Aha, i jeśli jest możliwe takie połączenie to wie ktoś ile można jeszcze pokonać dodatkowych km dzięki niej?
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
arekarkadiusz pisze:Witajcie
Zmiana wkładki coś tam pomoże ale nie spodziewaj się cudów.
Wspomóż kolanka tym:

http://www.bcaa.pl/olimp/hialumax-duo-30kaps-1988.html
28 zł to nie majątek.
-
- Rozgrzewający Się
Nawet jeżeli zainwestuje w jakieś lepsze z żelowymi wkładkami?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Najlepiej zainwestować trochę czasu i wysiłku by nauczyć się biegać tak, żeby kolana nie bolały.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Zaprawiony W Bojach
Dokładnie takKangoor5 pisze:Najlepiej zainwestować trochę czasu i wysiłku by nauczyć się biegać tak, żeby kolana nie bolały.

-
- Rozgrzewający Się
Ze względu na brak jakichkolwiek przełajowych tras biegam 100% po asfalcie..gdybym walił pięta to bym nawet pół roku nie pobiegał..zresztą jak ubiją mi się buty to wszystko mi siada...kolana, kostki..piszczele...nawet ostatnio staw biodrowy..kupie nowe buty i jest ok...stad pytanie czy wkładki coś dają..żeby nie kupować butów tak często zwłaszcza że są w ogóle nie zniszczone..
-
- Zaprawiony W Bojach
Na podstawie moich doświadczeń ja bym raczej wybrał nowe buty, nawet jakiś inny, tańszy model. Poza tym dodam, że od lat stosuję metodę biegania na zmianę w 2-3 parach różnych butów, żeby nie powtarzać/utrwalać tych samych urazów. Czyli np. interwały w starych startówkach, ale długie wybiegania w czymś, co daje większą ochronę.
-
- Rozgrzewający Się
Ok zrobiłem inwestycje i swego rodzaju doświadczenie..kupiłem nowe buty i jednocześnie wkładki do starych, żeby móc z nich jeszcze trochę pobiegać krótsze dystanse. Tym sposobem tak jak mówiłeś liczba butów biegowych wzrosła co jest niewątpliwie plusem..Byłem już biegać w butach z nowymi żelowymi wkładkami i muszę powiedzieć, że było zupełnie bezboleśnie...no ale z oceną powstrzymam się aż do momentu przebiegnięcia jeszcze paru treningów.Dzięki!
- sandro73
- Wyga
- Życiówka na 10k: 40:08
- Życiówka w maratonie: 3:14:47
- Kontakt:
WYga ma rację. Dobrze jest mieć 2 pary butów szczególnie jeśli biega sie częsciej niż 3 razy w tygodniu. Dlaczego ? W 90% podeszwy butów są zrobione na piance Eva a ona ma to do siebie że po każdym biegu dochodzi do siebie (czyli do stanu sprzed biegania) 48 godzin... 

Nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko trudne do wykonania. Aleksander Wielki
maraton 3:16:14
półmaraton 1:30:12
10k 40:08
http://www.endomondo.com/home
maraton 3:16:14
półmaraton 1:30:12
10k 40:08
http://www.endomondo.com/home
-
- Rozgrzewający Się
A nie macie wtedy problemów z tym że każdy but ma trochę inna budowę? nie bolą was stopy przy bieganiu załóżmy w 3 parach butów?
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
Im więcej par tym więcej nowych bodźcy. Zatem na plus.