nowy pulsometr

ruski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.

Chciałbym kupić sobie nowy pulsometr, aby jeszcze bardziej zwiększyć efektywność swoich treningów. I tu pojawia się pewien dylemat. Mam do dyspozycji kwotę około 400 zł. Zastanawiam się nad 3 wariantami:
1. http://www.decathlon.pl/pulsometr-rs-30 ... 92203.html
2. http://www.decathlon.pl/pulsometr-ft7m- ... l#v1173445
3. http://www.decathlon.pl/cardio-onrhythm ... 46479.html
Może jakieś rady czy sugestie??

Pozdrawiam
Impossible is nothing
PKO
Awatar użytkownika
zapa
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 46:00
Życiówka w maratonie: 03:48:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeśli chcesz zwiększyć efektywność swoich treningów to zakup pulsometr z GPS, tak aby monitorować również tempo biegu.
Wstrzymaj się jeszcze z zakupem, uzbieraj jeszcze z 200 - 300 zł i kup np. na allegro jakiegoś Garmina albo Timexa.

Czy jest sens wydawać 400 zł na sam pomiar tętna. Moim zdaniem nie.
Zapraszam: http://www.biegamblog.pl - wyjątkowy blog o bieganiu :) - testy, recenzje, porady, relacje,
maniek669
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 56:00

Nieprzeczytany post

mam takie samo zdanie, jeżeli chcesz kupić sam pulsometr, to jak najprostszy za 50-100zł. A jeżeli chcesz mieć naprawdę użyteczne narzędzie, to dozbieraj i kup jakiegoś garmina.
Awatar użytkownika
Stormrider
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 0h37min15sek
Życiówka w maratonie: 3h05min32sek

Nieprzeczytany post

Z tych trzech polecam polara rs 300... Jeśli już musisz kupować.
10k- 00:35:06 Poznań Maniacka 10, 2017 r.
HM - 01:19:45 Poznań Półmaraton, 2017 r.
M - 02:58:20 Poznań Maraton, 2016 r.
1/4 IM - 02:19:14 Ośno Triathlon Weekend 2016 r.
1/2 IM - 05:00:44 Super League Triathlon Poznań 2018 r.
Awatar użytkownika
pejot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:44
Życiówka w maratonie: 3:32:39
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ludzie, spokojnie :)

Kolega chce pulsometr i ma rację.
Obecnie, po 6 latach biegania, przygotowuję się do 11 maratonu, z planem, który w całości oparty jest tylko o tętno i czas. W tej (i nie tylko) sytuacji GPS jest zbędny. Dla każdego tempo np. 5:00 stanowi zupełnie inne obciążenie. Jeden potraktuje to jak spacerek, dla innego będzie to walka o życie. Ale już trening "10min na 85% hrmax" to dla wszystkich taki sam wysiłek, tyle, że każdy pobiegnie z inną prędkością. Dlatego uważam, że trening na tętno jest bardziej uniwersalny.

Myślę, że ten pierwszy Polar będzie idealny. Nie znam się na Polarach (używam Garmina 305), ale sprawdź czy ma kodowany sygnał z paskiem, żeby nie było zakłóceń z innymi zegarkami (np. podczas zawodów).
Ostatnio zmieniony 09 sty 2014, 11:21 przez pejot, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ejdem
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48m15s

Nieprzeczytany post

Z tego co sam się orientowałem to FT7 ma mniej ciekawych opcji niż ten z ONr410. Ma jakieś bajery w postaci testów..ale to do niczego nie potrzebne. RS 300 X to już zbyt wysoka kwota (w moim przypadku) i sobie darowałem szukanie w tym przedziale cenowym.

Póki co z ONr410 jestem zadowolony. Mam spokój, że w razie co to spokojnie oddam....a nawet jak będzie działać to też zawsze można spróbować oddać ;)
Wiadomo, że jego cena jest niższa bo to produkt z Deca, jednak jakość i obsługa całkiem spoko.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Albo pierwszy, albo trzeci.
Osobiście używam tego taniego pulsometru Geonaute, jedyne czego nie ma to łapania międzyczasów, ale że od zawsze robię to na oko, bez odpikiwania, to nie jest mi to potrzebne i taki pulsometr mi wystarcza. Czasem, do bardziej zaawansowanych treningów wykorzystuję Garmina, ale naprawdę rzadko. Do amatorskiego treningu i zapoznania się z pulsakiem taki zupełnie wystarcza.
Cena drugiego polara jest chyba za napis na obudowie - jak nie ma międzyczasów to nie różni się w praktyce od Geonaute.
Pierwszy polar to już dość zaawansowana maszynka do treningu, pytanie czy początkujący będzie ją w stanie wykorzystać? W każdym razie trzy stówki to chyba niezła cena.
The faster you are, the slower life goes by.
ruski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Właśnie ten brak możliwości łapania międzyczasów stawia Geonaute na gorszej pozycji jak dla mnie. Chyba, że jest w nim możliwość włączenia dodatkowo stopera przy ciągłym pomiarze tętna i czasu treningu to byłbym zdecydowany na ten model z powodów ekonomicznych.
A co do pulsometrów z gps-em. Jak dla mnie to bajer nie potrzebny. Biegając kilka lat po tych samych trasach znam dystanse jakie i gdzie mogę przebiec, a do trzymania jednakowego tempa wystarcza poprostu zegarek. Jednak jakakolwiek kontrola tętna może pomóc mi w zrobieniu lepszej formy i poprawy wydolności organizmu. :)
Impossible is nothing
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Akurat Geonaute OnRhythm 410 posiada funkcję łapania międzyczasów.
Obrazek

Blog|Komentarze

10 km - 53'43" (Tychy, 22.12.2013)
Awatar użytkownika
Ejdem
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48m15s

Nieprzeczytany post

Potwierdzam, posiada. Jedynie co jest "nie tak" to fakt, że widzimy całkowity czas. Po treningu można zobaczyć w jakim czasie było "okrążenie". Sam tak robię, że odpalam pulsometr na rozgrzewkę, zaczynam bieg to klik międzyczas, kończę bieg to klik i mam etap spowalniania. Później w Data można zobaczyć tętno danego międzyczasu.
Można też zaprogramować ale w to się nie bawiłem :)
Awatar użytkownika
SportKonsulting
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ruski pisze:Witam.

Chciałbym kupić sobie nowy pulsometr, aby jeszcze bardziej zwiększyć efektywność swoich treningów. I tu pojawia się pewien dylemat. Mam do dyspozycji kwotę około 400 zł. Zastanawiam się nad 3 wariantami:
1. http://www.decathlon.pl/pulsometr-rs-30 ... 92203.html
2. http://www.decathlon.pl/pulsometr-ft7m- ... l#v1173445
3. http://www.decathlon.pl/cardio-onrhythm ... 46479.html
Może jakieś rady czy sugestie??

Pozdrawiam
Jeśli chcesz wybrać pulsometr Polar to odradzam zakup w Decathlonie. Pulsometry kupione w tym sklepie nie mają oficjalnej gwarancji Polar (nie pochodzą z oficjalnej dystrybucji w Polsce), więc w razie potrzeby reklamacji czas naprawy może być znacznie dłuższy niż w przypadku zakupu w innych sklepach.
Awatar użytkownika
BartekK
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Moja znajoma polecała mi ostatnio zegarki MultiSport od TomToma. Nie powiem, cena trochę odstrasza, ale funkcje są bardzo fajne, gps podobno działa bez zarzutów, no i zegarek dobrze wygląda na ręku ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ