to moj pierwszy post na tym forum i od razu z prosba o porade, za co z gory przepraszam. Mam problem z doborem butow do biegania i bede wdzieczny za Wasze porady.
Otorz kilka informacji:
1. Biegam z przerwami od ponad roku
2. Biegam obecnie do 70km tygodniowo i nie widze technicznej/czasowej mozliwosci przekroczenia 20km/trening (6 dni w tygodniu od 5 do 20km w jednym ciagu) niezaleznie od pory roku i pogody
3. Staram sie biegac po drogach gruntowych + las, niestety nie zawsze jest to mozliwe (np teraz musze z koniecznosci biegac po asfalcie bo tylko tam mam oswietlone trasy, ale w weekend i jak dzien sie wydluza to staram sie unikac asfaltu)
4. Mam w szczegolnosci w prawej nodze plaskostopie i po pierwszym zetknieciu z bolem piszczeli szybko wyrobilem sobie specjalne wkladki do butow wykonane dla moich stop. Nie uzywam wkladek w obuwiu na codzien (tylko w butach do biegania)
5. Mam obecnie buty typu do wszytkiego (jakies reeboki) bez specjalnych amortyzacji, ale tez niezbyt twarde
6. Dosc czesto odczuwam bole w srodstopiu po snie, ale jak zrobie kilkanascie pierwszych krokow biegowych (biegam rano) to przechodzi.
7. Biegam raczej z przedniej czesci stopy i nie zauwazylem abym spadal na piete - obecnie walcze o wydluzenie kroku, wiec powinno byc tylko lepiej

8. Mam 180cm wzrostu i ok 76-79kg wagi.
Zaczalem szukac sobie nowych butow bo poprzednie pomalu ulegaja dezintegracji i mam wrazenie, ze ich podeszfy sie zbily. Nie odczuwalem wczesniej wiekszych dolegliwosci (po wykonaiu wkladek) do zeszlego tygodnia, kiedy zwiekszylem intensywnosc i musialem trzymac sie brzegu pochylonego asfaltu (chyba cos w zaczepach miesni stabilizujacych kolano - bo USG jest ok) i szlag trening do ustapienia bolu trafil

Wytypowalem kilka modeli, ktore pomierzylem, ale nie moge znalezc niczego idealnego. Zaczalem szukac czegos co ma bardziej agresywny bieznik - doswiadczenia z zeszlego roku w bieganiu po sniegu i lodzie byly bolesne, slabo tez jest na podbiegach w piasku i w blocie. Na poczatku tradycyjne trialowe odpadly - sprawdzilem adidasa trial 20 i kilka innych - boje sie, ze beda za twarde na moje przebiezki (czasami po asfalcie).
Adidasow mierzylem kilka i przy moim rozmiarze - wkladka z malym zapasem powinna miec 29.5cm - po prostu nie trzymaja mi stopy (mam wrazenie ze but mi lata na nodze, kiedy jest juz niezle zasznurowany.
To samo bylo w salomonach (az sie zdziwilem bo moje "cywilne" salomony byly jakby stworzone na chuda stope), ktorych kilka modeli przymierzylem - z ominieciem typowych twardych.
Polecono mi poszukac czegos co zwie sie door to trial - i faktycznie - znalazlem ASICS GEL- TRAIL LAHAR 5 G-TX - bierznik bardziej agresywny od standardowego, ale amortyzacja niezla (na pewno lepsza niz w tych co mam - ale nie wiem czy potrzebuje). Zmierzylem rozmiar "na styk" - 29cm - niezle trzyma srodstopie, w palcach juz czuje troche luzu po bokach - ale balem sie, ze bede (jak obecnie) obijal palec, a 29.5 nie bylo i nie nie kupilem. Zaczalem czytac i doczytalem, ze one nie sa na moje koslawe stopy i powinienem kupic ASICS GEL-FUJITRABUCO G-TX.
I teraz mam mega zagwozdke
1. Czy powinienem kupic but dla naturalnej stopy, wywalic oryginalna wkladke i wlozyc moja, czy moze kupic dla pronatorów i nic nie zmieniac czy moze kupic dla pronatorów i wywalic ogryginalna wkladke i wlozyc moja?
2. Czy mozecie polecic inne buty ktore sprawdza sie w w/w warunkach i sa stworzone do dlugiej i watlej stopy (juz nie chce obijac palcow)
3. Czy w/g Was membrana sie sprawdzi w bucie biegowym - dodam, ze w sezonach przejsciowych zwykle mam mokre stopy co konczy sie jakimis drobnymi pecherzami na palcach i spadkiem komfortu - ale boje sie sytuacji, ze w bucie bedzie non-stop mokro bo membrana bedzie przeciwdzialala parowaniu. Moze uzywam zlych skarpet i powinienem jakies specjalne zakupic a dac sobie spokoj z gore-tex etc?
4. Dosc czesto podrozuje i nie zawsze moge biegac w terenie - zostaje bieznia czy jakies uliczki - czy buty door to trial beda ok, czy raczej zakupic dedykowane (znow pytanie jakie do mojej stopy).
Dzieki wielkie za kazda podpowiedz, bo mam wrazenie, ze czym wiecej szukam tym mniej wiem. Moze sa jakies specyficzne marki/modele, ktore powinienem przymierzyc?
Dzieki z gory za kazda podpowiedz!
Pzw,
MCC