Wybór butów do 400zl

marcin94
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, biegam od pół roku i planuje zakup nowych , bardziej profesjonalnych butów do biegania. Dotychczas biegałem w Nike relentless 2. Mam 171 wzrostu ważę 69kg, zazwyczaj biegam po parkach, lasach itp terenach, średnio tygodniowo robię ok. 40-50km. Szukam butów dla biegaczy neutralnych z dobra amortyzacja które nadadzą się do startów w biegach na 10km . To tyle jeśli chodzi o mnie, po przeczytaniu mnóstwa wątków i opinii zastanawiam się nad następującymi modelami ale rozważę też inne:

1. Asics Gel-Pulse 5
2. Nike Pegasus+ 30
3. Nike Lunarglide 5
4. Asics GT-1000
5. ....

ogólnie rzecz biorąc szukam butów do 400zl max. Proszę o doradzenie które z wymienionych wyżej modeli są najlepsze lub o podanie innych propozycji.

Z góry dziękuję za pomoc :)
Ostatnio zmieniony 07 gru 2013, 10:59 przez marcin94, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Wlasnie zaszalalem i na wyprzedazy kupilem Asicsy Comulusy 15 -
pierwsze wrazenie: Dobrze leza na nodze , ale spodziewalem sie wiecej
zelu amortyzujacgo , a tu troszke pod pieta i z boku na duzym palcu (paliczek blizszy)
chyba tez nowe materialy, zobaczymy czy beda ciagnac tak jak stare Comulusy(bedzie porownanie).
Nike Flyknit Trainer+ -dobrze wygladaja ,ale plaska wkladka jak deska , zadnego luku, czy wybrzuszenia
, ale moze to ma sie dopasowac do stopy. Buty troche waskie i widac, ze maja spory spadek
no jeszcze w nich nie biegalem ciekawe jak sie spisza te reklamowane buty z wyzszej polki.
Czy tez do bieania czy tylko do chodzenia?
Awatar użytkownika
Gump
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Moje Asics gel fuji attack, są super katowałem je w zimie później w górach, jeszcze później w Rzeźni i znowu w górach, potem zanabyłem Salomony które
nie dorastają im do pięt. Jeszcze NB są dosyć wytrzymałe i wygodne ale Asics są najlepsze, pewno jeszcze śmiało przelatają jeden sezon :usmiech:
Legio Patria Nostra
Pozdrawia was Ostatni Mohikanin z Ustrzyk Górnych
http://www.noclegi-ustrzykigorne.pl/
daeone
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:06

Nieprzeczytany post

Mam Gel Pulse 5. Nie mam za bardzo porównania do innych biegowch butów (dopiero niedawno kupiłem Asicsy Gel Haruna i przebiegłem w nich dopiero 6 kilometrów), ale jak dla mnie są super. Ważyłem ok 90 km jak je kupowałem. Biegało się lekko łatwo i przyjemnie. Bez bólów kolan, amortyzacja działała.
Obrazek
marcin94
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No ja szukam butów tylko do biegania. W sumie też wydaje mi się że Asics jest bardziej pewnym producentem jeśli chodzi o obuwie biegowe. Ale oferta Nike też jest niczego sobie. Wiec mam dylemat co kupić i jaki model dokładnie wybrać. Dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi i prosiłbym o więcej :)
Awatar użytkownika
Ejdem
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48m15s

Nieprzeczytany post

Mam GT 1000 i są bardzo ciekawe. Ważę sporo więcej i bardzo dobrze mi się w nich biega. :-)
goodmorning
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jeżeli masz stopę neutralną to GT 1000 raczej odpada bo jest to model ze wsparciem dla pronatorów i mógłby Ci przeszkadzać. Asics gel pulse 5 jest dla stopy neutralnej, nie ma przesadnej amortyzacji ale jeśli planujesz latać po mieszanym terenie a nie tylko beton to uważam, że to trafny wybór. Nike lunarglide 4 i 5 są butami o bardzo dużej amortyzacji więc w miękkim terenie mogą być za miękkie. Więc jeśli bierzesz pod uwagę nike to bardziej poleciłabym pegasusa. I szczerze to, nie różnicy pomiędzy 29 a 30 więc jeśli cenowo jest spora różnica spokojnie możesz wybrać model 29. Fakt, że 30 wygląda atrakcyjniej ;) ale weź pod uwagę, że jeśli latasz ok 50 km tygodniowo to takie buty teoretycznie starczają na pół roku. Więc warto myśleć czasem ekonomiczne :)
Z innych propozycji jeszcze ciekawy jest adidas glide 5 - dobra amortyzacja oraz dodatkowo podeszwa z continentalem co w terenie może się sprawdzać na mokrej ściółce.
Mam nadzieję, że coś pomogłam ;) w razie pytań służę pomocą ;)
marcin94
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za cenne rady :) Chyba zostaje mi pójść do sklepu, sprawdzić i porównać te Adidasy Glide 5 i Asics Gel Pulse 5 ( bo najbardziej te 2 propozycje chyba do mnie przemawiają) Jak ktoś ma jeszcze jakieś opinie, propozycje to proszę o udzielanie się w wątku ;)
marcin94
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Może jeszcze jakieś propozycje lub sugestie ? :)
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

New Balance 890 v3
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ejdem pisze:Mam GT 1000 i są bardzo ciekawe. Ważę sporo więcej i bardzo dobrze mi się w nich biega. :-)
potwierdzam są OK
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ