Nowy, kolejny pulsometr + Ankieta

Który pulsometr wybrałbyś z zamkniętymi oczami???

Garmin forerunner 610
8
57%
Garmin forerunner 220
6
43%
Polar RC3 GPS
0
Brak głosów

Liczba głosów: 14
Thingol
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 41,26
Życiówka w maratonie: 3,34,36

Nieprzeczytany post

Hej biegacze.

Moja przygoda z bieganiem trwa już parę lat. Początkowo biegałem, żeby zrzucić zbędne kilogramy więc bieganie/marszobiegi były głównie zabawą. Niemniej jednak przy tej zabawie z bieganiem zawsze używałem pulsometrów. W tym roku wszystko się pozmieniało. Złapałem bakcyla i postawiłem sobie cel jakim jest przebiegnięcie maratonu wrocławskiego w 2014 roku. Średnio biegam ok. 200 km w miesiącu, 4 razy w tygodniu. Od pewnego czasu w soboty śmigam półmaratony. Póki co udało mi się treningowo osiągnąć czas 1:42:21. Ale do rzeczy. Jeśli chodzi o temat. Do tej pory korzystałem z prostych rozwiązań. Pulsometry, dwa Polara mi się popsuły, aktualnie korzystam z Simgy.

Pora zmienić zegarek ponieważ potrzebuję urządzenia, które będzie miało wbudowanego GPS (co ważne dość szybko łapało satelity), potrafiło mierzyć puls, zapisywać treningi po sobie (np. 2 różne treningi wykonywane jeden po drugim), łapało czasy okrążeń i podawało średni czas pokonywanych okrążeń. Oczywiście to tylko te główne cechy, które koniecznie muszą być. Trochę rozeznałem się w urządzeniach i w zasadzie pod uwagę biorę tylko 3.

Garmin forerunner 610
Garmin forerunner 220
Polar RC3 GPS

Ceny są podobne w przypadku Garmina. Ok. 250 funtów. Polar jest trochę tańszy. Tylko nie wiem czy iść po raz kolejny w Polara (2 popsute). Nie ukrywam, że w 610 bardzo podoba mi się funkcja wirtualnego partnera biegowego. Co mogło by z korzyścią wpłynąć na rozwój formy biegowej. Ale z kolei słyszałem, że ta 610 potrafi rdzewieć!!! Mam dylemat.. Iść w nowość 220? Pójść w sprawdzoną i ogólnie chwaloną 610, czy jednak wybrać Polara..

Zamieściłem ankietę. Proszę o głosy. Jakby komuś chciało się jeszcze dorzucić kilka słów od siebie dlaczego głosował tak, a nie inaczej było by super.. :-)

Pomożecie??!!

Krzysiek
PKO
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Thingol pisze:Nie ukrywam, że w 610 bardzo podoba mi się funkcja wirtualnego partnera biegowego. Co mogło by z korzyścią wpłynąć na rozwój formy biegowej.
A to ciekawostka...
Thingol pisze:Ale z kolei słyszałem, że ta 610 potrafi rdzewieć!!!
Obudowa 610 została w międzyczasie zmieniona i problem rdzewienia wyeliminowany
Thingol pisze:(co ważne dość szybko łapało satelity)
220 po podłączeniu do kompa zasysa z internetu info o aktualnym położeniu satelitów i po takiej operacji zegarek łapie fixa w try miga. W 610 będzie to loteria, złapiesz w kilkanaście sekund albo w kilka minut, taki urok zegarków GPS, w przypadku polara pewnie jest tak samo.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Thingol
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:A to ciekawostka...
No może źle się wyraziłem. Ale bieganie w pogoni za swoim najlepszym wynikiem może być stymulujące. Nie wiem. Tak myślę..
Piechu pisze:Obudowa 610 została w międzyczasie zmieniona i problem rdzewienia wyeliminowany
To ważna informacją, nie wiedziałem o tym..
Piechu pisze:220 po podłączeniu do kompa zasysa z internetu info o aktualnym położeniu satelitów i po takiej operacji zegarek łapie fixa w try miga.
To na pewno na plus tego urządzenia. Bardzo istotny. Bo chyba nie ma nic gorszego niż czekanie na sygnał GPS..
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Osobiście na Twoim miejscu doinwestował bym w 620...
Thingol
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jedz_budyn pisze:Osobiście na Twoim miejscu doinwestował bym w 620...
Myślałem o tym, ale w końcu rozsądek wziął górę. Aktualnie nie biorę go pod uwagę. Za dużo bajerów jak dla mnie i zdecydowanie za wysoka cena.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czekanie na fix nie jest żadnym problemem. Kladziesz zegarek na parapet, w tym czasie ubierasz biegowe ciuchy. Gdy skończysz się przebierać fix już jest złapany.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Thingol pisze: To na pewno na plus tego urządzenia. Bardzo istotny. Bo chyba nie ma nic gorszego niż czekanie na sygnał GPS..
Są inne dużo gorsze rzeczy - a że Ciebie nie spotkały to tylko się cieszyć. Ja pamiętam mojej przygody z bieganiem dosyć często robiłem sobie testy (teraz już nie robię bo wiem że nie mają sensu na treningu) i właśnie raz mocna ekipa obok mnie biegła więc wiedziałem że czas będzie naprawdę niezły bo cały czas ich goniłem a po zmęczeniu czułem że tępo mocne. Zatrzymując po omacku stoper byłem tak zmęczony że na niego nie spojrzałem - i pechowo jedyny raz mi się tak trafiło, ze przycinałem 2x - gdzie drugie przyciśniecie zerowało stoper. Co najgorsze podejrzewam że to mogła być najmocniej przebiegnięta po tamtej trasie pętla.
Kilka razy znów trafiło mi się, że nie uruchomiłem stopera , bo jeden pik za mało, albo po biegu zapomniałem zatrzymać, ale to moje gapiostwo a nie błąd funkcjonalności sprzętu.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A jeśli chodzi o wirtualnego partnera to chyba nie do końca rozumiesz sens treningu. Przecież w treningu nie chodzi o to, żeby ścigać się że samym sobą. Od tego są zawody, a czy na takowych jest Ci taka funkcjonalność potrzebna? Moim zdaniem to jest akurat rzecz, którą nie ma sensu sobie dupy zawracać.
Thingol
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:Przecież w treningu nie chodzi o to, żeby ścigać się że samym sobą. Od tego są zawody, a czy na takowych jest Ci taka funkcjonalność potrzebna?
Masz rację. Rozumiem czym jest trening, ale czasami ponosi mnie fantazja tym bardziej, że jeszcze nie brałem udziału w żadnych zawodach biegowych i stąd może czasami trening zamienia się w wyścig z samym sobą (to chyba choroba początkowego biegacza). Mam tego świadomość, że nie tędy droga. Przekonałeś mnie, że faktycznie ta funkcja nie jest szalenie istotna!

Poza tym patent z parapetem znam. Próbowałem biegać z telefonem z wgraną appką Endomondo.. niestety aktywność z telefonem w moim odczuciu to jednak kiepski pomysł.. niewygodnie jakoś itp.. Poza tym czasami na parapecie miałem zasięg, a po przejściu domu już go nie miałem i czasami znowu długo musiałem czekać na sygnał. Pytanie czy to kwestia telefonu czy appki? Ale chyba telefonu..
axell pisze:..
no nie przytrafiło się do tej pory to co tobie, szczerze współczuję bo mogę sobie wyobrazić twoje odczucia..
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To raczej wina telefonu. Ja przed wyjściem zawsze tak robię. Gdy założę zegarek na rękę i jeszcze chwilę kręcę się po mieszkaniu ten zdąży już zgubić sygnał. Pozostaje mi jeszcze wyjście przed blok. Gdy już wyjdę zegarek łapie fixa w ciągu paru sekund bo leżąc na parapecie już zdążył ustalić i zapamiętać położenie satelitów.
Thingol
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:To raczej wina telefonu.
Też tak myślę.. Więc Piechu rozumiem, że obstawiałbyś wybór 220?
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja nie wypowiedziałem się w ankiecie, bo żaden z tych zegarków do mnie nie przemawia :)
Jestem zwolennikiem zupełnie innych rozwiązań, bardziej praktycznych a także innej stylistyki.
Thingol
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Rozumiem.. Ale ankieta jest jaka jest i nic nie poradzę.. ;-) i tak dzięki za kilka wskazówek.. nawet dla tych kilku słów warto było zakładać ten wątek.. do zakupu mam jeszcze chwilę czasu więc jest o czym myśleć.. a może jeszcze się ktoś wypowie lub zagłosuje..
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zatem spośród tych wymienionych kupiłbym 610.
A gdybym to ja kupował to wybrałbym kilkaset złotych tańszego a moim skromnym zdaniem znacznie fajniejszego 310XT lub dołożyłbym do 910XT, który ma wszystko to co 310 + czujnik inercyjny i fajniejszy wygląd.
mar_ek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:38
Życiówka w maratonie: 03:20:32

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:Czekanie na fix nie jest żadnym problemem. Kladziesz zegarek na parapet, w tym czasie ubierasz biegowe ciuchy. Gdy skończysz się przebierać fix już jest złapany.
Dokładnie tak samo robie :hej:

Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ