Footpod

Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wskazania tempa chwilowego są generalnie dokładniejsze z FP niż GPS. Oczywiście przy założeniu, że FP jest poprawnie skalibrowany i biegamy po płaskim stawiając kroki mniej więcej tej samej długości. Tempo chwilowe jest praktycznie natychmiastowo przekazywane do zegarka w przeciwieństwie do GPS gdzie moment bezwładności wynosi ok. 30 sek. i tempo chwilowe jest, jeśli się nie mylę, swego rodzaju uśrednioną z ostatnich 30 sek.

Oczywiście możesz sobie wbić na ekran pole, na którym będzie wyświetlana kadencja chwilowa lub/i kadencja średnia
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
PKO
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

No wlasnie ... jak poczytalem, ze trzeba skalibrowac biegnac po podobnej nawierzchni , w tych samych butach, z tak samo zamontowanym footpodem, podobna predkoscia i podobnym stylem to stwierdzilem, ze z tym wiecej babrania sie niz pozytku .... no moj footpod mierzy jedynie kadencje ... a w miedzyczasie doszedlem do tego, ze pomiar kadencji takze jest zbedny :-). Wszystko wskazuje na to ze skoncze biegajac boso na samopoczucie.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

saper pisze:jak poczytalem, ze trzeba skalibrowac biegnac po podobnej nawierzchni , w tych samych butach, z tak samo zamontowanym footpodem, podobna predkoscia
przerost formy nad treścią. nigdy takich manewrów nie stosowałem a wyniki dla FP były bardzo dobre (albo równe wynikom albo zahaczające o margines błędu) - porównując dane z zegarka z oficjalnymi czasami netto na zawodach
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
trucho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:37

Nieprzeczytany post

A czy mogę sobie np. korzystać z footpoda przy pomiarze kadencji i gps to pomiaru? Czy jeżeli używam FP to nie możemy korzystać z GPS?
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przy włączonym GPS dystans jest mierzony zawsze za jego pomocą (przynajmniej w zegarku nie ma opcji wyboru między GPS a FP więc wydaje mi się, ze dystans=GPS) natomiast prędkość możesz mieć mierzoną albo z GPS albo z FP. Jeśli wybierzesz prędkość z GPS to kadencja i tak będzie rejestrowana.
dex.ter
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 41,31
Życiówka w maratonie: 4h

Nieprzeczytany post

Kupiłem adidasa speed cell'a i z przykrością stwierdzam że nie współpracuje z 405-tką...Niestety... próbowałem na wszystkie sposoby.
Czy ktoś używa tych urządzeń w takiej konfiguracji?
xonxoff
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:38:32
Życiówka w maratonie: 03:14:45
Kontakt:

Nieprzeczytany post

co do kalibracji, to przy bieganiu na bieżni mechanicznej widzę następujące różnice (kalibracji nie robiłem...):

bieżnia 10kph - zegarek 10kph, bieżnia 18kph - zegarek 17-16.5kph

wiec pewnie będę musiał skalibrować na jakieś 15kph co by chociaż trochę sensu to miało...

(910xt + speedcell)
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dex.ter pisze:Kupiłem adidasa speed cell'a i z przykrością stwierdzam że nie współpracuje z 405-tką...Niestety... próbowałem na wszystkie sposoby.
Czyli wymiana baterii była, "ruchanie" nogą na lewo i prawo, w przód i nazad też?
Masz kogoś z innym zegarkiem Garmina żeby spróbować go sparować?

thisisant pokazuje, że zarówno z modelem 405 jak i 405CX speed cell się dogaduje (bebechy wszak są takie same - ten sam producent - jak w FP od Garmina)
Ostatnio zmieniony 27 lis 2013, 12:59 przez Piechu, łącznie zmieniany 1 raz.
xonxoff
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:38:32
Życiówka w maratonie: 03:14:45
Kontakt:

Nieprzeczytany post

spróbuj jeszcze może czy sam speedcell działa - np czy ctAnt+ go wykryje: http://www.ct-ant.com/ - wersja trial wystarczy (z footpodem nie próbowałem, bawiłem się tylko z rowerowym czujnikiem kadencji)
dex.ter
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:
dex.ter pisze:Kupiłem adidasa speed cell'a i z przykrością stwierdzam że nie współpracuje z 405-tką...Niestety... próbowałem na wszystkie sposoby.
Czyli wymiana baterii była, "ruchanie" nogą na lewo i prawo, w przód i nazad też?
Masz kogoś z innym zegarkiem Garmina żeby spróbować go sparować?

thisisant pokazuje, że zarówno z modelem 405 jak i 405CX speed cell się dogaduje (bebechy wszak są takie same - ten sam producent - jak w PF od Garmina)
Tak wszystkie chwyty wypróbowałem.
Sam chip i interfejs adidasa działają ze sobą bez problemu, tylko garmin go po prostu nie wykrywa...

PS.
Zacząłem coś czytać o licencji ANT+ i fakcie że nowe produkty adidasa są w jakiś sposób zabezpieczone, ale ile w tym prawdy nie wiem.
dex.ter
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

xonxoff pisze:spróbuj jeszcze może czy sam speedcell działa - np czy ctAnt+ go wykryje: http://www.ct-ant.com/ - wersja trial wystarczy (z footpodem nie próbowałem, bawiłem się tylko z rowerowym czujnikiem kadencji)
Dzięki w domu sprobuję.
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:49:29

Nieprzeczytany post

To będzie problem Garmina 405.
Też swego czasu kupiłem SpeedCell do mojego Timex Global Trainer i niestety też go nie widzi.
Przed zakupem sprawdzałem na stornach ANT+ że niby powinno to działać
Jest jakaś różnica w komunikacji i soft Timexa nie działa. Korespondowałem nawet z kimś z ANT+ i potwierdzili że nie działa i że do poprawienia jest to w zegarku.
Niestety dotychczas Timex nie wypuścił nowego softu z obsługą SpeedCell.

Podsumowując jedynie Garmin może zakutalizować soft aby 405 widziała SpeedCell.
Po co ja biegam?
dex.ter
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Problem w tym że Garminowi wcale nie zależy aby jego urządzenia współpracowały z "konkurencyjnymi" bo ma swojego foodpod'a.
Awatar użytkownika
javai
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:49:29

Nieprzeczytany post

No właśnie.
Najtańsza opcja to chyb http://www.decathlon.pl/akcelerometr-on ... 99666.html
Sprawdzałem w sklepie i Timex go widzi - nie kupiłem na razie.
Pewnie 405 też zobaczy.
Po co ja biegam?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ