Polar RS300X analiza wyników HR

rysy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć!

Jestem Karol i miło mi rozpocząć z Wami swoją przygodę na tym forum. Przejdźmy do rzeczy.

Pożyczyłem dziś zegarek z pulsometrem POLAR RS300X min. w celu wyznaczenia swojego HRMax itd podczas jutrzejszego dnia treningowego. Zapoznałem się z jego obsługą "na sucho" w celu poznania jego działania. Pomierzyłem kilka okrążeń i przeszedłem do menu przeglądania wyników, szczególnie skupiając się na HR. I tutaj zaczyna się mój zawrót głowy. Nie do końca rozumiem co pulsometr chce mi przekazać.. ;) Proszę o podpowiedź, co mówią poszczególne wyniki:

1)Podsumowanie każdego okrążenia
- HRmax / % - Czy dobrze rozumiem, że to najwyższe zanotowane HR podczas okrążenia oraz stosunek do HRmax wyliczonego na podstawie wieku po uprzednim wprowadzeniu danych do urządzenia?
- Avg / % - Tu analogicznie średnie HR z okrążenia i stosunek do teoretycznego HRmax?
- Trzecia wartość która nie mam pojęcia z czego wynika również z podanym udziałem procentowym. (Tu osoby znające urządzenie będą wiedziały o co chodzi)

2)Podsumowanie treningu - tu chyba nie mam wątpliwości jeżeli dotychczasowa logika mnie nie zawiodła.

Nie jestem pewien tych wartości procentowych, ponieważ licząc sobie "na piechotę" wychodzi mi zbliżone teoretyczne HRmax ale jednak w każdym przypadu nieco różne. No i nurtuje mnie ta trzecia wartość przy podsumowaniu okrążenia która NIC mi nie mówi..

Dziękuję z góry za każdą podpowiedź. Pozdrawiam.

PS: Instrukcja obsługi nie była zbyt pomocna..
PKO
Awatar użytkownika
Matxs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47min 42 s
Życiówka w maratonie: 5h21min

Nieprzeczytany post

Ostatnia wartość to wskazanie w chwili zakończenia okrążenia. Dalej tak jak piszesz, avg średnia max no wiadomo max.
Mój blog
Komentarze do w/w

Życiówki netto:
10 km 0h 47 min 52 sec (06 IV 2015 Nowa Sól), 47min, 32sec (12 VI 2016Wrocław-nieof)
21,097 km 1h 44 min 41 sec (10 XI 2013 Kościan oraz 20 VI 2015 Wrocław)
42, 195 km 4h 21 min 34 sec (15 IX 2013 Wrocław)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ