Kanadia 5 a Fuji Trabuco 2

Awatar użytkownika
psyszy
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 52 (trail)
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej,

stojąc przed ostatecznym wyborem, ostatnie dylematy:

- czy dobrze mi się wydaje, że Kanadia jest stosunkowo wąskim butem? Czy FT2 jest znacząco obszerniejszy?

- czy bieżnik w Fuji Trabuco dorównuje agresywnością Kanadii?

- jak te buty mają się wzajemnie, jeśli chodzi o amortyzację?

Szukam buta do lasu, w tym na zimę, na bieganie 10-20 km, dobrze amortyzowanego. Ważę 90+, kolano po przeszczepie więzadła krzyżowego.

Bardzo dzięki za odpowiedzi :]

Szy.
Obrazek
turystyka rowerowa i narciarska, ostatnio:
Rowerem po Polsce. 6 najlepszych szlaków rowerowych w Polsce [2018]
www.znajkraj.pl
PKO
Awatar użytkownika
Ejdem
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48m15s

Nieprzeczytany post

w sklepie biegowym zobaczysz oba modele. na mnie adidasy były za wąskie. ascis super leżał :) i raczej ft2 polecam :)
Awatar użytkownika
psyszy
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ejdem pisze:w sklepie biegowym zobaczysz oba modele
I co z tego, że mogę zobaczyć, skoro nie mogę przymierzyć - numeracja Adidasa w Sklepie Biegowym kończy się na 12 - to jakiś żart chyba... :]

A Kanadię kupiłem przez Internet, ale padłem ofiarą zaniżonej numeracji. Zakładając na styk buta widzę jednak, że jest zbyt wąski. I chyba powinienem wątpić, czy zmiana 46 2/3 na 48 znacząco go poszerzy...

FT2 wydaje się butem o klasę wyższym, ale nie potrafiłem znaleźć foty podeszwy :]

Szy.
Obrazek
www.znajkraj.pl
MateuszSz.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 51:52

Nieprzeczytany post

psyszy pisze:Hej,

stojąc przed ostatecznym wyborem, ostatnie dylematy:

- czy dobrze mi się wydaje, że Kanadia jest stosunkowo wąskim butem? Czy FT2 jest znacząco obszerniejszy?

- czy bieżnik w Fuji Trabuco dorównuje agresywnością Kanadii?

- jak te buty mają się wzajemnie, jeśli chodzi o amortyzację?

Szukam buta do lasu, w tym na zimę, na bieganie 10-20 km, dobrze amortyzowanego. Ważę 90+, kolano po przeszczepie więzadła krzyżowego.

Bardzo dzięki za odpowiedzi :]

Szy.

Miałem Fuji Trabuco - już poszły do śmieci. W Kanadiach TR 4 biegam od ponad roku (nie jest to mój podstawowy but, bo głównie biegam po twardym).

Według mnie Kanadie nie są wąskie. Mają cienką cholewkę, co pomaga w szybkim wysychaniu buta. Kupiłem je właśnie z myślą o bieganiu do śniegu - nadają się idealnie. Amortyzację mają... mało odczuwalną ;)

Trabuco mają mniej agresywny bieżnik. Biegałem w nich też zimą. Trzymały się całkiem nieźle. Przez kilka miesięcy był to mój ulubiony but biegowy.

W Kanadiach raczej nie pobiegasz po asfalcie. Trabuco dadzą radę, ale szybko się zedrze podeszwa.
Bieniol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 50m:22s

Nieprzeczytany post

Hej, mam Kanadie tr5 rozmiar 40 2/3. Po pierwszym bieganiu też wydawały mi się nieco ciasne. Po kilku biegach mogę powiedzieć, że problem zniknął. Buty jakby się trochę rozbiły i już nie odczuwam ucisku, no może jedynie zaraz po założeniu. Chociaż mi nie przeszkadza jak buty są wąskie, bo mam wąską stope.Bieżnik jest faktycznie bardzo agresywny, ale to dobrze. Jak ktoś wyżej napisał po asfalcie nie pobiegasz :-P po lesie to i tak miękko więc chyba jakaś bardzo duża amortyzacja nie jesf potrzebna :-)
Awatar użytkownika
psyszy
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sporo nam tu dróg poremontowali ostatnio w TPK z całkiem twarda nawierzchnią i trochę się martwię w takim razie o moje kopyta w Kanadiach przy częstych przelotach nimi. Tej szczególnej antyasfaltowości nie widziałem wcześniej.

Szacuneczek, Panowie, dzięki.

Szy.
Obrazek
www.znajkraj.pl
PawelS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Tu są dokładne zdjęcia Trabuco ze wszystkich stron:
http://www.zalando.pl/asics-gel-fujitra ... r-205.html
A tu Kanadii:
http://www.zalando.pl/adidas-performanc ... 1-502.html
Dużo biegałem i biegam w Kanadiach 2 i 3 i to nie prawda, że nie da się biegać po asfalcie. Pewnie, że na początku bieżnik trochę przeszkadzał, ale można się przyzwyczaić. Na tereny, gdzie na jednym treningu biegam po zmiennej nawierzchni, po lepszych lub gorszych asfaltach, szutrach i ścieżkach leśnych, są bardzo dobre. W Kanadiach 3 biegałem po śniegu i było całkiem przyzwoicie. Ostatnio parę razy biegałem w Asics Enduro 8 i jest to cholernie wygodny but. Na asfalt nadaje się lepiej niż Kanadia. Bieżnik mniej agresywny niż w K3, ale nadal terenowy. Natomiast na śnieg, to może być już ciut mało agresywny, ale nie próbowałem. Jeśli chodzi o rozmiar, to nie ma różnicy, przynajmniej między Kanadią i Enduro.
Awatar użytkownika
moryc77
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tylko Kanadia! ;)
Awatar użytkownika
psyszy
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

PawelS pisze:Tu są dokładne zdjęcia Trabuco ze wszystkich stron:
A właśnie że trudno z tych zdjęć wywnioskować, jak agresywna jest podeszwa :]

PawelS pisze:Ostatnio parę razy biegałem w Asics Enduro 8 i jest to cholernie wygodny but.
To jeden z tych kilku butów jakie miałem/mam - zgadzam się ze wszystkim. Bieżnik w Enduro 7 przy deszczowej pogodzie na niektórych ścieżkach przyprawiał mnie o niezłe skoki adrenaliny. Nawet na suchej, równej drodze, za to mocno pochylonej, lubi się uślizgiwać. Gdy chciałem podejść pod klif w Redłowie, musiałem pomagać sobie drzewami ;]

moryc77 pisze:Tylko Kanadia!
Uznałem że jest za wąska i za twarda dla mnie. Nie ma tematu :]

Na koniec, może ktoś skorzysta: w Sklepie Biegowym od dzisiaj wspomniane Fuji Trabuco 2 za 339. Jak na życzenie, cena niższa o prawie 30% od regularnej. Jutro pierwsze bieganie :]

Szy.
Obrazek
www.znajkraj.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ