kłopoty z paznokciami +

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
wiktor ia
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 1:01:21
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

monka pisze:
Quote: from Leon Zawodowiec on 10:40 pm on Sep. 21, 2003
po trzecie obcinać paznokcie na prosto, nigdy na okrągło.
Czy to nie żart? Na prosto? czyli jak? Maja wyglądać jak łopatki? I dlaczego akurat taki sposób skuteczny? Dotychczas obcinałam na okrągło tzn. na półokrągło.
No właśnie, sama dużo nie biegam ale to co wybiegałam to pozwoliło mi już wyrobić swoje zdanie na ten temat.
Obcinając paznokcie na prosto, narażam się na bardzo szybkie skutki uboczne takiego cięcia. Przy bieganiu po kilku minutach, a przy chodzeniu po kilkunastu-kilkudziesięciu minutach te paznokcie ścięte na prosto wbijają mi się w sąsiednie palce i ranią aż do krwi. Nie jest to duży ból, nawet po czasie przechodzi, ale potem po ściągnięciu buta widać skutki, na jasnej skarpecie czerwone plamy, a pod skarpetką świeża rana.
Zapewne jest to spowodowane inną budową i układem palców i nie każdy ma takie problemy w tym przypadku, bo pewnie nie krążyłaby taka opinia o ścinaniu na prosto.
Muszę pilnować przed bieganiem i dłuższym chodzeniem, żeby paznokcie były odpowiednio ścięte po bokach. Jak zapomni mi się, to następnym razem przed wyjściem muszę już izolować te zranione miejsca w sposób pokazany na zdjęciu. Przekładam naprzemiennie co drugi palec złożoną chusteczką higieniczną lub kawałkiem ręcznika papierowego. Na to skarpeta. Na początku jest mały dyskomfort ale szybko się zapomina o nim, a bieganie czy maszerowanie wówczas nie powoduje bólu w tym miejscu ani nie powiększa strat :bum:
Buty od zawsze kupuję za duże, bo lubię sobie stojąc lub siedząc ruszać palcami na wszystkie strony :hahaha:
I nigdy nie miałam problemów z wrastającymi paznokciami, no chyba że tymi z sąsiednich palców :oczko:

Szukałam odpowiedzi na inny problem i wciągnęły mnie te tematy (http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=11109), które w większości to stare trupy więc przepraszam za odkopanie, ale skoro nie są zamknięte to pewnie można dopisywać...

Obrazek
Mam na zbyciu dwa kody orange25, które nie przydadzą mi się już - sprzedam za 22zł/szt - pewnie i bez kantów, zafoliowane zdrapki, w okolicy BB można osobiście odebrać.
=================================================
Obrazek
PKO
edek103
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:10
Życiówka w maratonie: 3:36:19

Nieprzeczytany post

Hej...zdecydowanei wieksze buty...i już...
Na codzien chodze z wkładką 28cm. Do biegania kupiłem w pierwszym roku 29cm.....efekt po kazdym maratonie jeden paznokiec do wymiany:):). Potem kupiłem buty 29.5cm....i wymiana paznokcie następowała sporadycznie ( raz w roku)..a biegam 2-3 maratony.
Od 2 sezonów biegam w butach 30cm...i skonczyły sie kłopoty z paznokciami. Wazne tez zeby stopa miała luź....ale stopa nie może sie za bardzo przesuwać w bucie. Tak wiec trzeba poeksperymentować z zawiazaniem buta. Nie za mocno zeby nie uposledzic krążenia i nie za lekko żeby stopa sie nie przesuwała za mocno i palce nie uderzały o przód buta.
Tak więc podstawa to wielkosc buta i siła wiązania......kazdy musi poeksperymentować sam...:):):)
mazurro
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej...zdecydowanei wieksze buty...i już...
Na codzien chodze z wkładką 28cm. Do biegania kupiłem w pierwszym roku 29cm.....efekt po kazdym maratonie jeden paznokiec do wymiany:):). Potem kupiłem buty 29.5cm....i wymiana paznokcie następowała sporadycznie ( raz w roku)..a biegam 2-3 maratony.
Od 2 sezonów biegam w butach 30cm...i skonczyły sie kłopoty z paznokciami. Wazne tez zeby stopa miała luź....ale stopa nie może sie za bardzo przesuwać w bucie.
2cm do dość spory luz ale jeśli noga nie lata za bardzo w bucie to zawsze jakiś sposób. Ja też tego doświadczyłem po półmaratonie dwa paznokcie siwe i do wymiany. Przed startem biegałem więcej niż dystans półmaratonu i wszystko było ok. Na trasie długie 4 zbiegi moim zdanie zrobiły robotę, wtedy stopa przesuwa się do przodu i paznokcie uciskają w czubek buta. Obecnie biegam w tych samych butach i problem nie występuje, zobaczymy jak dalej.
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ