Czym uzupełnić Merrell Trail Glove na błoto
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 47:50
- Życiówka w maratonie: 3:59:57
Hej wszystkim,
Szukam butów w teren/góry. Używam Merrell Trail Glove do biegania po lesie/terenie/górach jeśli jest sucho. Nie przeszkadza mi woda na trasie bo but szybko schnie. Niestety, ich płaska podeszwa zupełnie nie daje rady na błocie. Najnormalniej w świecie ślizga się.
Z tego powodu nie pobiegłem w merrellach Chudego Wawrzyńca - bałem się błota i kamieni (kupiłem sobie terenowe buty - ale są zdecydowanie za ciężkie).
Co szanowni bywalcy tego forum polecają w błotnisty, górski teren jako alternatywa dla Merrelli Trail Glove? Widziałem FAAS 250 trail i wydają się w sam raz - niedrogie, ładne itd.
Spytam wprost - czy to się nada na ultra w tym sezonie? A jak nie to czego poszukać, na co zwrócić uwagę?
Szukam butów w teren/góry. Używam Merrell Trail Glove do biegania po lesie/terenie/górach jeśli jest sucho. Nie przeszkadza mi woda na trasie bo but szybko schnie. Niestety, ich płaska podeszwa zupełnie nie daje rady na błocie. Najnormalniej w świecie ślizga się.
Z tego powodu nie pobiegłem w merrellach Chudego Wawrzyńca - bałem się błota i kamieni (kupiłem sobie terenowe buty - ale są zdecydowanie za ciężkie).
Co szanowni bywalcy tego forum polecają w błotnisty, górski teren jako alternatywa dla Merrelli Trail Glove? Widziałem FAAS 250 trail i wydają się w sam raz - niedrogie, ładne itd.
Spytam wprost - czy to się nada na ultra w tym sezonie? A jak nie to czego poszukać, na co zwrócić uwagę?
- kisio
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ojej.. ale to są totalnie różne buty. Trail glove są twarde, brutalne, mocno opinają, doskonale dopasowują się do stopy. 250 trail to najwygodniejsze buty na świecie. Papcie. Nawet dzień po ultra zakładasz je i czujesz przyjemność
Ja w nich ukończyłem Rzeźnika i B7D więc da się ale ten but ma swoje mankamenty, szczególnie w kontekście górskich ultra. 1. Jest jednak dość miękki - nie każdemu to pasuje a nie ma rockstopa więc pomimo bardzo grubej podeszwy ostre kamienie można poczuć. To co jest największą wadą (i jednocześnie zaletą) to cholewka. Ona jest meeeega wygodna, ale niestety nie trzyma dobrze stopy. W lekkim terenie tego nie poczujesz ale na ostrym zbiegu stopa będzie wychodzić poza obrys podeszwy co nie jest ani przyjemne ani bezpieczne i w najlepszym wypadku może po +100km spowodować otarcia.
Mam podobny problem jak Ty. Szukam czegoś równie agresywnego jak Trail Glove czy MT100 ale z rockstopem czy inną płytką i wyraźnym bieżnikiem. I niestety poza drogimi inov8 nic nie widzę.

Mam podobny problem jak Ty. Szukam czegoś równie agresywnego jak Trail Glove czy MT100 ale z rockstopem czy inną płytką i wyraźnym bieżnikiem. I niestety poza drogimi inov8 nic nie widzę.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 2:59:50
Jest spory wybór w miarę lekkich, a trailowych butów.
Jeśli mają być naprawdę lekkie, a do tego z agresywnym bieżnikiem, to polecam x-talony 212.
W tym roku zrobiłem w nich rzeźnika i spisały się znakomicie.
Jeśli mają być naprawdę lekkie, a do tego z agresywnym bieżnikiem, to polecam x-talony 212.
W tym roku zrobiłem w nich rzeźnika i spisały się znakomicie.
-
- Dyskutant
Świetnie mnie zrozumiałeś kisio,w takim razie szukamy tych samych butów 
PS: dzięki za opis faas 250, wygląda na to że zdecydowanie za miękki i nie trzyma stopy.
Inov8 to moja "ulubiona" marka, znaczy się ulubiona bo lubię ich produkty ale te buty póki co zbyt drogie na moją kieszeń.
Miło było by jednak wydać mniej niż 500pln.
Szukam dalej po forum. Jak ktoś zna jakieś pasujące buty to chętnie posłucham.

PS: dzięki za opis faas 250, wygląda na to że zdecydowanie za miękki i nie trzyma stopy.
Inov8 to moja "ulubiona" marka, znaczy się ulubiona bo lubię ich produkty ale te buty póki co zbyt drogie na moją kieszeń.
Miło było by jednak wydać mniej niż 500pln.
Szukam dalej po forum. Jak ktoś zna jakieś pasujące buty to chętnie posłucham.
-
- Zaprawiony W Bojach
może merrell mix master2?
-
- Wyga
Niestety Merrell Mix Master, jak są wygodne (moja miłość od pierwszego założenia), tak użytkowanie ich na błocku i mokrych kamieniach grozi śmiercią lub kalectwem. Kompletny brak przyczepności, jada jak łyżwy. Wątek podczytuję, bo sama szukam czegoś, co zrobi moim stopom tak dobrze jak Merrelle, a nie pozwoli mi połamać odnóży...
-
- Zaprawiony W Bojach
A może Merrell Ascend Glove?
Tu masz linki do którtkich review:
http://relentlessforwardcommotion.com/2 ... ve-review/
http://www.runblogger.com/2013/06/merre ... eview.html
Tu masz linki do którtkich review:
http://relentlessforwardcommotion.com/2 ... ve-review/
http://www.runblogger.com/2013/06/merre ... eview.html
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
-
- Zaprawiony W Bojach
-
- Dyskutant
Dzięki Wam za linki.
Merrelle tradycyjnie bardzo ładne, jak się odkopię z pracą to przeczytam te recenzje bo prawdę mówiąc podeszwa nie wygląda jakby miała dać sobie radę z błotem w górach (ale kto wie). Zobaczymy co ludzie, którzy w tym biegali, piszą na ten temat.
A inov8 - po prostu zajebiste. Jedyne co mnie powstrzymuje z kliknięciem w "kupuj" to cena - ale myślę, że podołam. Wiadomo, że inov8 jest drogie, z drugiej strony wiadomo też, że świetnej jakości. Chętnie wydam pieniądze w napieraj.pl bo mam z nimi bardzo miłe doświadczenia.
Będę w Paryżu pod koniec listopada. Wiem, że na Zachodzie można znaleźć dobre ceny więc poszukam jeszcze sklepu po ich forach i na ebayu - może trafię na jakąś promocję.
Merrelle tradycyjnie bardzo ładne, jak się odkopię z pracą to przeczytam te recenzje bo prawdę mówiąc podeszwa nie wygląda jakby miała dać sobie radę z błotem w górach (ale kto wie). Zobaczymy co ludzie, którzy w tym biegali, piszą na ten temat.
A inov8 - po prostu zajebiste. Jedyne co mnie powstrzymuje z kliknięciem w "kupuj" to cena - ale myślę, że podołam. Wiadomo, że inov8 jest drogie, z drugiej strony wiadomo też, że świetnej jakości. Chętnie wydam pieniądze w napieraj.pl bo mam z nimi bardzo miłe doświadczenia.
Będę w Paryżu pod koniec listopada. Wiem, że na Zachodzie można znaleźć dobre ceny więc poszukam jeszcze sklepu po ich forach i na ebayu - może trafię na jakąś promocję.
-
- Wyga
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Mam ten sam dylematzahaim pisze:Hej wszystkim,
na ciezkie bloto mam to inov 8 rocklite 295
ale to jest lzejszy wybor
http://www.sklep.napieraj.pl/product-po ... rwone.html
niestety nie dla kieszeni
ale trzymaja na blocie elegancko szczegolnie na zbiegach
pzdr
andrzej/gdy
1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
-
- Zaprawiony W Bojach
OIMW Trail Glove mają płytkę, z 1 mm plastiku o ile pamiętam, bardzo elastycznego, bo nie jest w stanie usztywnić podeszwy tego buta. Tylko fakt, ten bieżnik... jakoś mi się mętnie wydaje, że paradoksalnie już RoadGlove (używam wcześniejszego modelu: "jedynki") jakby lepiej się trzymały na śliskim bo te owalne "pypcie" w bieżniku może i małe są, ale na płasko ścięte (ergo - mają ostre krawędzie), a w TG elementy bieżnika mają jakby krawędzie lekko wyoblone. Tyle że RG bez płytki.kisio pisze:Szukam czegoś równie agresywnego jak Trail Glove czy MT100 ale z rockstopem czy inną płytką i wyraźnym bieżnikiem.