Witam wszystkich na forum!
Od pewnego czasu już biegam i zdecydowałem się na zakup pulsometru w cenie ok 300zł. Zastanawiam się na Polar'em RS300x i Sigma RC1209.
Potrzebuję tego urządzenia do pomiaru tętna, czasu, spalonych kalorii i dobrze by było mierzyć dystans.
Najczęściej biegam równe i te same trasy ale zdarza się mi wystartować w trudniejszy teren (podbiegi, góry) gdzie tempo biegu jest co chwilę inne.
Który pulsometr będzie lepszy? Kupić od razu Sigme i pozostać przy pomiarze odcinków podczas biegania w równym tempie, czy lepiej zakupić Polara i w późniejszym czasie dokupić do niego sensor G1 który można użytkować niezależnie od rodzaju terenu?
Jeszcze jedno pytanie, jeśli w niedalekiej przyszłości chciałbym zakupić pulsometr który zapewniłby mi pomiar także wysokości, czyli z GPS-em, jaki moglibyście polecić?
Z góry dziękuję za pomoc
PULSOMETR Polar RS300x czy Sigma RC1209?
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Siema, ja Ci tak odpowiem ze w tym Polarze rs 300x to zeby Ci mierzylo dystans to musialbys dokupic jeszcze do niego specjalne urzadzenie wlasnie do mierzenie dystansu, to sie nazywa sensor G1 albo footpad S1 chyba, dokladnie nie pamietam, i to kosztowaloby Cie jakies drugie tyle czyli kolo 300zl znowu.A w tym zestawie z zegarkiem sigma Rc 1209 to jest juz chyba jakis nadajnik do mierzenia dystansu.Takze cos takiego;d.Pozdrawiam:).
- SportKonsulting
- Wyga
- Kontakt:
Polar RS300X obecnie występuje wyłącznie jako pulsometr - sensory mierzące prędkość i dystans zostały wycofane ze sprzedaży. Prawdopodobnie można jeszcze nabyć ostatnie sztuki, ale nie będą one już więcej dostępne. Jeśli chciałbyś mieć możliwość pomiaru ww. wskazań to musiałbyś kupić je już teraz lub liczyć na używane w przyszłości.
Z naszej strony polecamy podstawowy model RCX3, który można później rozszerzyć o GPS lub sensor biegowy, a z zegarków z wysokościomierzem i wbudowanym GPSem Polar RC3 GPS. Dla forumowiczów możemy zaproponować rabat - dokładne info na PW.
Z naszej strony polecamy podstawowy model RCX3, który można później rozszerzyć o GPS lub sensor biegowy, a z zegarków z wysokościomierzem i wbudowanym GPSem Polar RC3 GPS. Dla forumowiczów możemy zaproponować rabat - dokładne info na PW.
-
- Rozgrzewający Się
Mam okazję kupić nowy, raz używany Polar Rs300x + sensor S1, więc na tą chwilę zdecyduję się na niego, a gdy będzie potrzeba zamienię go na coś z GPS'em, bądź postaram się dokupić do niego GPS.
- borova
- Wyga
- Życiówka w maratonie: 3:56:55
czy dokupienie GPS ma sens? Tez tak sobie myslalem kupujac zegarek z sensorem. Ale po roku biegania z sensorem uwazam ze GPS jest mi zbędnym dodatkiemguma91 pisze:Mam okazję kupić nowy, raz używany Polar Rs300x + sensor S1, więc na tą chwilę zdecyduję się na niego, a gdy będzie potrzeba zamienię go na coś z GPS'em, bądź postaram się dokupić do niego GPS.
Używam RCX5 z sensorem S3+ i jest git:) I na bieżni mechanicznej nie ma problemu... i w tunelach nie ma problemu. Jest dokładnie a dodatkowo mam kadencję i jestem na prawdę zadowolony!:)
10 - 48:24 - Radom 09.03.14
21,097 - 1:49:12 - Skarżysko-Kamienna 24.08.13
42,195 - 3:56:45 - Paryż 06.04.14
Dzienniczek
21,097 - 1:49:12 - Skarżysko-Kamienna 24.08.13
42,195 - 3:56:45 - Paryż 06.04.14
Dzienniczek
-
- Rozgrzewający Się
Na razie jest to mi na pewno zbędne. Mam zamiar używać tego pulsometru także w górach, wtedy w celu sprawdzania wysokości potrzebowałbym już GPS ale na tą chwilę zostaję przy S1.
Mogę rozumieć, że obojętnie przy jakich biegach, na bieżni, po "płaskim", czy w terenie sensor sprawuje się dobrze?
Mogę rozumieć, że obojętnie przy jakich biegach, na bieżni, po "płaskim", czy w terenie sensor sprawuje się dobrze?
- SportKonsulting
- Wyga
- Kontakt:
GPS G1 nie pokaże Ci wysokości n.p.m.
Po za tym sam sensor G1 działa dość słabo, dużo lepiej działają sensory GPS G3 i G5, ale nie są one kompatybilne z RS300X.
A S1 na bieżni powinien działać, choć na pewno z jakimś błędem. Wynika to z faktu, iż akcelerometr może notować ruch do tyłu nogi znajdującej się na bieżni, podczas gdy normalnie ta noga jest wtedy w bezruchu.
Po za tym sam sensor G1 działa dość słabo, dużo lepiej działają sensory GPS G3 i G5, ale nie są one kompatybilne z RS300X.
A S1 na bieżni powinien działać, choć na pewno z jakimś błędem. Wynika to z faktu, iż akcelerometr może notować ruch do tyłu nogi znajdującej się na bieżni, podczas gdy normalnie ta noga jest wtedy w bezruchu.