Początkowo obawiałem się, że oko może być niedostatecznie nawilżone, albo, że soczewki mogą w jakiś sposób podrażniać gałkę podczas dłuższych wysiłków i na chwilę obecną jest OK.infomsp pisze:A nie ma jakiś minusów ujemnych? Też o tym myślę, ale nie wiem jak to się sprawdza w praktyce w trakcie treningów i zawodów.
Ale, i jest to bardzo duże ale, jestem aktualnie na etapie biegania do 10km, więc mogę tylko zgadywać, jak będzie to wyglądało przy 20km+, oraz jestem osobą, która ma mało wrażliwe oczy (np. spędziłem kiedyś 72h non stop w soczewkach dziennych, czy nosiłem 2tygodniowe prawie kwartał, bo zupełnie zapomniałem o kupnie nowych), więc Twój organizm może się to przyjąć inaczej.
Jeśli kiedyś nosiłeś soczewki, to możesz zawsze kupić parę tygodniowych, czy jednodniowych do testów, a jeśli nie, to przy okazji corocznego badania wzroku możesz poszukać jakichś ofert z soczewkami. Sam niedawno za badanie wzroku + para soczewek miesięcznych zapłaciłem 49, więc jeśli chodzi o koszty to jest to ciekawa alternatywa dla sportowych okularów korekcyjnych.