Ból po kilku minutach biegu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
grzesiek098
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, wszystkich to moj pierwszy post tutaj, ale mam pewien problem, zacznę jednak od początku:
Około miesiąc temu pewnego pięknego dnia, uświadomiłem sobie, że od kilku lat praktycznie wcale się nie ruszam, siedze praktycznie tylko przy komputerze/tv, przez co moja kondycja była bardzo słaba (przy okazji palę od 6lat) oprocz tego przez zapuszczenie się w domu mam nadwagę 81kg wobec 175 cm wzrostu. Ale wróćmy do biegania, na początku biegałem bardzo mało to jest 20 minut w tym marsz, po tygodniu znalazłem plan 6tygodniowy, ktory nie do konca dobrze zrealizowałem, bo po 3,5minuty biegu/ 1,5 minuty marszu w nastepnym tygodniu przebiegłem 30 minut ciaglego biegu. Biegałem wtedy caly czas u siebie na wsi ( sciezki lesne) jednak w zeszłym tygodniu przeprowadziłem się do miasta w ktorym studiuje i tu zaczął się problem. Biegam po chodniku (nie mam blisko innego miejsca) i po 10 minutach biegu obydwie stopy zaczynają boleć, a po 15 minutach ból jest nie do wytrzymania. Tydzien przerwy zrobiłem, bo myslalem, ze moze to cos pomoze, ale nadal jest to samo.
Ból ten przechodzi dosłownie po kilku minutach od momentu, aż przestanę biec. Buty w jakich biegach, to jakieś zwykłe z hipermarketu (nie chciałem kupować nic lepszego, bo po pierwsze nie stac mnie na jakies dobre buty za kilkaset zlotych, po drugie nie byłem pewien przez jak dlugo bede biegać). Co z tym fantem mogę zrobić? Z góry dziękuję za pomoc :)
PKO
luki2011
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

stawiam ze to wina butów, nikt nie karze Ci kupować za kilkaset złotych bo możesz kupić już za 50-60 zł buty go biegania. Druga sprawa to nie napisałeś w którym to miejscu Cię boli na tej stopie.
grzesiek098
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ból promieniuje pod spodem stopy, pomiędzy palcami, aż do pięty.
Jeśli można kupić buty za 50-60 zł jakie buty wybrać do biegania po własnie chodnikach?
sojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wygląda na rozcięgno podeszwowe. Też boli przy słabej amortyzacji.
Z tanich butów eikideny 50 do kupienia w decathlonie, cena bodajże 59 zł
grzesiek098
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za chłopaki za pomoc :)
Decathlon'a niestety nie ma w swietokrzyskim (tak pisze na stronie internetowej).
Najlepiej by było jeśliby ktoś mógł polecić sklep z wlasnie takim tanszym obuwiem w Kielcach, ewentualnie może ktoś z Kielc tutaj zagląda i doradzi jakąś trasę biegową inną niż po chodnikach w pobliżu Galerii Echo.
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zaczął bym od rehabilitacji. Same buty nie rozwiążą problemu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ