Ból po prawej stronie-okolice żebra.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Filip94
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, podczas biegania po mniej więcej 2-3km zaczyna mnie łapać ból po prawej stronie w okolicy żebra. Myślałem, że jest to kolka, tylko tempo było ok 6min/km, czyli bardzo wolno, bo normalnie biegam sporo szybciej. Uciskanie nie pomogło, oddychanie głębokie tak samo. Co to może być ? Czasami jest to ból mniejszy czasami dużo mocniejszy. Przez ten ból niestety bieganie nie sprawia mi takiej frajdy jak wcześniej. Proszę o jakieś porady/pomoc. Dodam, że jadłem dziś o ok 17 a biegać poszedłem o 20.
Ostatni raz w moim normalnym tempie 11km przebiegłem 12 września, od tamtej pory mam te bóle podczas biegu. Biegałem już i po 26km, a teraz mam czasami problem z przebiegnięciem 5km.
PKO
Awatar użytkownika
Aherus
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 45:46
Życiówka w maratonie: 4:08:20

Nieprzeczytany post

Też mam czasem ten problem i jeszcze nie udało mi się ustalić jego przyczyny ani rozwiązać. Pojawia się albo przy zbyt dużym tempie, albo niewłaściwej diecie dzień przed biegiem. Czy czujesz wtedy kłucie, mniej więcej jak przy kolce? U mnie zwykle nasila się wraz z wysiłkiem, przypuśćmy, biegnę parę km 4:20/km i odczuwam lekkie kłucia po prawej stronie, jeśli zwolnię dostatecznie szybko od wyczucia pierwszych oznak, to ból ustępuje, jeśli kontynuuję wysiłek, ból narasta. Szukałem już odpowiedzi na to pytanie, jednak na razie bez rezultatu. Czytałem też na temat "kolki biegacza", ale dalej nic. Przyłączam się do problemu kolegi.
Obrazek
Filip94
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

no ja wczoraj biegałem ok 6min/km, delikatne rozbieganie i po ok 2km mnie tak zaczęło łapać. tempo stał i ból taki sam :( dziś grałem 2h w siatkówkę i żadnego bólu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ