Magnez, potas...
- rolin'
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Do tego można jakieś tableteczki z mleczanem magnezu (Np. MgB6), które kosztują chyba z 8zł / 60 szt. potasu nie trzeba suplementować.
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
-
- Stary Wyga
poświęć też trochę czasu na lekturze takich portali jak ten:
http://www.akademiawitalnosci.pl/
pozdro
http://www.akademiawitalnosci.pl/
pozdro
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: tak daleko nie biega
@up- Myślałem, że to oliwa magnezowa
No ale chyba masz już na myśli rozpyloną "psikaczem".
Z mojego dochodzenia w tej sprawie wynika, że czysty do analizy jest ok, ale można dostać czystszy chlorek magnezu, a jest to czysty farmakologicznie. Jeśli dodatkowo jest on przeznaczony do celów spożywczych (E511), to można popijać sobie rozpuszczony w soku/wodzie kilka razy dziennie, grunt to obliczyć dawkę. Na aledrogo jest dostępny.
A potas jak kolega wyżej napisał, nieczęsto występują jego niedobory. Zawsze po biegu można zjeść banana i z głowy, a za łatwo przyswajalne węgle Twoje ciało będzie bardzo wdzięczne i szybciej gotowe do kolejnego wysiłku

Z mojego dochodzenia w tej sprawie wynika, że czysty do analizy jest ok, ale można dostać czystszy chlorek magnezu, a jest to czysty farmakologicznie. Jeśli dodatkowo jest on przeznaczony do celów spożywczych (E511), to można popijać sobie rozpuszczony w soku/wodzie kilka razy dziennie, grunt to obliczyć dawkę. Na aledrogo jest dostępny.
A potas jak kolega wyżej napisał, nieczęsto występują jego niedobory. Zawsze po biegu można zjeść banana i z głowy, a za łatwo przyswajalne węgle Twoje ciało będzie bardzo wdzięczne i szybciej gotowe do kolejnego wysiłku

- natny
- Stary Wyga
- Życiówka w maratonie: 4:09:41
oprócz tego co koledzy wyżej napisali, możesz również pić wodę wysokozmineralizowaną bogatą w Mg (ale nie sztucznie, a z źrodeł, bodajże Muszynianka jest taka). Na pewno lepiej przyswajalny niż magnez w tanich tabsach 

"It's not about how good you play. It's about how good you look on a stage"
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: tak daleko nie biega
Tabsy zwłaszcza te musujące są prawie nie przyswajalne, bo zawierają tlenek magnezu. Lepiej znaleźć chlorek, cytrynian lub jabłczan, o chelatach nic nie powiem, niby dobre ale chyba trochę przereklamowane, chlorek zdecydowanie wystarcza 

-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 49'58"
Polecam:Hemk pisze:Jak najlepiej uzupełnić braki magnezu i potasu?
http://forenergy.pl/pl/p/Enervit-Magnes ... ka-15g/158
- Sup3rS0n41051
- Rozgrzewający Się
Tabletki mogą okazać się pomocne, jednak warto też zacząć jeść więcej warzyw, orzechy, słonecznik.
Niby niewiele, a pomaga.
Niby niewiele, a pomaga.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:39:21
- Życiówka w maratonie: 03:01:54
- natny
- Stary Wyga
może dlatego?
Pierwsze, co wyskoczyło na wujku G. Nie podaję jednak źródła badań naukowych, bo ich nie znam(i nie chce mi się szukać:( )
Ziarno kakaowe jest obfitym źródłem magnezu, potrzebnego organizmowi do opanowania stresów oraz zapobiegania bezsenności. Niestety magnez zawarty w czekoladzie nie jest przez organizm wykorzystywany, gdyż jego wchłanianie uniemożliwiają obecne w niej fityniany i szczawiany. Jeśli więc potrzebujesz magnezu, zjedz raczej garść pestek z dyni albo schrup kilka orzechów, najlepiej włoskich.
Pierwsze, co wyskoczyło na wujku G. Nie podaję jednak źródła badań naukowych, bo ich nie znam(i nie chce mi się szukać:( )
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:39:21
- Życiówka w maratonie: 03:01:54
To prawda, że kakao zawiera fityniany i kwas szczawiowy. I to prawda, że ogranicza to przyswajanie wielu minerałów; ale właśnie ogranicza, a nie uniemożliwia. Prawdziwe kakao albo porządną ciemną czekoladę zawsze warto jeść (w rozsądnych ilościach)natny pisze:może dlatego?Ziarno kakaowe jest obfitym źródłem magnezu, potrzebnego organizmowi do opanowania stresów oraz zapobiegania bezsenności. Niestety magnez zawarty w czekoladzie nie jest przez organizm wykorzystywany, gdyż jego wchłanianie uniemożliwiają obecne w niej fityniany i szczawiany. Jeśli więc potrzebujesz magnezu, zjedz raczej garść pestek z dyni albo schrup kilka orzechów, najlepiej włoskich.

- natny
- Stary Wyga
równie dobrze można jeść np. jabłka, bo mają witaminę C. Ale po co? Jabłko dostarczy niepotrzebnych kalorii. Zjedz parę porzeczek, wypij wodę z sokiem z cytryny, i masz 3x większą dawkę, a mniejsze skutki uboczne.
Tak samo z czeko-czeko. Jedzienie jej w celu uzupełnienia magnezu jest po prostu mało opłacalne. Bardziej opłaca się zjeść ziarna dyni czy ki diabeł co tam jeszcze jest.
Chociaż, przyjemności jedzenia czekolady nic nie zastąpi
Tak samo z czeko-czeko. Jedzienie jej w celu uzupełnienia magnezu jest po prostu mało opłacalne. Bardziej opłaca się zjeść ziarna dyni czy ki diabeł co tam jeszcze jest.
Chociaż, przyjemności jedzenia czekolady nic nie zastąpi