Choroba niedokrwienia mięśnia sercowego

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
TomekM1
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 57
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć

Jako etap przygotowania do maratonu wybrałem się dziś na ekg. Internista dał mi skierowanie do kardiologa. Powiedział, że zapis ekg może wskazywać na chorobę niedokrwienną serca albo jest to normalny zapis u wysportowanych osób. Aby wykluczyć jedno z dwóch - kardiolog.
No i zasiał mi ziarno niepewności, które zaczyna kiełkować. W poniedziałek mam spotkanie z kardiologiem.
Mieliście może podobne odczyty i wskazania z EKG?
Mam nadzieję, że nie skończy się to zakazem udziału w maratonie albo co gorsze całkowity zakaz biegania. Zna się ktoś na zapisach EKG i chciałby zerknąć na mój wykres?
PKO
Awatar użytkownika
natny
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka w maratonie: 4:09:41

Nieprzeczytany post

Raczej bym się nie martwił, możliwe że jest to po prostu przerost lewej komory które faktycznie nie jest normalne, ale u sportowców dość częstym zjawiskiem, czym nie powinno się przejmować.
Z zapisu ekg nikt Ci nic teraz nie odczyta, bo nie jest to zapis oczywisty (temu lekarz Cię znowu odesłał)

U kardiologa najpewniej będziesz miał robione ekg wydolnościowe, markery sercowe i inne duperelstwa białych kitlowców. Tym sposobem sprawdzi co i jak ;)

Na Twoim miejscu bym się raczej nie przejmował. No i oczywiście w pon. wizyta.
Z ciekawości - daj później znać co kardiolog wywęszył :)
"It's not about how good you play. It's about how good you look on a stage"
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Muszę cie zasmucić. Zajedziesz do kardiologa i tam "miła" pani zapisze cię na wizytę za miesiąc!
moja rada. zajedz ze skierowaniem do szpitala , zapytaj kto jest ordynatorem kardiologi i zajdź do tego pana mówiąc, że chcesz do niego zapisać sie na prywatna audiencję. Z mety zrobi ci wszystkie badania od A do Z
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
TomekM1
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 57

Nieprzeczytany post

Już jestem po wizycie u Kardiologa. Pani popatrzyła na EKG i powiedziała, że nic mi nie jest. Dała mi jeszcze skierowanie na Holtera i Echo Serca. Ale to ze względu na nadciśnienie. Dziś leje ale chyba idę biegać.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ