Literatura o odżywianiu, aktywności i zdrowiu człowieka?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
kowalus
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
poszukuję książek traktujących o wpływie odżywiania, aktywności fizycznej na zdrowie człowieka. Proszę polećcie coś warz z Waszymi opiniami polecanego źródła :)
Z własnego doświadczenia mogę polecić:
- "Energia życia, energia pożywienia" Cyran-Żak Bożena,
- "Jedzenie które leczy" Barbara Jakimowicz-Klein,
- "NOWOCZESNE ZASADY ODŻYWIANIA. PRZEŁOMOWE BADANIE WPŁYWU ŻYWIENIA NA ZDROWIE" T.COLIN CAMPBELL, THOMAS M.CAMPBELL II (!),
- "Jedz i biegaj " Jurek Scott,
- "Waga startowa" Matt Fitzgerald.

Te znam, ale czuję duży niedosyt! :)
Co czytaliście, co polecacie?
PKO
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Podręczniki:
"Żywienie człowieka" całą serię, czyli" Żywienie Człowieka, Podstawy nauki o żywieniu", "Żywienie człowieka. Zdrowego i Chorego", "Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny".
To są podręczniki, nie jest łatwo czytać i przyswoić jeśli nie ma się wykształcenia z tego kierunku. Ale warto. Są IMO bezstronne.

Jeszcze jedna pozycja ciekawa mi chodzi po głowie. Jak uda mi się wygrzebać z tego chaosu jaki panuje w moim składowisku książek to podam. Bo pamiętam jak wygląda okładka, ale tytułu nie pamiętam za cholerę.
Masa skrótowo podanych ciekawostek o rytmie organizmu, różnych dietach, historycznych "eksperymentach"- np o tym jak wojska napoleońskie "dały ciała" bo akurat testowano na nich dietę ubogoresztkową :spoczko: .
Postaram się to znaleźć.
kowalus
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

czy nikt więcej z forum nie czyta książek i nie chce się nimi podzielić?

To skąd w wielu wątkach o zdrowiu i diecie tylu mądrych dyskutantów...? :D
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

"Żywienie w sporcie" - Anita Bean.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu Henryk Gertig , Juliusz Przysławski
Psychologia żywienia: wybrane zagadnienia,Magdalena Pilska Marzena Jeżewska-Zychowicz
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
kowalus
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

czytaliście może Ewę Dąbrowską "ciało i ducha ratować żywieniem" lub "przywracać zdrowie żywieniem"???? Jakie opinie?

Właśnie czytam. To silny oręż w walce o dobre imię ludzi jedzących żywnosć roślinną a nawet stosujacych krótkie posty, podczas których organizm ma się fantastycznie regenerwoać/usuwać złogi itp. Oczywiście jest to również pozycja anty-mięsna i anty-nabiałowa (że tak się wyrażę).
maly_adas
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

"Waga startowa", której fragmenty były na forum. Całkiem ciekawa, aczkolwiek sporo podstaw.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ