naturalne produkty przeciwzapalne?
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
szukam informacji o naturalnych produktach przeciwzapalnych, a przynajmniej wspomagających likwidację stanów zapalnych, mikrouszkodzeń, wspomagające regenerację. Chcę zastąpić ibuprom.
Wiem, że ANANAS i KIRKUMINA są przeciwzapalne (nawet chyba pisał o tym w swojej ksiażce SCOT JUREK).
Znacie coś pomocnego?
Dysponujecie jakimiś linkami?
Pozdro!
szukam informacji o naturalnych produktach przeciwzapalnych, a przynajmniej wspomagających likwidację stanów zapalnych, mikrouszkodzeń, wspomagające regenerację. Chcę zastąpić ibuprom.
Wiem, że ANANAS i KIRKUMINA są przeciwzapalne (nawet chyba pisał o tym w swojej ksiażce SCOT JUREK).
Znacie coś pomocnego?
Dysponujecie jakimiś linkami?
Pozdro!
-
- Wyga
Hibiskus.
We are but sparks in a darkened
world
And yet some things were born
to burn
world
And yet some things were born
to burn
- Uxmal
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Imbir i czosnek
- racjona
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 00:57:37
- Życiówka w maratonie: przede mną
Roślinne smakowitości http://veganworkout.org.pl/top-5-produk ... je-miesni/
- marcinostrowiec
- Zaprawiony W Bojach
no nie wiem tam sie zapewne dowie że jedynie zioła ze Sport Academy sa najlepszeMar.co pisze:napisz w tym wątku, a dostaniesz pewnie wyczerpująca odpowiedź.
viewtopic.php?f=20&t=29468

ps a nie można wpisać w google, niech będzie ja z własnej apteczki polecam boswelie przechodzi mi po niej kazdy ból stawów lekostrawna bez skutków ubocznych
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
Zgadza sięmarcinostrowiec pisze:no nie wiem tam sie zapewne dowie że jedynie zioła ze Sport Academy sa najlepszeMar.co pisze:napisz w tym wątku, a dostaniesz pewnie wyczerpująca odpowiedź.
viewtopic.php?f=20&t=29468![]()

Już niedługo koledzy z tego forum dodadzą swoje opinie na temat zestawu stawowego który jest idealny na stany zapalne mięśni i stawów.
Skład:
Boswellia extrakt 65%
Zingiber extrakt 5%
Curcumin extrakt 99%
Cissus extrakt 50%
Piperine 95%
Opis poszczególnych zół:
Boswellia
Boswallia jest naturalnym i skutecznym preparatem ziołowym optymalnie chroniącym stawy oraz wzmacniającym prawidłową ich funkcję. Przede wszystkim chodzi tu o jej udowodnione licznymi badaniami naukowymi właściwości przeciwzapalne. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Pomaga w walce z nadwagą.
W badaniach klinicznych bardzo dobre rezultaty były odnotowane u pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów, w przewlekłych zapaleniach jelita grubego, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego (choroba Crohna), astmą oskrzelową. Wzmaga także apoptozę i blokuje topoizomerazę w nowotworach białaczek.
Boswalia jest znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych i przeciwbólowych, podobnych do ibuprofenu , z ta różnicą , żę nie wywołuje skutków ubocznych w odróżnieniu do swojego syntetycznego odpowiednika.
Ciekawostką jest szereg badań udowadniających niezwykłe działanie na guzy nowotworowe. Dochodziło nawet do 50% zmniejszenia guza raka trzustki oraz prostaty.
Zingiber
Korzeń Imbiru bardzo cenny surowiec leczniczy wykorzystywany od wieków w walce z przeziębieniem, nieżytem żołądka, pasożytami jelitowymi. Zmniejsza uczucie nudności i według najnowszych badań łagodzi bóle stawów.
Jest także używany przez sportowców w przeciwdziałaniu bolesności mięśniowej. Znakomite badania przeprowadził Doktor OConnor z Uniwesytetu Georgia a polegało ono na przyjmowaniu przez 34 i 40 ochotników w okresie jedenastu dni kapsułek z 2 gramami surowego imbiru. W ósmym dniu badań osoby te miały wykonać 18 powtórzeń z ciężarkiem. Po porównaniu poziomu wywołanego ćwiczeniami bólu i pozostałych parametrów okazało się, że badani którzy przyjmowali codziennie imbir odczuwali o 25% mniejszy ból niż osoby z grupy placebo.
Mniejszy ból w trakcie ćwiczeń = bardziej efektywny trening i z czasem lepsza forma.
Bioaktywne związki imbiru działają antyoksydacyjnie, nie dopuszczając do powstawania procesów zapalnych. Polega to na hamowaniu syntezy prostaglandyn i leukotrienów oraz cytokinów pojawiających się w miejscach objętych stanem zapalnym. Paradol (inny związek imbiru) ma silniejsze działanie przeciwzapalne i antyagregacyjne niż aspiryna. 10-15 g dziennie, może zwiększyć poziom testosteronu.
Curcumin
Kurkumina to aktywny składnik kurkumy. Ta silnie działająca cząsteczka posiada właściwości przeciwzapalnie oraz ochronnie wobec niektórych rodzajów raka. Jej biodostępność można wzmocnić nawet 20-sto krotnie poprzez dodanie niewielkiej ilości piperyny.
Stosowana jako środek wspomagający leczenie raka. Po przez inhibicję metaloproteina i zwiększenie poziomu tkankowego inhibitatora enzymów zapobiega przerzutom nowotworu.
Poza tym jest idealnym regeneratorem wątroby oraz po przez zmniejszenie stężenia mocznika usprawnia pracę nerek.
Przypuszcza się, że jest w stanie ochronić przed przerostem mięśnia sercowego, oraz jego zapaleniem i zakrzepicy.
Cissus
Cissus to naturalny preparat powszechnie znany ze swoich właściwości regeneracyjnych. Przede wszystkim poprawia kondycje ścięgien, stawów oraz kości. Jest znakomitym rozwiązaniem dla sportowców oraz osób mających problemy z tkanką łączną. Jest wykorzystywany w profilaktyce i likwidacji urazów przeciążeniowych.
Przyśpiesza regenerację uszkodzonej tkanki kostnej, nawet po złamaniach
Przeciwdziała osteoporozie
Wzmacnia kości, stawy i ścięgna
Silnie działa antyoksydacyjne
Łagodzi bóle w obrębie aparatu ruchu
Piperine
Piperyna poprawia biodostępność powyższych ziół wzmacniając ich działanie.
Ostatnio zmieniony 21 sie 2013, 12:29 przez apaczo, łącznie zmieniany 1 raz.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
- mihumor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:47
- Życiówka w maratonie: 2:48:13
Olej lniany, orkisz we wszelakich postaciach (mąka, kasza, chleb, makaron itd)
Najszybsza kupa złomu w galaktyce
Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880