Ból przy pośladkach po bieganiu.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
krakow2000
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Dzisiaj pierwszy raz zacząłem biegać (wcześniej rowerek, rekreacyjnie). Wziąłem na tablicę trening 6 tygodniowy interwałowy. Po pewnym czasie od skończenia 1 dnia treningu zacząłem odczuwać ból (nigdy nie byłem dobry z anatomii) tak mniej więcej jak nogi łączą się z pośladkami (nie wiem, może to stawy... ciężko powiedzieć) :) (ta część ciała u mnie jest dość koścista). Kiedyś na rowerku miałem podobnie ale to od siodełka i po 2-3 jazdach minęło (to samo miejsce co teraz). Tak jak by kości bolały przy siadaniu, wstawaniu i chodzeniu (siedząc nie bolą). Nie wiem czym to spowodowane... nie jest to uciążliwe bo mam duży margines bólu aczkolwiek dyskomfort odczuwam...
Dodam jeszcze iż mam buty do biegania JOMA SPEED 301 (numer większe niż te co używam wg zaleceń forumowiczów) niby do biegania po asfalcie a jak głupi dzisiaj większość biegłem przez las (trochu kamieni)... pierwszy i ostatni raz bo mnie komary pogryzły... może to tym spowodowane...
PKO
Awatar użytkownika
TrzymamTempo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak zaczynałem przygodę biegową to po kilku tygodnia rozbolało mnie w podobnych okolicach.
Okazało się, że strasznie spinały mi się mięsnie w okolicach pośladków a nie wiedziałem jak je delikatnie rozciągnąć.
U mnie wyjaśniło się prędko.
Pomogły ćwiczenia rozciągające po każdym treningu, których na początku nie znałem .

http://www.kulturystyka.org.pl/modules/ ... toryid=756

Taki przypadek wystąpił u mnie.
Zachowaj ostrożność, bo nie wiem jaka sytuacja u Ciebie wystąpiła.
Jeśli nie przejdzie Ci to wizyta u lekarza zapewne była by konieczna...

P.S. nie znam dokładnie tego planu treningowego ale czy nie odczuwasz by był zbyt ciężki dla Ciebie ?
Może jest ponad siły Twego ciała...
krakow2000
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Nie no trening nie jest jakiś ciężki 1,5 min bieg i 3,5 marsz tak robiłem gdyż to pierwszy raz był jak biegałem... po prostu nigdy nie biegałem więc nie mam nóg dobrze "rozwiniętych" pod tym kontem. Kilka osób mówiło iż często się to pojawia u osób które zaczynają dopiero biegać. Dodatkowo muszę się do tych butów do biegania przyzwyczaić bo noga inaczej w nich leży niż takich z placu. Ćwiczenia na pewno się przydadzą i z nich skorzystam... dzięki

Teraz tak z perspektywy czasu stwierdzam iż to od biegania mięśnie bolą... jak wstaje to czuje w całych nogach (mięśnie bo kości nie bolą) ale jak chodzę to już się robi normalnie :)... podobnie miałem jak zaczynałem jeździć na rowerku... zobaczymy... poczekam do jutra jak to będzie :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ