Korekcja wzroku a bieganie
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, chciałabym zrobić sobie korekcję laserową ponieważ wada jest dość uciążliwa i bardzo nie lubie nosić okularów. Nie wiem jednak jak długo później trzeba odpoczać od sportu w tym od biegania. Jak jeden dzień posiedze w domu to już jestem chora :D Czy ktoś z was miał ten zabieg?
-
- Rozgrzewający Się
Ja miałem zabieg no i odpoczywałem od sportu ok miesiąca może krócej już nie pamiętam dokładnie. Lekki przebieżki może nie zaszkodzą, zreszta lekarz Ci wszystko powie, na pewno trzeba zrezygnować z ćwiczeń siłowych, z dużym obciążeniem przez 2- 3 miesiące no i do 6 tygodni nie można chodzić na basen. Więc jednak trzeba odpocząć trochę od sportu. Ale wiesz jak się raz przemęczysz to już potem będzie spokój, a to dobry czas na regeneracje.
- ioannahh
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:46
- Kontakt:
myślałam o tym bardzo poważnie, ale wystarczyło że poszukałam u wujka Google i odechciało mi się.. poczytaj opinie ludzi- niewielu zadowolonych, za to cała masa osób, które mają dziwne powikłania po tego typu zabiegu i.. wcale nie widzą lepiej. ihmo nie warto, jeśli masz 'zwykłą' wadę wzroku..
spróbuj soczewek kontaktowych.
spróbuj soczewek kontaktowych.
-
- Rozgrzewający Się
No wiadomo, że w necie pisza różne rzeczy mnie też to przeraziło, ale zobacz też ile osób jest zadowolonych, wystarczy nawet jak popytasz znajomych, to najlepsza rekomendacja, dużo osób się żali, bo naprzykład zamiast odpoczywać w domu to idą na siłownię i się dziwią że coś jest nie tak. Ja jestem przykładem że jest to dobre rozwiązanie, ale zrobisz jak zechcesz.. Ważne jest żeby trafić na dobra klinikę.
-
- Rozgrzewający Się
A jak trafić na dobrą klinikę? I o co chodzi z tymi metodami? Pośledziłam trochę forum i ludzie piszą że jedna metoda lepsza, jedna mniej inwazyjna. Jak trafić na dobrą? No i ogólnie szukam dobrego lekarza bo to jego ręką robiony zabieg. Słyszałam też o przypadkach, że niektóre wady się nie nadają i kiepskie kliniki i tak Cię namawiają do zabiegu. Jak się tego ustrzec? To widać po badaniach? Czy badania ma się do wglądu?
- lobuz
- Dyskutant
Cześć,
jestem po laserowej korekcji wzroku i gorąco polecam ten zabiegu. Najpierw odpowiedzi na pytania:
- jak trafić do dobrej kliniki? Najlepiej z rekomendacji osoby znajomej. Ja dostałem namiary na klinikę od mojej okulistki + internet + jeszcze jakaś opinia i się zdecydowałem
- metody? jest ich kilka. Po niektórych szybciej dochodzi się do pełnej sprawności tzn. można wracać do roboty np. przed komputerem, w niektorych rogówka jest 'oszczędniej' traktowana - de facto za wyborem decyzji stoi lekarz, który dokładnie Cię przebada i podejmie najlepszą decyzję (ale różnica w cenie pomiędzy metodami może wynieść nawet 1000pln na oku)
- niektore wady się nie nadają? najlepiej lekarz stwierdzi, czy Twoja wada wymaga operacji i nie ma przeciwwskazań
A pro po negatywnych opinii... też przed zabiegiem przeglądalem mnóstwo stron i większosć to były negatywne opinie. Ale przeważnie jest tak w internecie, że piszą swoje żale osoby, które nie są zadowolone. Tak samo jest z biurami podróży, hotelami, czy sklepami... jak gdzieś zostaliśmy oszukani itp., to wolimy się tym pochwalić w necie.
Bieganie i zabieg... ja byłem w stanie biegać na 3ci dzień, ale pani doktór poleciła mi nie ruszać się z domu przez tydzień (w szczególności unikać miejsc publicznych, gdzie jest dużo zanieczyszczeń i innego badziewia), aby oko się lepiej zagoiło.
A potem... hulaj dusza, biegałem ile wlezie
jestem po laserowej korekcji wzroku i gorąco polecam ten zabiegu. Najpierw odpowiedzi na pytania:
- jak trafić do dobrej kliniki? Najlepiej z rekomendacji osoby znajomej. Ja dostałem namiary na klinikę od mojej okulistki + internet + jeszcze jakaś opinia i się zdecydowałem
- metody? jest ich kilka. Po niektórych szybciej dochodzi się do pełnej sprawności tzn. można wracać do roboty np. przed komputerem, w niektorych rogówka jest 'oszczędniej' traktowana - de facto za wyborem decyzji stoi lekarz, który dokładnie Cię przebada i podejmie najlepszą decyzję (ale różnica w cenie pomiędzy metodami może wynieść nawet 1000pln na oku)
- niektore wady się nie nadają? najlepiej lekarz stwierdzi, czy Twoja wada wymaga operacji i nie ma przeciwwskazań
A pro po negatywnych opinii... też przed zabiegiem przeglądalem mnóstwo stron i większosć to były negatywne opinie. Ale przeważnie jest tak w internecie, że piszą swoje żale osoby, które nie są zadowolone. Tak samo jest z biurami podróży, hotelami, czy sklepami... jak gdzieś zostaliśmy oszukani itp., to wolimy się tym pochwalić w necie.
Bieganie i zabieg... ja byłem w stanie biegać na 3ci dzień, ale pani doktór poleciła mi nie ruszać się z domu przez tydzień (w szczególności unikać miejsc publicznych, gdzie jest dużo zanieczyszczeń i innego badziewia), aby oko się lepiej zagoiło.
A potem... hulaj dusza, biegałem ile wlezie

-
- Rozgrzewający Się
A ty w jakiej byłeś klinice? Ja szukam w stolicy.. co do wady to jaką miałeś i jaką metodą tobie wybrali i jaki masz efekt teraz? Co do biegania ja się chyba posłucham tydzień wytrzymam, to będzie dobry czas na regenracje:)
- lobuz
- Dyskutant
Byłem właśnie w Warszawie, klinika Oko Laser, na Grzybowskiej.
Miałem -3.5 na jedno oko, drugie 0.0. Metoda była bodajże epi-lasik. Podobno najlepsze dla sportowca (oraz jedna z najdroższych:P).
Efekt? Doskonały. Żadnych problemów, widzę świetnie, tylko trzeba zakrapiać raz na 1-3 dni sztuczne łzy, bo oko bywa suche.
Więcej na priv
Miałem -3.5 na jedno oko, drugie 0.0. Metoda była bodajże epi-lasik. Podobno najlepsze dla sportowca (oraz jedna z najdroższych:P).
Efekt? Doskonały. Żadnych problemów, widzę świetnie, tylko trzeba zakrapiać raz na 1-3 dni sztuczne łzy, bo oko bywa suche.
Więcej na priv

-
- Rozgrzewający Się
Też słyszałam o tej klinice więc pewnie na nią się zdecyduje, a powiedz mi jeszcze czemu ten Epi - Lasik dla sportowców najlepszy? Czyli robiłeś jedno oko, to spoko, bo mniej kasy . Czy proponują Ci metodę do wyboru?
- lobuz
- Dyskutant
-
- Rozgrzewający Się
Ja byłem też w Laserze i miałem zabieg u doktor Izdebskiej. Generalnie sprawdzałem opinie o 4 lekarkach i każda działa dość długo na rynku, więc na jaką byś nie trafiła będzie dobrze. Może bardziej dostosuj sobie do dnia jaki Ci pasuje. Oczywiście mogę polecić Ci doktor Izdebską bo wszystko poszło dobrze. Są różne strony na których możesz poczytać opinie, ale najlepiej popytać znajomych..
-
- Rozgrzewający Się
Tak zrobiłam poszłam do doktor Izdebskiej i jestem już po zabiegu. Generalnie wszystko super, dobrze się goi myślę że z tydzień i będzie idealnie. Ogólnie szybko i bezboleśnie, dzięki za podpowiedzi:)
-
- Rozgrzewający Się
przymierzam się do korekcji korzystając z femtolasik. Uprzedzono mnie, że nie mogę biegać przez miesiąc, opalanie i pływanie wykluczone przez 3 miesiące
Ostatnio zmieniony 31 paź 2013, 16:29 przez linsus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Rozgrzewający Się
No zależy jaki to wysiłek, mi lekarka mówiła że bez przesady nie muszę siedzieć w domu, a to co napisali w klinice, której byłam to :
Przez pierwszy tydzień intensywnej pracy - daj oczom odpocząć a rogówce - wygoić się
do 6 tygodni kąpieli w otwartych zbiornikach wodnych (basen, jezioro, morze)
przez 2-3 miesiące - intensywnego wysiłku fizycznego (np. ciężkich ćwiczeń na siłowni, noszenia ciężarów)
Przez pierwszy tydzień intensywnej pracy - daj oczom odpocząć a rogówce - wygoić się
do 6 tygodni kąpieli w otwartych zbiornikach wodnych (basen, jezioro, morze)
przez 2-3 miesiące - intensywnego wysiłku fizycznego (np. ciężkich ćwiczeń na siłowni, noszenia ciężarów)