niski puls
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Tętno spoczynkowe przeciętnego człowieka to około 70 bpm. Jednak u sportowców ta wartość jest niższa. Ponoć niektórzy zawodowcy mieli tętno spoczynkowe <30. Co do Twoich wartości Hr spoczynkowe na poziomie 45-48 u osoby regularnie trenującej nie jest niczym niezwykłym w świetle mojej wiedzy. Aczkolwiek zaznaczam, że specjalistą ani lekarzem nie jestem 

- Tajwan
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 57:15
- Życiówka w maratonie: brak
http://wiki.answers.com/Q/What_is_the_l ... r_recorded
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Może to wynik wytrenowania, tak jak pisali poprzednicy, albo masz bradykardię, warto zapytać kardiologa, ale z tego, co wiem, jeśli nie czujesz się z tym źle, to nie jest problem, jeśli ogólne serce masz zdrowe.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:10
- Życiówka w maratonie: 3:08
Wydaje mi się że to nic niezwykłego.valdi100 pisze:Witam
Mój puls w spoczynku jest w granicach 45-48 czy nie za niski, zona ma w granicach 55-60.
Mam 35l biegam systematycznie, nie choruje i moje tętno spoczynkowe wynosi 46-48.
U ludzi regularnie uprawiających jakiś sport z czasem jest ono dużo niższe.
- Hael
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:03
- Życiówka w maratonie: 02:57:54
Jeżeli wcześniej nie miałeś za wiele do czynienia ze sportem, to ja bym dla świętego spokoju poszedł do lekarza i zrobił badania. Bo dla osoby trenującej teraz lub w młodości, to nie jest niski puls, to dla osoby nie mającej kontaktu ze sportem może być wynikiem jakiś problemów. Ja mam poniżej 40, ale niski puls mam od młodości, bo trenowałem tenisa. Mimo wszystko zrobiłem komplet badań, a super kardiolog (też biegający) wystawił mi nawet sam z siebie kwit, że mogę biegać i nie wymagam zastawki 

- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Hahaha, dobreHael pisze:a super kardiolog (też biegający) wystawił mi nawet sam z siebie kwit, że mogę biegać i nie wymagam zastawki

Moj puls tez raczej niski, aczkolwiek mam problemy z jego zmierzeniem rano bo przysypiam

- Hael
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:03
- Życiówka w maratonie: 02:57:54
Skoor, ja byłem naprawdę w wielkim i to pozytywnym szoku - bo w obecnych czasach w naszym kraju mało kto chce brać na siebie odpowiedzialność, więc mocno mnie zaskoczyło, że oprócz tego, że mi powiedział, że wszystko jest ok, to jeszcze odręcznie wystawił mi piękne zaświadczenie.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
A pewno, malo kto wykazuje sie inicjatywa z wlasnej i nieprzymuszonej woli. Fajnie trafic na takiego doktora.
-
- Zaprawiony W Bojach
Również nie jestem wielce doświadczonym biegaczem, a spoczynkowy HR mam 42-45(HR max 195-200). Ostatnią zimę przechorowałem i miałem prawie półroczną przerwę od biegania - po niej mój puls wynosił około 55. Po 2-3 miesiącach biegania wrócił do 45. Także stawiam na korzystny wpływ biegania 
A jeśli chodzi o wpływ uprawiania sportu w młodości - mam za sobą 10 lat ostrego trenowania na siłowni i sporo innych sportów jeszcze wcześniej, od koszykówki do skoku wzwyż :D

A jeśli chodzi o wpływ uprawiania sportu w młodości - mam za sobą 10 lat ostrego trenowania na siłowni i sporo innych sportów jeszcze wcześniej, od koszykówki do skoku wzwyż :D