Buty ze wsparciem i amortyzacją do biegania ze śródstopia

hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ad. 1 i 2 Qby) - pronacja to, o ile mi skromnie wiadomo, naturalny ruch stopy zachodzący w odpowiedniej fazie ruchu. Także przy biegu "ze śródstopia" (tam występuje wręcz w swoim pierwotnym, naturalnym celu i formie). Pełni ważną rolę w amortyzowaniu i rozpraszaniu dużych energii lądowania. Jeśli byś ją eliminował albo ograniczał to przenosisz obciążenia w inne miejsca (kolana, reszta stopy). No ale gdybyś oczywiście miał słabe więzadła i wiotką stopę to wtedy pronacja może nie wyglądać jak trzeba i nie spełniać dobrze swojej roli. Tylko musisz zdecydować czy prawdziwy problem chcesz atakować wsparciem buta.

Ad. 3 Qby) - no właśnie, chyba bardziej to pęcherze? Sprzyja im ciepła wilgoć wnętrza buta połączona z pocieraniem skóry o coś innego. Może więc po dłuższym dystansie zmęczenie, opuchnięcie nóg itd. powoduje, że zaczynasz trzeć?
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

z całą sympatią i szacunkiem, hassy, psujesz zabawę...
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

strasb pisze:Altra Torin - 28mm - to już się chyba jest co wrzucić na ząb.
What's up doc? Runningwarehouse podaje 20mm.

A tak swoją drogą to nie rozumiem autora czemu Brooks Pure Flow jego zdaniem nie nadają się na maraton, to bardzo luksusowy poduszkowiec.
Nie wiem też, co mu przeszkadza większy drop? Np. takie Nike Zoom Elite to właśnie buty z porządną dawką amortyzacji przeznaczone dla biegaczy biegających na śródstopie, a drop mają 8-9mm. Czy to dobry but na maraton, nie wiem, ale wygląda obiecująco.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

moonfall84 pisze:
MateuszSz. pisze:
Wg mnie bieganie ze śródstopia nie eliminuje pronacji. Zrobiłem sobie kilka filmików w Brooksach PureFlow 2 i w Nike Zoom Structure +16. Na filmach dobrze widać, że wychylenie kostki do środka jest znacznie mniejsze w Nike'ach.
Ja zrobiłem dokładnie to samo i nawet na śródstopiu wychylenie większe. Stąd biegam na śródstopie ale w butach z korekcją.
Od 9 miesięcy nic mnie nie boli, ani kostka, ani kolano, ani też ścięgna...
Dajcie spokój: albo biegacie ze śródstopia albo na pięty. Jeśli to pierwsze, to zapomnijcie o sloganach reklamowych butów do biegania na piętach. Nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych.
http://www.youtube.com/watch?v=EAW87NsiGuI

Jeśli chodzi o buty z amortyzacją pod śródstopiem, poddaję uwadze Newtony, tylko nie startówki (MV2, MV3, Energy NR), lecz te bardziej amortyzowane (Gravity, Motion, Distance).
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
MateuszSz.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 51:52

Nieprzeczytany post

Żeby jeszcze trochę wyjaśnić...

Robią się i pęcherze i odciski. Z tego miejscem robienia się u mnie odcisków jest poduszka znajdująca się na przodostopiu przed paluchem. Z moich obserwacji wynika, że odciski w tym miejscu robią się w moim przypadku ze względu na ruch stopy do wewnątrz (czyli coś jakby ruch pronacyjny, nawet przy biegu ze śródstopia). W Brooksach Pure Flow 2 odciski robią się łatwiej, niż w Nike Zoom Structure +16.

Nike Zoom Structure +16 wg mnie koryguje pronację również przy biegu ze śródstopia, co wynika z zastosowanego systemu kontroli pronacji. W tym bucie nie ma plastikowego elementu w środku podeszwy, jak to zwykle bywa. Są za to pianki o różnych gęstościach, które przebiegają od pięty do palców, wzdłuż całej podeszwy.

Dlatego w aktualnym stanie mojej wiedzy na temat osobistych preferencji doboru butów, szukam butów, jak w temacie wątku.
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Ja mam Pure Flow i mi się żadne odciski nie robią. Może masz bardzo delikatne stopy, może trzeba pokombinować ze skarpetkami albo spróbować biegać bez :bum:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MateuszSz. pisze:.... (czyli coś jakby ruch pronacyjny, nawet przy biegu ze śródstopia).
[...]
Nike Zoom Structure +16 wg mnie koryguje pronację również przy biegu ze śródstopia,....
Czy dobrze mi się wydaje, że wciąż trochę trzymasz się przeświadczenia, że bieg "ze śródstopia" to jakiś specjalny krok a la moonwalk ś.p. Michaela, przy którym pronacja miałaby magicznie zniknąć a systemy stabilizacji w butach przestać działać?

P.S. Qba, masz rację, przepraszam za drętwą belferkę :)
MateuszSz.
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 51:52

Nieprzeczytany post

hassy pisze:
MateuszSz. pisze:.... (czyli coś jakby ruch pronacyjny, nawet przy biegu ze śródstopia).
[...]
Nike Zoom Structure +16 wg mnie koryguje pronację również przy biegu ze śródstopia,....
Czy dobrze mi się wydaje, że wciąż trochę trzymasz się przeświadczenia, że bieg "ze śródstopia" to jakiś specjalny krok a la moonwalk ś.p. Michaela, przy którym pronacja miałaby magicznie zniknąć a systemy stabilizacji w butach przestać działać?

P.S. Qba, masz rację, przepraszam za drętwą belferkę :)

Nie, nie. Po prostu wyrażam swoje myśli w taki sposób, żeby obie szkoły mogły na spokojnie przeczytać moje posty :)
Awatar użytkownika
kejt7
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:
kejt7 pisze:kup sobie Skechersy Go Run
Kurde, sam bym je sobie kupil, ale zona juz zaczyna na moje fanaberie krzywo patrzec ;-)

kup sobie starszy model- są tańsze, nawet za 160 widziałam w TK Maxx.
P.S. Mój mąż patrzył krzywo, przez dłuższy czas. Ale ostatnio kupił mi Garmina na urodziny:)
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kejt7 pisze:
Skoor pisze:
kejt7 pisze:kup sobie Skechersy Go Run
Kurde, sam bym je sobie kupil, ale zona juz zaczyna na moje fanaberie krzywo patrzec ;-)

kup sobie starszy model- są tańsze, nawet za 160 widziałam w TK Maxx.
P.S. Mój mąż patrzył krzywo, przez dłuższy czas. Ale ostatnio kupił mi Garmina na urodziny:)

Eeee, to super prezent :-) moje urodziny za 1,5 miesiaca wiec moze cos fajnego dostane ;-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ