Endomondo vs. Footpod

Bieniol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 50m:22s
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Mam pytanie odnośnie tego co jest dokładniejsze. Dziś biegałem i Endomondo pokazało 13.06km, a footpod w pulsometrze 14.94km. Pulsometr jest skalibrowany prawidłowo.
Pozdrawiam, Bartek
PKO
Awatar użytkownika
RavS
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Endomondo zalezy bardziej od telefonu i modulu GPS jaki jest w srodku. Poszukaj tematu o Endomondo, niektorym prawie nie urywa, niektorzy maja takie kwiatki, ze glowa mala.

U mnie na iPhone 4S dziala ok, nie sprawdzalem dystansu na odleglosciach wiekszych niz 18km, ale poki co bieznie, oznaczone sciezki biegowe pokazuje poprawnie, blad tak maly, ze nie zwracam uwagi. Wczesniej na iPhonie 3GS byl dramat, trasa 4km czasem pokazana byla jako 7km, ale widac to bylo od razu na mapie, jakies nienaturalne odchylenia (jak np wbieglbym na srodek jeziora i spowrotem). Jak trasa nie jest zdeformowana, w miare plasko i zgadza sie z tym jak biegles to chyba mozna ufac Endomondo.
Obrazek
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To czy sa rowne linie itp nie oznacza poprawnego dystansu. Otwierajac ten sam plik .fit z biegiem w stravie i endomondo otrzymuje rozne dystanse czasem rozniace sie o 1-3km (endomondow podaje krotsze trasy). Dla przykladowej trasy w endomondo mam 19,5km a w stravie np 21 czy 22km, wiec z tymi aplikacjami to chyba nie jest idealnie. Teraz zgaduj ktory jest poprawny, niby w zegarku dystans jest jak w endo, ale juz przewyzszenia ktore sa takie same w zegarku (bez wysokosciomierza barometrycznego wiec jest bardzo niedokladny) i endo sa fatalne jakies kosmicznie wysokie, ale juz strava pokazuje bardzo realne wyniki ktora moga byc prawdziwe.
Awatar użytkownika
RavS
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przewyższenia to inny temat, masz racje. Endomondo przynajmniej u mnie zawodzi. Biegam np 4 okrążenia po pętli na której mam jedną górkę, a jakimś cudem na endomondo są tylko trzy górki... jedna pętla płaska... albo odwrotnie, 4 górki i jakaś mała 5 nie wiadomo skąd.
Obrazek
Bieniol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 50m:22s

Nieprzeczytany post

RavS pisze:Endomondo zalezy bardziej od telefonu i modulu GPS jaki jest w srodku. Poszukaj tematu o Endomondo, niektorym prawie nie urywa, niektorzy maja takie kwiatki, ze glowa mala.

U mnie na iPhone 4S dziala ok, nie sprawdzalem dystansu na odleglosciach wiekszych niz 18km, ale poki co bieznie, oznaczone sciezki biegowe pokazuje poprawnie, blad tak maly, ze nie zwracam uwagi. Wczesniej na iPhonie 3GS byl dramat, trasa 4km czasem pokazana byla jako 7km, ale widac to bylo od razu na mapie, jakies nienaturalne odchylenia (jak np wbieglbym na srodek jeziora i spowrotem). Jak trasa nie jest zdeformowana, w miare plasko i zgadza sie z tym jak biegles to chyba mozna ufac Endomondo.
Problem w tym, że Endomondo nie urywa. Kiedyś miałem problemy z sygnałem ale jakoś przeszło :) może faktycznie chodzi o te podbiegi itp. wczoraj niby pokazywało, że było 134 w górę i 135 w dół a trasa była raczej płaska. No nic, będę dalej biegał, że tak powiem 2 różne dystansy ;)
Fisherek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Bieniol pisze:Witam. Mam pytanie odnośnie tego co jest dokładniejsze. Dziś biegałem i Endomondo pokazało 13.06km, a footpod w pulsometrze 14.94km. Pulsometr jest skalibrowany prawidłowo.
Pozdrawiam, Bartek
Sprawdź ręcznie ile ma Twoja trasa i zobaczysz który z twoich sprzętów jest bardziej dokładny
http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/
Awatar użytkownika
Matxs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47min 42 s
Życiówka w maratonie: 5h21min

Nieprzeczytany post

Te 120m to w zaaadzie minini różnica. Ja raz pobiegłem z Polarem z G1 a w kieszeni Endo na Nokii E72 - na 26 km endo wskazalo 27,5. Nie raz mam taki psikus z endo. Może dlatego, że tel w kieszeni a nie na ramieniu, bo E72 ma dobry moduł GPS.... .
Mój blog
Komentarze do w/w

Życiówki netto:
10 km 0h 47 min 52 sec (06 IV 2015 Nowa Sól), 47min, 32sec (12 VI 2016Wrocław-nieof)
21,097 km 1h 44 min 41 sec (10 XI 2013 Kościan oraz 20 VI 2015 Wrocław)
42, 195 km 4h 21 min 34 sec (15 IX 2013 Wrocław)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ