Jakie buty dla początkującego - w 80% teren

roswell
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
poszukuję butów do biegania, których będę używał 2-3x w tygodniu do 1-1,5h treningów.
W zdecydowanej większości będzie to asfalt, ale chcę mieć też możliwość wyskoczenia do lasu czy na bieżnię stadionu.
Buty będą użytkowane przez cały rok.

Trochę o mnie - wcześniej trenowałem kolarstwo, więc wydolnościowo jestem dość nieźle przygotowany.
Wcześniej biegałem 2-3x w tygodniu w jesienno-zimowych miesiącach traktując to jako trening ogólnorozwojowy
Nie planuję udziału w zawodach sportowych, jednak czasem lubię pobiec trochę szybciej.

Jestem zupełnym laikiem jeżeli chodzi o sprzęt biegacza, stąd moje pytania:
1) Jakimi markami/modelami warto się zainteresować?
2) Na jakiego rzędu wydatki warto się przygotować?
3) Czy możecie polecić sklep z obsługą, która będzie w stanie uczciwie mi dobrać odpowiednie buty?
Najlepiej na terenie z Rzeszowa, ale jeśli to konieczne mogę wybrać się do Krakowa.

Z góry bardzo dziękuję,
Damian
PKO
Awatar użytkownika
yagoolar
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 52:18

Nieprzeczytany post

Kiedyś dawno temu biegałem sprint, kilkanaście lat temu wpadłem w MTB, od zeszłego roku zacząłem biegać, regularnie de facto od maja 2013. Dziś na treningu w lesie zszedłem na 10 km poniżej 50 min. Jeżdżenie na rowerze powoduje skrócenie ścięgien i mięśni, więc zacząłem od biegania w asics gel kahana 5 - buty w teren z dropem 12 mm i amortyzacja duża na początek. Jeśli większa część na asfalcie, to nie musisz mieć bieżnik a la trail. Na suchym w lesie biegam w Puma Faas 300, czyli kolarsko - semi slick ze sztywny widelcem :) szybko, ale twardo, moje nogi to czują potem, zwłaszcza w okolicy achillesa, bo staram się ze śródstopia biegać. 162 cm / 67 kg i tętno między 48 a 197 bpm
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

roswell pisze: ale jeśli to konieczne mogę wybrać się do Krakowa.

Z góry bardzo dziękuję,
Damian

w Krakowie masz 2x Sklep Biegacza (przy Alejach i przy Opolskiej); w Galerii Krakowskiej (przy kolejowym dworcu gł.) - Intersport, Adidasa (sport sprzedają pod marką bodaj Performance), NB i pewnie coś jeszcze; Decathlon ma dwa w mieście dwa sklepy (Zakopiańska i al. Pokoju); pod Krakowem sklep ma w dużym centrum handlowym Asics Polska sp. z o.o. (Modlniczka, przy drodze na Krzeszowice);
i pamiętaj - czegokolwiek, czego wcześniej nie używałeś, nie kupuj przez Internet!
pzdr
gl
Fiszer
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 44:40

Nieprzeczytany post

Dodam tylko że w Rzeszowie w galerii Rzeszów jest firmowy sklep adidas, puma, nike, oprócz tego matres sport gdzie też możesz cos znaleźć. W milenium hall jest też kilka sklepów jak np. new balance. Wystarczy przejść się i popytać.
Obrazek
Grzegorz_Krk
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 45:14
Życiówka w maratonie: 3:53:44
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeśli utrzymasz ten plan o którym piszesz (80% asfalt) to kupowanie butów do trialu nie ma sensu. Szukaj czegoś wśród butów do nawierzchni twardych, ewentualnie można zwrócić uwagę na kształt i fakturę podeszwy (puma faas jak pisał kolega to taki slick, asicsy i new balance będą mieć więcej wyżłobień, które mogą nieco pomóc w lesie).
Buty najlepiej dobierać w profesjonalnym sklepie, w ciemno nic bym nie kupował. Pozdrowienia
Cele na 2014: 10 km - 39:59; 21,1 km - 01:29:59
Awatar użytkownika
yagoolar
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 52:18

Nieprzeczytany post

Wczoraj nabyłem w pasztetowej cenie Asics Gel Pulse 4. Wbrew rekomendacjom i zaleceniom ubrałem na Bieg Powstania. Wiem, wiem, głupie. Ale dobrze mi się biegło i gdybym miał w faasach biec, to mogłoby być ciężko. Ciężko, bo w tym tygodniu podwoiłem dystans i czuję w nogach. Kolega powiedział: "Mają prawo boleć"
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ