Proszę o pomoc w doborze butów dla początkującej.

majeranek15
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 58 min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Rozmawialem ze sprzedawca i zmierzyl mi długości wkładek. Według producenta 43 ma 27 5. Po zmierzeniu 43 ma tak naprawdę 28.2 cm czyli producent juz zabezpieczyl w zapas.
PKO
Awatar użytkownika
kejt7
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

hassy pisze:Jeśli stopa leci do przodu w bucie to może znaczyć, że but już wylądował na podłożu a stopa wciąż się porusza - i to niestety do przodu (względem buta i podłoża), czyli przeciwnie do kierunku przemieszczania się podłoża względem biegacza (do tyłu). To efekt hamujący... a poza tym tarcie. Bąble przy poduchach palców od tego się nie robią, czy tylko czarne paznokcie? :) Lekki szlif techniki powinien zaradzić skuteczniej niż dodatkowy centymetr w nosku. No i przód stopy się rozpłaszcza i palce rozczapierzają przy biegu, więc potrzebują też miejsca na boki. O ew. małym zapasie na puchnięcie racja, choć też zgadzam się z opinią Qby co do wykończenia i dopasowania butów "naturalnych": elastycznych, dobrze obejmujących stopę (jeśli technika poprawna, jedno o drugie nic albo prawie nic nie ociera). I racja święta, że nie należy ufać numeracji buta tylko numeracji stopy, a w ogóle to przymierzać, przymierzać, przymierzać.
zdaje się, że doradzamy początkującym, więc zakładamy, że technika nie będzie poprawna, ja uważam, że 0,5 cm to jest idealny zapas- nie zaszkodzi technice i nie wprowadzi dyskomfortu
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dodatkowemu półcentymetrowi nie mówię nie :) Masz rację, doradzamy początkującym. I także temu służyły wcześniejsze wpisy: że należy popracować nad techniką i - żeby mieć komfort w palcach - poszukać butów skrojonych obszerniej a nie wąskich ale za to za dużych :)
majeranek15
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzis moze beda juz buty to ocenie. Dziekuje za wszystkich pomoc :)
TomoM
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

majeranek15 pisze:Rozmawialem ze sprzedawca i zmierzyl mi długości wkładek. Według producenta 43 ma 27 5. Po zmierzeniu 43 ma tak naprawdę 28.2 cm czyli producent juz zabezpieczyl w zapas.
Długość wkałdki może mieć znaczenie gdy dokupujesz inne wkładki.
Istotna jest długość stopy i warto pamiętać, że dł. w cm podawana na pudełku (numeracja japońska), tego właśnie dotyczy a nie długości kawałka jakiegoś 'ciała obcego' w bucie.

T.
majeranek15
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wczoraj buty dotarly, fajnie sie biega. W pięcie dobrze trzyma a w palcach mam luz ze swobodnie moge nimi ruszac
majeranek15
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mam pytanie czy te buty kalenji ekiden 50 mozna prac, albo jak je czyscic?
Awatar użytkownika
kejt7
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

czyścić tak- z zewnątrz wilgotną szmatką, mydłem i delikatnie spłukać z wierzchu, prać w pralce nie powinno się, bo tworzywo, z którego są zrobione ulega uszkodzeniom i but traci właściwości amortyzacyjne.
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kejt7 pisze:prać w pralce nie powinno się, bo tworzywo, z którego są zrobione ulega uszkodzeniom i but traci właściwości amortyzacyjne.
Eeee tam, ja swoje pralem juz 2 razy i nic sie nie stalo, zreszta odpierz sobie bloto smierdzace zabami ktore jest od zewnatrz i wewnatrz buta szmatka i mydlem ;-) Mysle, ze niedluga (30min) kapiel w pralce nie zaszkodzi, co innego 2h z jakims super kosmicznym programem na plamy czy cos :bum:
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No i niska temperatura (30 stopni C) i łagodne wirowanie też by się przydało.

A utrata amortyzacji przez niejedną osobę (w tym mnie) uznawana byłaby nawet za zaletę ;)
Awatar użytkownika
kejt7
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

no może chłopaki mają rację, pewnie więcej par butów prali niż ja. ale sądzę, że chyba lepiej mieć buty bez amortyzacji niż biegać na sklepanych i imentu kompozytach
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kejt7 pisze:ale sądzę, że chyba lepiej mieć buty bez amortyzacji niż biegać na sklepanych i imentu kompozytach
Trudno się z tym nie zgodzić i ja też zdecydowanie tak sądzę :) Bo sklepywanie grubej słoniny z niespodziankami (poduszki, wkładki, systemy...) daje coś ukształtowanego nieprzewidywalnie, co może powodować dziwaczne ustawienie stopy, co nie jest kul. Mój koment o utracie amortyzacji będącej zaletą oczywiście nie był pochwałą sklepania tylko małej amortyzacji :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ