Proszę o pomoc w doborze butów dla początkującej.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 58 min
- Życiówka w maratonie: brak
Rozmawialem ze sprzedawca i zmierzyl mi długości wkładek. Według producenta 43 ma 27 5. Po zmierzeniu 43 ma tak naprawdę 28.2 cm czyli producent juz zabezpieczyl w zapas.
- kejt7
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
zdaje się, że doradzamy początkującym, więc zakładamy, że technika nie będzie poprawna, ja uważam, że 0,5 cm to jest idealny zapas- nie zaszkodzi technice i nie wprowadzi dyskomfortuhassy pisze:Jeśli stopa leci do przodu w bucie to może znaczyć, że but już wylądował na podłożu a stopa wciąż się porusza - i to niestety do przodu (względem buta i podłoża), czyli przeciwnie do kierunku przemieszczania się podłoża względem biegacza (do tyłu). To efekt hamujący... a poza tym tarcie. Bąble przy poduchach palców od tego się nie robią, czy tylko czarne paznokcie?Lekki szlif techniki powinien zaradzić skuteczniej niż dodatkowy centymetr w nosku. No i przód stopy się rozpłaszcza i palce rozczapierzają przy biegu, więc potrzebują też miejsca na boki. O ew. małym zapasie na puchnięcie racja, choć też zgadzam się z opinią Qby co do wykończenia i dopasowania butów "naturalnych": elastycznych, dobrze obejmujących stopę (jeśli technika poprawna, jedno o drugie nic albo prawie nic nie ociera). I racja święta, że nie należy ufać numeracji buta tylko numeracji stopy, a w ogóle to przymierzać, przymierzać, przymierzać.
-
- Zaprawiony W Bojach
Dodatkowemu półcentymetrowi nie mówię nie
Masz rację, doradzamy początkującym. I także temu służyły wcześniejsze wpisy: że należy popracować nad techniką i - żeby mieć komfort w palcach - poszukać butów skrojonych obszerniej a nie wąskich ale za to za dużych 

-
- Wyga
Dzis moze beda juz buty to ocenie. Dziekuje za wszystkich pomoc 

-
- Stary Wyga
Długość wkałdki może mieć znaczenie gdy dokupujesz inne wkładki.majeranek15 pisze:Rozmawialem ze sprzedawca i zmierzyl mi długości wkładek. Według producenta 43 ma 27 5. Po zmierzeniu 43 ma tak naprawdę 28.2 cm czyli producent juz zabezpieczyl w zapas.
Istotna jest długość stopy i warto pamiętać, że dł. w cm podawana na pudełku (numeracja japońska), tego właśnie dotyczy a nie długości kawałka jakiegoś 'ciała obcego' w bucie.
T.
-
- Wyga
Wczoraj buty dotarly, fajnie sie biega. W pięcie dobrze trzyma a w palcach mam luz ze swobodnie moge nimi ruszac
-
- Wyga
Mam pytanie czy te buty kalenji ekiden 50 mozna prac, albo jak je czyscic?
- kejt7
- Stary Wyga
- Kontakt:
czyścić tak- z zewnątrz wilgotną szmatką, mydłem i delikatnie spłukać z wierzchu, prać w pralce nie powinno się, bo tworzywo, z którego są zrobione ulega uszkodzeniom i but traci właściwości amortyzacyjne.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Eeee tam, ja swoje pralem juz 2 razy i nic sie nie stalo, zreszta odpierz sobie bloto smierdzace zabami ktore jest od zewnatrz i wewnatrz buta szmatka i mydlemkejt7 pisze:prać w pralce nie powinno się, bo tworzywo, z którego są zrobione ulega uszkodzeniom i but traci właściwości amortyzacyjne.

- kejt7
- Stary Wyga
- Kontakt:
no może chłopaki mają rację, pewnie więcej par butów prali niż ja. ale sądzę, że chyba lepiej mieć buty bez amortyzacji niż biegać na sklepanych i imentu kompozytach
-
- Zaprawiony W Bojach
Trudno się z tym nie zgodzić i ja też zdecydowanie tak sądzękejt7 pisze:ale sądzę, że chyba lepiej mieć buty bez amortyzacji niż biegać na sklepanych i imentu kompozytach