Start na 50m - strona techniczna.
-
Bart94
- Rozgrzewający Się

- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, mam parę pytań co do biegu na 50 metrów. Jak najlepiej ustawić sobie blok jeśli jestem lewonożny? Kolejna sprawa - nigdy nie biegałem w kolcach i nie wiem czy teraz jest sens je kupować na sam egzamin, który jest za 3 tygodnie... Czy sprint w "zwykłych" butach do biegania będzie efektywny np.: jeśli tartan będzie mokry od deszczu? Czas jaki muszę złamać to 7:65... Sporo osób mnie uspokajało mówiąc, że dla osoby wybieganej (a za taką się uważam) ten czas nie powinien sprawić problemu. Jeśli ktoś miałby jakieś fachowe wskazówki co mógłbym jeszcze poćwiczyć przez te ostatnie tygodnie przed startem to są one mile widziane. Normalnie biegam około 30 minut w normalnym tempie a później przez około 15 minut wykonuję różne wariacje typu przebieżki, skipy, marsze w stylu "ruska defilada", przeskoki itp. itd. Tego samego dnia startuję również w biegu na kilometr.
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach

Bieg na 50 metrów cechuje zupełnie inna charakterystyka, niż bieganie długich dystansów.
W 50 metrach bardzo przyda Ci się dużą siła mięśni (niekoniecznie budowana poprzez siłownię, pomyśl nad ciężką playometrią - na wyskokami z pełnego przysiadu, przeskokami z pełnego wykroku na pełny wykrok drugą nogą), ale też po prostu szybkość, tworzona poprzez trening sprintów. Przede wszystkim sprawdź swój aktualny czas na 50 m - jeśli masz predyspozycje, to bez problemu uzyskasz 7,65. Jeśli jednak ich nie masz, będziesz musiał mocno potrenować.
W 50 metrach bardzo przyda Ci się dużą siła mięśni (niekoniecznie budowana poprzez siłownię, pomyśl nad ciężką playometrią - na wyskokami z pełnego przysiadu, przeskokami z pełnego wykroku na pełny wykrok drugą nogą), ale też po prostu szybkość, tworzona poprzez trening sprintów. Przede wszystkim sprawdź swój aktualny czas na 50 m - jeśli masz predyspozycje, to bez problemu uzyskasz 7,65. Jeśli jednak ich nie masz, będziesz musiał mocno potrenować.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
-
Bart94
- Rozgrzewający Się

Dziś zrobiłem trzykrotny pomiar na 50m. Na tartanie, w kolcach i z bloku (trzymanego nogą przez kolegę, gdyż nie mogliśmy go zamontować "na stałe").
Czas jaki chciałem złamać to 7:65 a pomiary telefonem wyniosły kolejno:
- 7:40
- 7:50 po zmianie ustawienia bloku (na lewą nogę z przodu)
Trochę się uspokoiłem bo na egzaminie będzie fotokomórka i wydaje mi się, że pomiar telefonem jest niedokładny na moją niekorzyść więc powinienem wykręcić lepszy albo przynajmniej taki sam czas.
Czas jaki chciałem złamać to 7:65 a pomiary telefonem wyniosły kolejno:
- 7:50 po zmianie ustawienia bloku (na lewą nogę z przodu)
Trochę się uspokoiłem bo na egzaminie będzie fotokomórka i wydaje mi się, że pomiar telefonem jest niedokładny na moją niekorzyść więc powinienem wykręcić lepszy albo przynajmniej taki sam czas.
-
Dybkos
- Zaprawiony W Bojach

Nie poszło gorzej bo to był ten sam bieg, ale wyniki miały być na drugi dzień dlatego wolałem ręcznie też zmierzyć. Poćwicz jeszcze szybkie odcinki a przed samym startem pamiętaj o naprawdę dobrej rozgrzewce, łatwo się zerwać na sprintach.