czy bieganie zakwasza organizm?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Whiplash
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 38:16
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ogień zwalczaj ogniem, jeśli masz zakwasy to na następnym treningu też doprowadź się do takiego stanu jak poprzednio. Po pewnym czasie organizm się zaadaptuje do wysiłku. Nie powiem, że jest to bardzo przyjemna metoda ale u mnie się sprawdza i gdy trenuje regularnie to w ogóle nie odczuwam stanu zakwaszenia mięśni.
Możesz spróbować też jeść więcej warzyw ale według mnie jest to zwykle placebo : 'ktoś mówi mi, że warzywa odkwaszają organizm------->zaczynam w to wierzyć---->zwiększona ich podaż--> mniejsze zakwasy po treningu' ; D
PKO
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mar.co pisze:Myśle, że zdrowej osobie proszków na zakwaszenie lekarz by nie zapisał.
Kiedyś poszedłem do lekarza z infekcją gardła, a wyszedłem z receptą na nadciśnienie + bonusy na pikawę...
Oczywiście nic mi nie było, ale pani doktor po trwającej 5 minut diagnozie orzekła, że mam dożywotnio łykać jakieś pigułki.
Pomijam fakt, że czekałem na nią ponad godzinę (słono opłacona wizyta!), wkurw był konkretny i ciśnienie miało prawo podskoczyć!

Są lekarze i lekarze.
Wierz mi lub nie, ale niektórym "bigpharma" sowicie wynagradza za wciskanie ludziom szitu wszelkiej maści.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Prawda jest taka, że na zakwasy najlepszym suplementem jest zwykły proszek do pieczenia (soda) za 1zł :ble:
Nie ma co kupować super elegancko zapakowanych suplementów, które bazują właśnie na sodzie plus jeszcze jakieś badziewne dodatki żeby wyglądało fajnie i kolorowo.
Jeszcze jedno. Ludzie często po treningu mają bule mięśni i interpretują to jako zakwasy. Taki ból to często mikrourazy mięśni a nie zakwaszenie. Warto zapoznać sie z badaniami na ten temat.
http://www.sportacademy.pl/smf/index.ph ... 146.0.html
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
omarr
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Whiplash pisze:Ogień zwalczaj ogniem, jeśli masz zakwasy to na następnym treningu też doprowadź się do takiego stanu jak poprzednio. Po pewnym czasie organizm się zaadaptuje do wysiłku. Nie powiem, że jest to bardzo przyjemna metoda ale u mnie się sprawdza i gdy trenuje regularnie to w ogóle nie odczuwam stanu zakwaszenia mięśni.
Możesz spróbować też jeść więcej warzyw ale według mnie jest to zwykle placebo : 'ktoś mówi mi, że warzywa odkwaszają organizm------->zaczynam w to wierzyć---->zwiększona ich podaż--> mniejsze zakwasy po treningu' ; D
apaczo pisze:Prawda jest taka, że na zakwasy najlepszym suplementem jest zwykły proszek do pieczenia (soda) za 1zł :ble:
Nie ma co kupować super elegancko zapakowanych suplementów, które bazują właśnie na sodzie plus jeszcze jakieś badziewne dodatki żeby wyglądało fajnie i kolorowo.
Jeszcze jedno. Ludzie często po treningu mają bule mięśni i interpretują to jako zakwasy. Taki ból to często mikrourazy mięśni a nie zakwaszenie. Warto zapoznać sie z badaniami na ten temat.
http://www.sportacademy.pl/smf/index.ph ... 146.0.html
Nie często, tylko zawsze, nie ma czegoś takiego jak zakwasy - ból mięśni spowodowany kwasem mlekowym. Kwasu w mięśniach nie ma już po 1-2 godzinach po wysiłku, a ból pojawia się na drugi, trzeci dzień.
Modeno
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Pytanie czy bieganie zakwasza organizm nie jest precyzyjne, bo czy autor pytania miał na mysli zakwaszenie mieśni czy zakwaszenie w żołądku np. po spożyciu dużej dawki produktów kwasotwórczych (cukier, kawa,mięso itp.) Bo wydaje mi się, że zakwaszenie w żołądku pod wpływem jedzenia niewiele ma wspólnego z zakwaszeniem mieśni.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ